İzmir Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğüne bağlı ''Kazar 3'' ve ''Çamur 7'' adlı gemiler, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığıyla ile Ulaştırma Bakanlığı arasında 21 Mayıs 2009'da imzalanan ''KKTC Liman ve Balıkçı Barınaklarını Tarama ve Derinleştirme Protokolü'' çerçevesinde görev yapacak.
KKTC'nin batı kıyılarından başlayarak ülke genelindeki tüm liman ve balıkçı barınaklarında tarama ve derinleştirme çalışması yapacak gemilerin çalışmaları, yaklaşık 4 ay sürecek.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Girne Turizm Limanı'na gelen gemileri ziyaret etti ve protokol kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında basına bilgi verdi.
Taçoy, açıklamasında, KKTC'de liman ve balıkçı barınaklarında tarama ve derinleştirme çalışması yapılması konusunun geçen yıl gündeme gelmesi ve her iki ülke Ulaştırma Bakanlıkları arasında protokol imzalanmasına rağmen olayın bir türlü hayata geçirilemediğini belirterek, iktidara gelen yeni hükümetin söz konusu protokolün bir an önce başlatılması için girişim yaptığını kaydetti.
KKTC'deki liman ve balıkçı barınaklarında meydana gelen kumlanmanın temizlenmesi amacıyla başlatılan projenin, Anavatan ile Yavruvatan arasındaki mevcut işbirliğinin bir örneği olduğunu ifade eden Taçoy, yarından başlayarak 4 ay sürecek bu projede ülkenin en batısından başlayarak tüm liman ve balıkçı barınaklarında dip taraması ve derinleştirme çalışması yapılacağını belirtti.
Taçoy, turizm sezonunun içinde olunması nedeniyle Girne Turizm Limanı ile tarihi Girne Yat Limanı'ndaki çalışmaların en son yapılacağını kaydetti.
Bir ada ülkesi olan KKTC;de denizciliğin henüz istenilen düzeyde olmadığına işaret eden Taçoy, yeni dönemde denizciliğin yaygınlaşarak geliştirilmesi için, Limanlar Dairesi ve Liman Başkanlıklarıyla çalışma başlattıklarını belirterek, şunları söyledi:
''Ülkede denizciliğin geliştirilmesine ayrı bir önem veriyoruz. Kaptanlarımız ve Limanlar Dairesi Müdürüyle bu konuda neler yapılabileceğini bir master plan çerçevesinde ortaya koymaya çalışıyoruz. Master plan yapılırken bunun önde gelen kısmı yasal kısmıdır. Ve konunun yasal kısmıyla ilgili olarak bilirkişi olan arkadaşlarımızın yaptığı birçok çalışmayı da değerlendirmeye aldık.''
Taçoy, liman ve balıkçı barınaklarının geliştirilmesinin yanında, ülke ekonomisine katkı sağlayacak açık deniz balıkçılığının da geliştirilmesi gibi konulara da önem verdiklerini söyledi.
Başlatılan çalışmalar çerçevesinde Gazimağusa Limanı'na yeni araç gereç alınacağını, liman içindeki binalarda yenileme ve zemin düzenleme çalışması yaparak limanın hizmet kalitesinin artırılacağını ifade eden Taçoy, Gazimağusa Limanı'nın ardından Girne Turizm Limanı'nda da benzer çalışmaların yapılacağını kaydetti.
Kaynak: Lojiport