utikad@utikad.org.tr
+90 212 663 08 85 / +90 530 960 84 24
ENGLISH
MENÜ
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği
ENGLISH
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
Faaliyet Raporları
UTİKAD ÜYELİK
Üyelik Başvurusu
Üyelik Kazanımları
Üye Listesi
İş Birlikleri
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenleri
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
İLETİŞİM
Anasayfa
/
Sektörel
/
Sektör Haberleri
/
Gündem
/
LOJİSTİKÇİLER “İTHALAT KONTROL SİSTEMİ 2”YE HAZIRLANMALI!
LOJİSTİKÇİLER “İTHALAT KONTROL SİSTEMİ 2”YE HAZIRLANMALI!
Yıl Seçiniz
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
24.01.2023
ICS2 ile ilgili çalışmalar Avrupa Birliği’nde devam etmektedir. Bu çalışmaları UTİKAD, aynı zamanda üyesi olduğu CLECAT (Avrupa Taşıma İşleri Organizatörlüğü, Taşımacılık, Lojistik ve Gümrükleme Hizmetleri Derneği) ve FIATA (Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu) aracılığıyla takip etmektedir. UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Eren, FIATA Havayolu Enstitüsü Emniyet ve Güvenlik Alt Çalışma Grubu ile FIATA Emniyet ve Güvenlik Danışma Kurulu üyesi görevlerini sürdürmekte ve FIATA’yı AB Komisyonu nezdinde ICS2 konusunda temsil etmektedir. Serkan Eren’in de dahil olduğu FIATA bünyesindeki çalışmalarda ICS2 programını kullanacak lojistik firmalarının hazırlanmasına yardımcı olmak, üyeleri bilgilendirmek ve seminerler aracılığıyla sürece ilişkin bilinci artırmak amaçlanmaktadır.
Havayolu ile taşınan tüm eşyaları kapsamı içine alan İthalat Kontrol Sistemi 2’nin yürürlüğe girmesine çok az zaman kaldı. Sırada diğer ulaştırma modları var. UTİKAD Yönetim Kurulu ve Havayolu Çalışma Grubu Üyesi Serkan Eren, firmaları sisteme hazırlıklı olmaları konusunda uyarıyor.
ICS2, İthalat Kontrol Sistemi 2 olarak Türkçeye çevirebiliriz. Avrupa Birliği’ne giren tüm eşyaların varışından önce eşyalara ilişkin verilerin alınması için oluşturulmuş yeni bir BT sistemidir. Avrupa Birliği, kargolara varış öncesinde ICS2 ile desteklenen yeni bir gümrük güvenlik ve emniyet programı uygulamaya başladı. Ekonomik Operatörler, güvenlik verilerini Giriş Özet Beyanı (ENS) aracılığıyla İthalat Kontrol Sistemi’ne bildirmek zorunda kalacaklar. ICS2 ile AB Gümrük yetkililerinin, yüksek risk tehdidi içeren sevkiyatları daha kolay saptaması, güvenliğe yönelik tehditlere karşı AB pazarının korunmasının artırılması, uluslararası gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması, Ekonomik Operatörler (EO) ve AB Gümrük İdareleri arasında bilgi alışverişinin basitleştirilmesi amaçlanıyor.
İthalat Kontrol Sistemi’nin 1. sürümü 15 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girmiş olup posta operatörleri, hızlı kargo taşımacılığı ve üçüncü ülke posta operatörlerini kapsamaktadır. Sürüm 2, 1 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girecek ve Sürüm 1’in yanı sıra navlun sevkiyatı ve lojistik hizmet sağlayıcıları ile havayolu taşımacılığını da kapsayacak. Daha açık ifade etmek gerekirse ICS2, AB sınırları içinde ve dışında posta operatörlerini, ekspres kargoları, havayolu kargo taşımacılığını, denizyolu, demiryolu ve karayolu taşımacılığını, AB sınırları dahilinde belirli son alıcıları, lojistik firmaları ve ekonomik operatörleri kapsayacak. Operatörler, hava taşımacılığındaki tüm mallar için ENS veri setini doldurmak zorunda olacak. Posta, ekspres ve genel kargo gönderilerinde havayoluyla taşınan tüm mallar, ön yükleme dosyalama gerekliliklerine ek olarak, varış öncesi ENS veri gerekliliklerini tamamlamaya tabi olacak. ICS2’nin yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra yani 1 Mart 2024’te denizyolu, demiryolu ve karayolu taşımacılığı için de sistemin devreye alınması planlanmaktadır.
ICS2 ile ilgili çalışmalar Avrupa Birliği’nde devam ediyor. Bu çalışmaları UTİKAD, CLECAT ve FIATA aracılığıyla yakından takip ediyoruz. FIATA Havayolu Enstitüsü Emniyet ve Güvenlik Alt Çalışma Grubu ile FIATA Emniyet ve Güvenlik Danışma Kurulu üyesi olmam nedeniyle, FIATA’yı temsilen AB Komisyonu nezdinde ICS2 konusundaki çalışmaları ben takip ediyorum. Böylelikle sistemin gelişimini her açıdan takip etme şansımız oluyor. Yaptığımız bu uluslararası toplantılarda edindiğimiz bilgileri de ilgili bakanlıklar, üyelerimiz ve sektörümüz ile paylaşıyoruz. Sistemin tanıtımı için UTİKAD olarak 6 Temmuz 2022 tarihinde CLECAT ve DG TAXUD tarafından online platformda düzenlenen seminere, Türkiye’den de birçok UTİKAD üyesi firma temsilcisinin katılımını sağladık. UTİKAD olarak ICS2 programını kullanacak lojistik firmalarının hazırlanmasına yardımcı olmak amacıyla üyeleri bilgilendirmeye ve seminerler aracılığıyla sürece ilişkin bilinci artırmaya devam edeceğiz.
6 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenen çalıştayımızda, sistem hakkında paydaşların yeterli derecede bilgilendirilip bilgilendirilmediğine dair bir anket yapıldı. Anket sonucunda yüzde 62,5 oranında paydaşların yeterli ölçüde bilgilendirilmediği sonucuna varıldı. Çok uluslu firmaların kullanılabilir kapasite ve kaynaklar ile sisteme hazırlık yaptığı ancak küçük ve orta ölçekli firmaların sınırlı kaynaklar sebebiyle sorun yaşadığı ve bazı firmaların sistem hazırlığı için gerekli dikkati göstermediği belirtildi.
Sisteme adapte olunabilmesi için sistemin gerekliliklerinin öğrenilmesi, yazılım açısından firmaların hazır olması ve firmaların personellerini eğitmeleri gerekiyor. Aksi halde yani sisteme geçilmemesi veya hazır olunmaması durumunda taşımaya ilişkin işlemler AB sınırında durdurulacak, eşyaların gümrük idareleri tarafından gümrük işlemleri yapılmayacak, yetersiz beyanlar reddedilecek veya yaptırımlar uygulanacak.
ICS2 İLE GELECEK DEĞİŞİMLER:
• Yeni yazılım sistemi
• Daha kapsamlı datalar
• Alıcı ve satıcı için ticari datalar
• Ana konşimentoya ilişkin tüm datalar
• Gümrük risk yönetim süreçleri ile yakın ilişki
• Data sağlayıcılar ve kayıt/dosyalama tarafları ile anlık data paylaşımı
• Basitleştirilmiş raporlama prosedürü
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Faaliyet Raporları
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
UTİKAD ÜYELİK
UTİKAD Üyelik Kazanımları
UTİKAD Üyelik Başvurusu
UTİKAD Üye Listesi
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenler
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans