Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / RUSYA TEDARİK AĞI İÇİN KUZEY-GÜNEY KORİDORU OLUŞTURUYOR

RUSYA TEDARİK AĞI İÇİN KUZEY-GÜNEY KORİDORU OLUŞTURUYOR

RUSYA TEDARİK AĞI İÇİN KUZEY-GÜNEY KORİDORU OLUŞTURUYOR30.08.2023Kendi tedarik ağını oluşturmak için Kuzey-Güney Koridoru kurmaya çalışan Rusya bunun için Samara’da lojistik merkez oluşturuyor. Böylece İran üzerinden taşımalar gerçekleştirilecek.

Rusya, Samara bölgesinde uluslararası taşımacılık ve lojistik merkezi kurarak Kuzey-Güney Koridoru üzerinden bir tedarik ağı oluşturmak istiyor. haberrus.ru haber sitesinde yar alan habere göre Samara bölgesi yetkilileri, bölgenin hem deniz hem de demiryolu ve karayoluyla mal teslimi konusundaki avantajlı konumunun kullanılmasına olanak sağlayacak yeni bir liman ve lojistik merkezinin oluşturulması konusunda görüşmelerin olumlu ilerlediğini duyurdu. Şehirde kurulması planlanan merkezin Kuzey-Güney ulaşım koridorunun bir parçası olması planlanıyor.

Bu bağlama bölge yetkilileri İran’la görüşmeleri sürdürüyor.
Bölge, Volga-Don ve Beyaz Deniz-Baltık nakliye kanallarına erişimi olan nehir-deniz gemileri için üç nehir limanının yanı sıra yeterli derinliğe sahip Volga bölgesinde tek bölgedir. Ayrıca bölge Kuzey-Güney ve Batı-Doğu yönünde en önemli ulaşım koridorlarının kesişme noktasında yer almakta olup Kuibyshev demiryolu Trans-Sibirya demiryoluna entegre edilmiş duruda. Federal ve uluslararası öneme sahip otoyollar da bölge topraklarından geçiyor.

Bölge Valisi Dmitry Azarov'a göre bölge, hem iç su taşımacılığı hem de transit gemilerle nehir taşımacılığının geliştirilmesi açısından büyük bir potansiyele sahip. Vali Dmitry Azarov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından düzenlenen Rusya su taşıma sisteminin geliştirilmesi konulu toplantı sırasında Samara Bölgesi topraklarında bir liman ve lojistik merkez projesinin geliştirildiğini bildirdi. Toplantı katılımcılarının tartıştığı konular arasında nehir navigasyonunun geliştirilmesi, gemi inşası ve gerekli altyapı yer aldı. Dmitry Azarov, merkezin inşasının malların her türlü ulaşım aracıyla teslimi için yeni fırsatlar açtığını belirtti. Şimdiden büyük şirketlerden (kargo taşıyıcıları, gemi yapımcıları ve yabancı ülkelerden) ilgi var.

Bölge başkanı ayrıca İran heyetiyle St.Petersburg Ekonomi toplantısı çerçevesinde varılan anlaşma hakkında da bilgi verdi. İran tarafıyla bir merkez oluşturma olasılığını görüşmek üzere ortak bir çalışma grubu kurulmasına karar verildiğini söyledi.

Görüşmelerde ayrıca İran'ın yaptırımlar altında endüstriyel kalkınma konusundaki deneyimi de tartışıldı. Ayrıca Samara bölgesi ile İran arasında kültür ve eğitim alanlarındaki karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi de gündeme geldi.

Samara Bölgesi ile İran arasındaki iş birliğini sürdürecek iş heyetleri toplantılarının sonbaharda yapılması planlanıyor. Samara heyetinde otomobil, tarım makineleri, uzay aracı, elektrikli ürünler ve mineral gübre üreten önde gelen kuruluşlar yer alacak.

Samara bölgesinde bir nakliye ve lojistik merkezinin oluşturulması, Trans-Sibirya Demiryolunun yük hacminin hafiflemesine, İran ve Hazar havzasının diğer ülkeleri, Basra Körfezi, Hindistan ve Çin ile ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine olanak tanıyacak. Mayıs ayında Rusya ve İran'ın, Kuzey-Güney uluslararası ulaştırma koridoru (ITC) boyunca ulaşımı geliştirmeye yönelik bir projenin uygulanmasında iki ülke arasında iş birliğine ilişkin bir anlaşma imzalanmıştı.

Kaynak: transmedya.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr