utikad@utikad.org.tr
+90 212 663 08 85 / +90 530 960 84 24
ENGLISH
MENÜ
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği
ENGLISH
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
Faaliyet Raporları
UTİKAD ÜYELİK
Üyelik Başvurusu
Üyelik Kazanımları
Üye Listesi
İş Birlikleri
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenleri
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
İLETİŞİM
Anasayfa
/
Sektörel
/
Sektör Haberleri
/
Üye Şirketlerden
/
“YILDA 50 BİN YÜKLEME YAPIYORUZ, HEDEFİMİZ BÖLGEMİZİN ÖNEMLİ BİR LOJİSTİK OYUNCUSU OLMAK”
“YILDA 50 BİN YÜKLEME YAPIYORUZ, HEDEFİMİZ BÖLGEMİZİN ÖNEMLİ BİR LOJİSTİK OYUNCUSU OLMAK”
Yıl Seçiniz
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
24.08.2023
Yılda yaklaşık 50 bin yükleme yaptıklarını ve son 4 yıldır her yıl yüzde 30 oranında büyüdüklerini söyleyen Kıta Logistics CEO’su Emre Eldener, karayolunda İngiltere hattını açtıklarını, hava kargo ve denizyolunda ABD’ye yoğunlaşacaklarını belirtti.
Kıta Ulaştırma Hizmetleri ve Tic. AŞ. (Kıta Logistics) yaklaşık 30 yıldır lojistik sektöründe faaliyet gösteriyor. Tüm taşımacılık modlarında hizmet veren Kıta Logistics, 200 çalışanı ile yılda yaklaşık 50 bin yükleme yapıyor. Yeşil Lojistikçiler olarak Kıta Logistics CEO’su Emre Eldener ile Vadistanbul’daki şirket merkezinde bir araya geldik. Aynı zamanda Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) eski başkanı olan Emre Eldener, sektörü çok iyi bildiği için Kıta Logistics dışında genel lojistik sektörü ile ilgili de sorularımıza açıklamalarda bulundu. İşte Kıta Logistics CEO’su Emre Eldener’in Yeşil Lojistik’e yaptığı açıklamalar:
"DENİZDE NAVLUNLAR DÜŞTÜ, KARAYOLUNDA KAPIKULE YARIM SAATTE GEÇİLMEYE BAŞLANDI"
Öncelikle lojistik sektörünün bugünlerdeki gündeminde öne çıkan konular neler?
Şu günlerde lojistik sektöründe en önemli konulardan birini düşen navlunlar oluşturuyor. Sektör olarak düşen navlunlar ciddi bir şekilde gündemimizde yer alıyor. Aslında navlunların bu derece düşmesi Türkiye’nin denizyolu ile ihracatına ciddi bir şekilde avantaj kazandırıyor. Navlunların düşmesi bizim için ve Türkiye’deki tüm dış ticaret erbabı için önemli bir konu.
Şu an hem ihracat hem ithalatta deniz navlunları düşmüş durumda. Hava kargo navlunlarında da geçen yıla göre yüzde 20-30 oranında bir düşüş var.
Karayolundaki navlunlar ne durumda?
Karayolunda navlunlar aşağı yukarı aynı kaldı. Karayolunda Avrupa’ya yönelik ihracatın azalmasından dolayı ihracat navlunlarında biraz düşüş var. Yani karayolu navlunlarındaki bir miktarlık düşüş ihracattaki talep eksikliğinden kaynaklanıyor.
İhracattaki düşüşün nedeni nedir?
Türkiye’nin ihracatının şu günlerde zayıf olmasının nedenlerinden biri döviz kurlarının aşağıya doğru baskılanıyor olması. Bundan dolayı Avrupa’ya satışta ihracatçılarımız rekabetçi olamıyor. Şu an Avrupa’ya ihracatta tekstilcilerimiz mal satamıyor, otomotivcilerimiz zorlanıyorlar. Biz bunu nereden görüyoruz? Bundan bir buçuk yıl önce Kapıkule’de 4-5 günlük kuyruklar olurdu. Şu an Kapıkule’yi geçmek yarım saat sürüyor.
"UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI NEDENİYLE ÇİN-AVRUPA TİCARETİNDE RUSYA ÜZERİNDEN GİDEN MALLAR TÜRKİYE’DEN GİTMEYE BAŞLADI, BU DA EK HACİM GETİRDİ"
Navlunlar dışında sektörde öne çıkan diğer konu ya da konular nelerdir?
Navlunlar dışında son bir buçuk yıldır gündemimizi meşgul eden Ukrayna-Rusya savaşı var. Bu savaş, bütün transit rotaları, geçiş güzergahlarını ve iş yapış şekillerimizi değiştirdi. Ancak savaş nedeniyle Çin ile Avrupa arasında Rusya üzerinden giden bir takım malzemelerin ambargolar nedeniyle Türkiye üzerinden gönderilmeye başlandı. Bu durum Türkiye’ye ek bir hacim getirdi. Bizim antrepolarımızda ciddi şekilde transit aktarma imkanları ortaya çıktı. Antrepolara ve limanlara fazladan iş geldi. Ayrıca karayolu nakliyemize ciddi bir şekilde hacim geldi. Sektör olarak bunu da en iyi şekilde değerlendirdiğimizi düşünüyorum.
Şu anda tabii Türk gümrüklerinin de özellikle Avrupa ve ABD’den gelip de Rusya’ya aktarılacak olan malzemelere transit izni vermemesi nedeniyle bu trafik tamamen durmuş durumda. Ama Türkiye çıkışlı Rusya yüklemeleri halen devam ediyor.
SEKTÖRDE AKARYAKITTAKİ ARTIŞIN ETKİSİ
Sektör olarak son aylarda akaryakıt fiyatlarında yaşanan artıştan nasıl etkileniyorsunuz?
Akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisi ciddi bir şekilde yaşanıyor. Genel seçimlerden bu yana mazotta yüzde 100 oranında bir artış oldu. Dolardaki ise artış yüzde 41. Yani doların TL karşısında kazancı yüzde 41’ken, mazot yüzde 100 arttı. Mazotun yüzde 100 artması her şeye zam gelecek anlamına gelir. Her şeye gelecek olan zam yine aslında Türkiye’deki fiyatları yani TL bazındaki fiyatları dolar karşısında daha da yukarı çekecek.
"YEŞİL MUTABAKAT İLE KARAYOLUNDA MALİYETLER ARTACAK, İNTERMODALA DOĞRU BİR KAYIŞ OLACAK"
Yeşil Mutabakat konusu bugünlerde sektörde en çok öne çıkan konulardan birini oluşturuyor. Sizce bu durum sektörü nasıl etkileyecek?
Yeşil Mutabakat ile beraber kara nakliye yükleme maliyetleri artacak. Yeşil Mutabakat’ın 2024 sonu itibarıyla devreye gireceği öngörülüyor. Konuyu zaten Çevre Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı da sahiplenmiş durumda. Bu çok iyi. Yani Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti de Yeşil Mutabakat için hazırlık yapmaya başladı. Ancak karayolu ile Avrupa’ya yapılan yüklemelerin Yeşil Mutabakat’ın tam anlamıyla devreye girmesiyle maliyetler artacağı için karayolunda azalmalar olacağını düşünüyorum. Yani intermodala doğru bir kayış olacaktır. Çünkü ödenecek ekstra maliyetlerle kara nakliyesi rekabetçi olmaktan çıkacak. Bu benim kişisel görüşüm tabii.
"LOJİSTİKTE YAPAY ZEKA DÖNEMİ BAŞLAYACAK"
Dijitalleşme ve yapay zekanın sektörü nasıl şekillendireceğine yönelik görüşleriniz nelerdir?
2024’te yapay zeka uygulamaları bizim işimize daha fazla entegre edilmiş olacak. Olayın dijitalleşmeden çıkarak, yapay zekanın sektörümüze uyarlanmasına evrileceğini düşünüyorum. Lojistikte yapay zeka dönemi başlayacak. Yapay zeka bizim göremediğimiz bir takım durumları görecek, bizi ve müşterimizi uyaracak.
"SON 4 YILDIR HER YIL CİROMUZ YÜZDE 30’A YAKIN BÜYÜDÜ"
Genel lojistik konularından biraz bahsettik. Peki Kıta Logistics olarak bu yılın ilk yarısını nasıl geçirdiniz? Yılı ne kadarlık bir büyüme ile kapatmayı hedefliyorsunuz?
Kıta Logistics olarak 30 yıla yakın bir süredir tüm taşıma modlarında yani kara, hava, deniz, proje yüklemeleri, entegre lojistik, depoculuk, dağıtım alanlarının hepsinde yoğun bir şekilde hizmet veriyoruz. Pandemiden büyüyerek çıktık. Pandemi sonrası 2023’ün ilk altı ayında finansal anlamda da, operasyonel anlamda da iyi bir seyir izlediğimizi söyleyebilirim. Son dört yıldır her yıl euro bazında ciromuz yüzde 30’a yakın büyüdü. Bu yılki ciro bazında büyüme beklentimiz yüzde 15 civarında olacağını tahmin ediyoruz. Büyümeye devam edeceğiz ancak deniz navlunlarında düşüşün kısmen de olsa sadece bize değil, tüm sektöre olumsuz etkisi olacaktır.
"BİZ BÜYÜK BİR FİLO İŞLETMECİLİĞİNDEN TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜNE DOĞRU BİR GEÇİŞ YAPTIK"
Bu genel yapıda karayolu nakliye faaliyetlerinizin payı nedir?
Kıta Logistics olarak biz şu an karayolunda 4 ülkede 12 şube ile faaliyet gösteriyoruz. Karayolunda 32 çekici, 50 treylerden oluşan bir filoya sahibiz. Biz uluslararası kara nakliye filomuzu küçülttük. 120 çekiciden bu noktaya geldik. Biz büyük bir filo işletmeciliğinden taşıma işleri organizatörlüğüne doğru bir geçiş yaptık. Gerçek manada bir lojistik operatör olarak çalışıyoruz, çok sayıda onaylı tedarikçimiz kanalıyla yine çok yoğun komple araç yüklemesi yapıyoruz. Elimizdeki çekirdek filo da ihtiyaç halinde özellikle grupaj yüklemelerde son derece etkin bir şekilde kullandığımız bir hizmetimiz.
"İNGİLTERE KARAYOLU HATTINI AÇTIK"
Karayolu ile taşımacılık hizmeti verdiğiniz dört ülke nereler?
Almanya, Hollanda, Belçika ve İngiltere. Kıta Logistics olarak Ingiltere hattını yeni açtık. Bu ülkelere parsiyel taşımacılık hizmeti veriyoruz. Ayrıca İngiltere hattına yönelik müşterilerimize yılsonuna kadar özel bir kampanya düzenledik. Genellikle otomotiv ve tekstil ürünlerinin taşımacılığında tercih ediliyoruz. Avrupa’ya gidişli dönüşlü ekspres minivan taşımacılığı yapıyoruz. Her hafta 20 ila 30 arasında ekspres minivan çıkışımız oluyor. Kazakistan, Özbekistan, Almanya ve Türkiye’de toplam 12 ofisimiz var. Yurtdışında yeni ofisler açma planımız var. ABD, İngiltere, Dubai, Hong Kong gelecekte genişleme planımızda olan yerler. Olabildiğince odaklı bir büyüme stratejimiz olduğunu düşünüyorum.
"HAVA KARGO’DA TÜRKİYE’NİN İLK 12 ACENTESİNDEN BİRİYİZ, ABD HATTINA YOĞUNLAŞACAĞIZ"
Biraz da hava kargo ve denizyolu faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?
Hava kargoda IATA listesine göre kargo acenteleri arasında Türkiye’nin önde gelen 10-12 firmasından biriyiz. Bu yıl daha da yukarılara çıkacağımızı ümit ediyorum. Önümüzdeki süreçte ABD odak noktalarımızdan biri olacak. Çünkü ABD sevkiyatlarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. ABD’nin, Çin’in şu anda yaşıyor olduğu ekonomik durgunluktan etkilenmeden büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Yani ABD büyük pazar olma özelliğini hep koruyacak. Biz şu anda düzenli bir şekilde konteyner ve hava kargo yüklemesi yapıyoruz. ABD hattının daha da yoğunlaşacağını öngörüyoruz. Çin bizim için her zaman ithalatta önemli bir ülke olmuştur. Biz piyasada özellikle Çin ve Güney Kore’de yoğun çalışan bir şirket olarak biliniyoruz. Bu iki ülkeye şimdi Japonya’yı da ekliyoruz.
"HADIMKÖY’DE TOPLAM 30 BİN METREKARE ALANDAN OLUŞAN 2 ADET ANTREPOMUZ VAR, EK BİR ANTREPO YATIRIMIMIZ OLACAK"
Depolama faaliyetlerinizden de biraz bahsedebilir misiniz?
Hadımköy’de toplam 30 bin metrekare kapalı alandan oluşan iki adet antrepomuz var. Bu antrepolarımız hem Ambarlı hem de Muratbey Gümrüklerine bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Bizim gümrüklü depolarımızda tam zamanlı çalışan gümrük muayene memurları bulunuyor. Bu nedenle işlemler hızlı yürüyor. Gümrük müşavirlerinin tercih ettiği bir antrepoyuz. Yine aynı bölgede ek bir antrepo yatırımı yapmayı planlıyoruz.
"KADIN-ERKEK ÇALIŞAN SAYIMIZ NEREDEYSE BİRBİRİNE EŞİT"
Çalışan sayınız nedir? Çalışanlarınızın kadın-erkek oranı nedir?
200 civarında çalışanımız var. Ekibimiz ağırlıklı gençlerden oluşuyor. Kadın-erkek çalışan sayısı neredeyse birbirine eşit. Yönetim Kurulu Üyesi seviyesinde kadın ekip arkadaşlarımız var. Departman müdürlerimizin yaklaşık yarısı kadınlardan oluşuyor. Şirket içi eğitime çok önem veriyor, kendi kültürümüze ve iş yapış şeklimize uygun olarak personel yetiştirmek için uğraş veriyoruz.
"TIR’LAR İLE YAPTIĞIMIZ HER 1000 KM İÇİN BİR AĞAÇ DİKİYORUZ"
Çevrecilikle ile ilgili Kıta Logistics’in yaptığı en öne çıkan proje nedir?
TIR’larımızın yaptığı her 1000 kilometre için bir ağaç dikiyoruz. Biz bu kampanyaya 2002 yılında başladık. Bizim şu an 22 yaşına gelmiş ağaçlarımız var. Urla’da koca bir ormanımız var. Urla dışında yakın zamanda Hatay’da da ağaç dikimi yaptık.
Yanılmıyorsam bir konferansta ya da UTİKAD’ın bir toplantısında lojistikçilerin gelecekte bir IT firması olacağını söylemiştiniz. Kıta Logistics olarak IT konusunda neler yapıyorsunuz?
Yazılımın operasyon, müşteri ilişkileri ve finans tarafında bütünleşik ve hatta bulutta olması gerekiyor. Kıta Logistics olarak biz bunu sağladık. Ama bunlarla da sınırlı kalmadan özellikle mobil uygulamaları ile müşterilerimizin yüklerini hem takip edebilmesini hem de uygulama üzerinden tüm taşıma evraklarına ulaşabilmesini ve de ihtiyaç halinde rapor alabilmesini hedefliyoruz. Ayrıca belli bilgilendirmelerin müşteriye iletilmesi gerekiyor. Biz bunun için bir uygulama geliştirdik. Şu an pilot uygulama aşamasında. Yakın zamanda tüm müşterilerimizin hizmetine sunacağız.
"YILDA YAKLAŞIK 50 BİN YÜKLEME YAPIYOUZ"
Son olarak gelecekle ilgili hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
Kıta Logistics olarak yılda yaklaşık 50 bin yükleme yapıyoruz. BDT ülkeleri, Ortadoğu ve bölgemizde önemli bir lojistik oyuncusu olmayı hedefliyoruz. Pazarda da her geçen gün payı yükselen bir firma olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir yandan karlılık, bir yandan yeni yatırımlar ve bunlara paralel olarak da yeni pazarlarda açacağımız şubeler üzerinden birtakım stratejiler geliştiriyoruz. Ancak dünya konjonktürü o kadar çok değişiyor ki, bazen Rusya-Ukrayna Savaşı ve pandemi gibi gelişmelerden dolayı evdeki hesap da çarşıya uymayabiliyor. O nedenle uzun vadeli stratejileri yapsak bile bunları bizim periyodik olarak kontrol edip revize etmemiz gerekiyor.
Kaynak:
yesillojistikciler.com
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Faaliyet Raporları
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
UTİKAD ÜYELİK
UTİKAD Üyelik Kazanımları
UTİKAD Üyelik Başvurusu
UTİKAD Üye Listesi
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenler
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans