Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İTHALAT KONTROL SİSTEMİ 2 (ICS2) SÜRÜM 3 DENİZYOLU TAŞIMACILIĞINDA 3 HAZİRAN'DA BAŞLIYOR

İTHALAT KONTROL SİSTEMİ 2 (ICS2) SÜRÜM 3 DENİZYOLU TAŞIMACILIĞINDA 3 HAZİRAN'DA BAŞLIYOR

İTHALAT KONTROL SİSTEMİ 2 (ICS2) SÜRÜM 3 DENİZYOLU TAŞIMACILIĞINDA 3 HAZİRAN'DA BAŞLIYOR28.05.2024Avrupa Birliği (AB), hayata geçirdiği İthalat Kontrol Sistemi (Import Control System, ICS2) aracılığıyla gümrük idareleri ve ekonomik operatörler arasındaki bilgi değişimi ve depolama
işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. ICS2 sistemi, ekonomik operatörlerin AB’ye doğrudan veya AB’den transit şekilde üçüncü ülkelere gerçekleştirilecek sevkiyatlarına ilişkin bilgi ve verilerin Yükleme Öncesi Kargo Bilgisi (PLACI) ve varış öncesi Giriş Özet Beyanları (ENS) aracılığıyla AB Gümrük İdareleri’ne sunulmasını gerekli kılan bir elektronik gümrük sistemi olarak tanımlanmaktadır.

Sistem ile kargo ve taşımaya ilişkin risk analizinin gerçekleştirilip güvenliğe ilişkin tehditlerin önlenebilmesi, uluslararası gümrük işlemlerinin kolaylaşması ve ekonomik operatörler ve AB Gümrük İdareleri arasındaki bilgi alışverişinin basitleşmesi amaçlanmaktadır. Sistemden pek çok ticari aktör etkilenecek olup, AB sınırları içinde ve dışında posta operatörleri, ekspres kargo taşımacılığı, havayolu kargo taşımacılığı, denizyolu, demiryolu ve karayolu taşımacılığı, AB sınırları dahilinde belirli son alıcılar, lojistik firmaları bu aktörler arasında yer almaktadır. Bu yönüyle, doğrudan AB’ye veya AB’den transit olarak başka bir ülkeye eşya gönderen Birlik dışındaki, Türkiye dahil, tüm ihracatçılar sistemden etkilenecektir. Sistem kapsamında, AB’nin ihtiyaç duyduğu verilerin girilmemesi halinde, taşımaya ilişkin işlemler AB sınırında durdurulup, eşyanın gümrük işlemleri yapılmayacak, yetersiz beyanlar reddedilecek ya da ticaret akışını sekteye uğratacak tedbirler söz konusu olabilecektir.

Sistem, sevkiyat kapsam ve şekline göre üç sürüm halinde uygulanmaktadır. Havayolu kargo taşımacılığı ön yükleme ve havayolu posta taşımacılığı ön yükleme için Sürüm 1, 15 Mart 2021 tarihi itibarıyla; havayolu genel kargo taşımacılığı ile havayolu taşımacılığı ve posta taşımacılığı için Sürüm 2 ise, 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla halihazırda AB gümrüklerinde
uygulanmaktadır. Denizyolu, karayolu ve demiryolu taşımacılıklarını kapsayan Sürüm 3’ün operasyonel süreci öncelikle denizyolu taşımacılığına konu sevkiyatlar için 3 Haziran 2024 tarihi itibarıyla AB gümrüklerinde başlayacaktır. Karayolu ve demiryolu taşımacılığı için ise sisteme geçişin 1 Nisan 2025 tarihinde başlaması planlanmaktadır.

Bu kapsamda Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 2 Mayıs 2024 tarihinde organize edilen ICS2 Sürüm 3 Bilgilendirme Webinarı'nda UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri Serkan Eren, Yüksel Kahraman, Özgecan Er Çevlik ve MNG Airlines Özel Kargolar ve Operasyonel Uyumluluk Müdürü Cihan Emre tarafından ICS2 Sürüm 3 hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Webinarda ICS2 ile ilgili genel bilgilendirmelerin yanı sıra bu yıl itibarıyla denizyolu taşımacılığında da uygulamaya alınacak sistemle ilgili detaylar paylaşıldı. Webinar esnasında iletilen sorular için tıklayınız.

Ayrıca, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından "Avrupa Birliği'nin (AB) İthalat Kontrol Sistemine Duyuru Metni ve Sık Sorulan Sorular (SSS) Belgesi" konulu bir duyuru yayınlandı. Yayınlanan duyuruda, denizyolu taşımacılığına konu sevkiyatlar için 3 Haziran 2024 tarihi itibarıyla AB gümrüklerinde başlayacak İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Sürüm 3'e ilişkin bilgiler, ekonomik operatörlere yönelik yayımlanan çevrimiçi belgeler ve konu hakkında Sık Sorulan Sorular Belgesi paylaşıldı.

Söz konusu belge için tıklayınız.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr