Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TRANS-HAZAR ULUSLARARASI TAŞIMA GÜZERGÂHI ULUSLARARASI BİRLİĞİ KAZAKİSTAN’DA TOPLANDI

TRANS-HAZAR ULUSLARARASI TAŞIMA GÜZERGÂHI ULUSLARARASI BİRLİĞİ KAZAKİSTAN’DA TOPLANDI

TRANS-HAZAR ULUSLARARASI TAŞIMA GÜZERGÂHI ULUSLARARASI BİRLİĞİ KAZAKİSTAN’DA TOPLANDI30.09.2023Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergâhı (TITR) Uluslararası Birliği Genel Kurul ve Çalışma Grubu Toplantısı 28 Eylül 2023 tarihinde Kazakistan’da gerçekleştirildi.

Birlik üyesi demiryolu temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Ufuk Yalçın, Türkiye ile Azerbaycan’ın iki devlet tek millet olduğuna dikkati çekerek, Dağlık Karabağ’da meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi ve Milletimizin başı sağolsun diyerek şunları söyledi:

"TCDD Taşımacılık olarak BTK ve Orta Koridor’un etkin ve verimliliği için çaba içerisindeyiz."
"Asya ile Avrupa kıtaları arasında uluslararası demiryolu koridoru olarak 30 Ekim 2017 yılından bu yana hizmet veren Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Orta Koridor’un daha etkin ve verimli işletilmesi yönünde bölge ülkeleriyle işbirliğimizi güçlendirirken, esnek eşya tarifesinden basitleştirilmiş gümrük işlemlerine, kapasitesi yüksek vagon tipine kadar birçok konularda TCDD Taşımacılık olarak büyük bir gayret içerisindeyiz.

Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergâhı (TITR) Uluslararası Birliği şemsiyesi altında bugüne kadar yaptığımız çalışma ve dayanışma ile güzel sonuçlar sağlarken mevcut sıkıntılarımızı da elbirliğiyle birlikte aşacağımıza inanıyorum.

Açıldığından bu yana Doğu-Batı yönündeki koridorlar arasında konumu güçlenen Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Hattı ve Orta Koridor, sadece Asya ve Avrupa arasında değil, Asya’nın Afrika kıtasına, Rusya’nın Orta Doğu’ya ulaşımının sağlanması yönünde önemli bir ulaşım bağlantısı olarak öne çıkmıştır.

BTK Hattı üzerinden başlatılan Türkiye-Rusya demiryolu taşımaları ile yeni bir Kuzey-Güney koridoru oluşturularak farklı destinasyonlar ve farklı ürün gruplarının taşınmasına imkân sağlanmıştır. "
Yalçın, özellikle pandemi döneminde, BTK hattı ve Orta Koridor’un dost ülkelerle ticaretin devam etmesinde önemli bir ulaşım kapısı olduğuna vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Açılışından Marabda-Ahılkelek arasındaki yol yenileme çalışmaları nedeniyle 24 Mayıs 2023 tarihinde geçici olarak kapatılmasına kadar olan sürede Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattından 65.811 TEU ve konvansiyonel taşımalar da dahil olmak üzere toplam 1 milyon 470 bin ton yük taşınmıştır.

2020 yılı başından itibaren yük trenlerinin Asya ve Avrupa arasındaki geçişi, bu iki kıtayı kesintisiz olarak bağlayan Marmaray üzerinden gerçekleştirilmektedir.
"Asrın Projesi" Marmaray, uluslararası ticarette Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının ülkemize kazandırdığı ekonomik güce ek olarak zaman ve enerji tasarrufu sağlayarak çevreci ve hızlı ulaşımın en büyük destekçisidir.

Ayrıca, BTK ve Orta Koridor üzerinden gerçekleştirilen taşımalarda önemli bir lojistik merkez oluşturacak Kars Lojistik Merkezi tamamlanarak Mayıs/2021 de faaliyete geçmiştir."
TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Ufuk Yalçın, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve Orta Koridor üzerinden gerçekleştirilen demiryolu yük taşımalarında 10 Eylül 2021 tarihinden itibaren CIM/SMGS ortak taşıma belgesinin kullanılmasına başlandığını, CIM/SMGS ortak taşıma belgesi kullanımı ile Bakü-Tiflis-Kars ve Orta Koridor üzerinden yapılan taşımalarda hem zamanda hem de maliyette tasarruf sağlandığını belirterek sözlerini şöyle bitirdi:
"Bu çalışmalar sayesinde Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve Orta Koridor, artık doğu-batı demiryolu bağlantıları içerisinde önemli bir aktör olarak yer almaktadır.
Ülkemiz Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile Asya ve Avrupa arasında kesintisiz demiryolu bağlantısının güçlendirilmesi için önemli altyapı yatırımlarının yanı sıra çeken ve çekilen araç yatırımlarına devam etmektedir. Marabda-Ahılkelek arasındaki yol yenileme çalışmalarının kısa sürede tamamlanması ile Orta Koridor ve BTK üzerinden yapılacak taşıma oranlarının ve kapasitenin daha da artacağına inanıyoruz. Ancak, uzun uğraşlar sonucu bu hatta çekilen taşımaların devam edebilmesi ve taahhütlü taşımalar açısından yenileme çalışmalarının en kısa sürede tamamlanması ve BTK hattının yeniden müşterilerimizin hizmetine açılması önem arz etmektedir.

Bu samimi ve gayretli çalışmalar sayesinde, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve Orta Koridor’dan yapılan taşımalarda hedeflenen rakamlara ulaşılacaktır.
Diğer taraftan, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev, "Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi'ne İlişkin Niyet Protokolü"nü imzalaması ile dost ve kardeş ülkelerimiz arasında demiryolu bağlantılarımız güçlenecektir. Hayırlı olmasını diliyorum. Toplantılarımızın ülkemize, bölgemize hayırlı olmasını diliyorum."

Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergâhı Uluslararası Birliği Genel Kurul Toplantısı gündemi ise; TITR güzergâhındaki taşımacılığının analizi, TITR Uluslararası Birliği Tüzüğünün ve TITR Uluslararası Birliğine Üyelik Hakkında Yönetmeliğin revize metinlerinin onaylanması, Feeder gemilerinin kullanılması ile TITR güzergâhında konteyner trenlerinin teşkilinde yük taşımalarının organizasyonunda taraflar arasındaki işbirliği ve sorumluluk kapsamlarını belirleyen anlaşma metninin onaylanması, Hazar Denizi (Aktau ve Bakü (Alat)) limanları arasında feeder gemilerinin kullanılması ile doğrudan demiryolu - su hattında konteyner taşımalarının organizasyonu ile ilgili anlaşma metninin onaylanması, TITR Uluslararası Birliğine yeni üyelerin kabul edilmesi başlıklarından oluştu.

Kaynak: tcddtasimacilik.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr