Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ALIŞAN LOJİSTİK KAZANDIĞINI YATIRIMA DÖNÜŞTÜREREK BÜYÜYOR

ALIŞAN LOJİSTİK KAZANDIĞINI YATIRIMA DÖNÜŞTÜREREK BÜYÜYOR

ALIŞAN LOJİSTİK KAZANDIĞINI YATIRIMA DÖNÜŞTÜREREK BÜYÜYOR24.05.2024Alışan Lojistik, lojistik sektöründe yaşanan değişime ve dönüşüme göre nasıl pozisyon alıyor?
Lojistik sektörü, otomasyon, yapay zeka, büyük veri analitiği ve IoT gibi teknolojilerin kullanımıyla sürekli olarak evriliyor ve değişiyor. Bu teknolojiler, verimliliği artırırken hata payını azaltıyor ve süreçleri optimize ediyor. Bunun yanı sıra, çevre dostu uygulamalar ve sürdürülebilirlik konuları, sektörümüzde giderek daha fazla önem kazanıyor. Lojistik şirketleri, süreçlerini daha verimli hale getirmek ve maliyetleri azaltmak için sürekli olarak yeni yöntemler arıyor. Bu da lojistik operasyonlarında sürekli iyileştirmeyi ve yenilikçiliği teşvik ediyor.
Alışan olarak, bizi biz yapan, bizi rakiplerimizin arasında "farklılaştıran" değerler arasında uzmanlaşmamız yatıyor. Ağırlıklı olarak kimya ve petrokimya alanındaki deneyimimizle bugün Türkiye’nin en büyük lojistik şirketleri arasında yer alan bir markayız. Güçlerimizi birleştirdiğimiz PSA BDP ile beraber heyecan verici bir dönüşüm yolculuğuna çıktık. Sektörün dönüşümüyle paralel inovasyon temelli, dijital, dinamik, yenilikçi, yaratıcı ve müşteri odaklı bir marka kurguladık. "To New Horizons-Yeni Ufuklara" mottomuz çerçevesinde de, son 3 yıldır yakaladığımız yüzde 100’ün üzerinde büyüme trendini devam ettirmek en büyük hedefimiz.

‘13 AR-GE MERKEZİNİN 2’SİNİN KURUCUSUYUZ’
Ar-Ge merkezleri yatırımlarınızdan söz eder misiniz? Bu yatırımın çıktıları neler?
Dijitalleşme ve yapay zeka, lojistik sektöründe daha akıllı, daha esnek ve daha verimli operasyonlara yol açmaktadır. Bu da, lojistik işletmelerinin rekabet avantajı elde etmeleri ve değişen pazar koşullarına daha iyi adapte olmalarına olanak tanıması anlamına gelir.
Bildiğiniz gibi Alışan, sektörümüzde bulunan ve Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından onaylanmış toplam 13 AR-GE merkezinin ikisinin kurucusudur. Burada, gerçek ve sanal dünyanın birlikte hareket ettiği, kullanıcıların ve ulaşım araçlarının birbirleriyle iletişime geçtiği, böylelikle de süreçlerin hatasız ve daha verimli işlendiği bir çalışma sistemine odaklanıyor; müşterilerimizin iş takip sistemleriyle konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım teknikleri hayata geçiriyoruz. İstanbul ve Konya bölgeleri bu manada üssümüz diyebiliriz. 50’ye yakın uzmanımızla AR-GE merkezlerimizde gerçekleştirdiğimiz projelerden biri olan "Derin Öğrenme ve Görüntü İşleme Teknikleriyle Resmi Evrakların Takibi ve Kontrolü" projemiz ile geçtiğimiz yıl, Türkiye’nin en geniş kapsamlı Bulut ve Yapay Zeka Zirvesi’nde "Future Of Cloud & AI Awards 2023" "Maliyet Verimliliği" kategorisinde ödüle layık görüldük. İş süreçlerimizin bir parçası olarak aktif çalışan bu proje ile TEKNOFEST 2024’e de katılmaya hak kazandık. Sektörde daima fark yaratacak adımlar atmaya, projeler üretmeye, dijital dönüşüm ve teknolojinin etkin kullanımı konularında yatırımlarımıza devam edeceğiz.

Alışan Lojistik olarak yeşil lojistik alanında hangi adımları attınız?
İklim krizi ve Yeşil Mutabakat tüm dünyada en öncelikli gündemlerden biri. Bu noktada lojistikçilere de sürdürülebilir bir dünya için büyük görevler düşüyor. Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde hayata geçireceği "sınırda karbon düzenlemesi" kimya, lojistik gibi birçok sektörün sürdürülebilirliğe yönelik gerekli değişiklikleri yapmasını mecburi tutacak gibi gözüküyor. Alışan PSA BDP olarak bu konu, özellikle tehlikeli kimyasalların taşınmasındaki uzmanlığımız nedeni ile, bizim için çok hassas. Zira, atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir hassas çalışmalar yürütmekte; yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştirmekteyiz.
Biz şirket olarak, sürdürülebilirlik kavramını iş yapış biçimlerimize entegre ederek daha temiz ve yaşanabilir bir gelecek yaratmak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar ile de geçtiğimiz yıl Şubat ayı itibari ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından "Yeşil Lojistik Belgesi"ni almaya hak kazanarak ülkemizde yine ilklerin arasına girdik. "Yeşil lojistik faaliyetler" kapsamında sayılarak bizlere bu belgeyi getiren faaliyetlerimiz arasında; yılda en az 200 kombine yük taşımacılığı seferi gerçekleştirmemiz, enerji tüketimimizin en az yüzde 5'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikten karşılamamız, Türkiye genelinde uygun bulunan ağaçlandırma sahaları için fidan bağışı yapmamız, doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan standartlar bütünü olan ISO 14001 ile Sera Gazı Emisyonları ve Giderilmesi Miktarının Belirlenmesi ve Raporlanması standardı olan ISO 14064 belgelerine sahip olmamız, sıfır atık yönetim sistemine ve ilişkin belgelere sahip olmamız ve karbon ve su ayak izimizi ölçüp küçültmeye ait çalışmalarımız yer alıyor.
2005 yılından itibaren SQAS (Sürdürülebilirlik için Güvenlik ve Kalite Değerlendirmesi)nin tüm ölçümleme gerekliliklerini ve vaatlerini eksiksiz bir şekilde yerine getiriyoruz. 2021 yılının Kasım ayında 6. defa denetlenerek kimyasal maddelerin elleçlenmesinden, taşınmasına ve depolanmasına kadar olan süreçlerin tamamında sunduğumuz hizmet konusunda ne kadar ciddi bir uzmanlığımız, altyapımız ve başarılı bir çalışma modelimiz bulunduğunu bir kez daha belgelemiştik. Hatta Avrupa ortalamasının çok üzerinde puanlar alarak sistemin en iyi uygulayıcılarından biri olmuştu. Geçen sene de Depolama ve Taşımacılık alanındaki tam puanımıza ek olarak, SQAS’de 2023 yılı itibari ile başlatılan Operation Clean Sweep (OCS) (İyi Süpürme Hareketi)nin de tüm gerekliliklerini yerine getirerek OCS sertifikasını almaya hak kazandık. Gönüllülük esasına dayalı, plastik pelet kaybının çevreye olan zararını en aza indirmek için farkındalık arttırmayı, iyi uygulama örnekleri oluşturmayı amaçlayan uluslararası bir program olan OCS’in bir parçası olmayı sonraki nesillere daha temiz denizler ve dünya bırakabilmek için çok değerli bir adım olarak görüyorum.

HADIMKÖY’DE DEPO AÇACAK
2024 yılına nasıl başladınız? Gündeminizde neler var?
2024 yılı, bir önceki yılın yatırımlarını büyüttüğümüz bir yıl olarak devam ediyor. Biliyorsunuz 2023 yılı, depo kapasitemizi arttırmayı hedeflediğimiz bir yıldı. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde 8.200 m2 yanıcı kimyasal ürün, 5.300 m2 gıda ve ilaç ürünleri depolama/elleçleme alanları olarak tasarladığımız toplam 13.500 m2 kapalı alana sahip yeni depomuzda özellikle kimyasallar ve gıda bileşenleri endüstrisinde lider global bir tedarikçi olan müşterimize hizmet sunmaya başladık. Ayrıca, yine 2023 yılında Gebze OSB, Plastikçiler OSB ve Güzeller OSB gibi Gebze Bölgesi’nin en önemli sanayi noktalarına 15 dakika uzaklıkta konumlanan, A sınıfı özellikler ile donatılmış olan Alışan Pelitli depomuzu, 13.750 m2 kapalı alanı ve 15.000 palet kapasitesi ile müşterilerimizin hizmetine hazır ettik.
Bu trendin bir devamı olarak, bu yılın Temmuz ayında ayrıca Hadımköy’de 23.000, Muallimköy’de 26.000 Euro palet kapasiteli iki yeni depomuzu hizmete açmayı planlıyoruz. İlaveten ülkemiz sanayisinin gelişimi doğrultusunda çeşitli lokasyonlarda yatırımlarımız artarak devam ediyor olacak. Çevre dostu filo yenileme çalışmalarımız ve elektrikli araç fizibilitelerimiz ise sürüyor.
Öte yandan, kimya sektörü ile birlikte elektrikli araç bataryaları, LNG gibi yükleri de kapsayan tehlikeli madde taşımacılığı alanındaki uzmanlığımız nedeni ile biz de Alışan olarak, tüm yatırımlarımızı 2024 yılında dijital, insan kaynağı, tedarik zincirinin efektif kullanımı gibi projelerin yanı sıra, müşteri memnuniyeti odaklı AR-GE projelerine odakladık.

ÇEVRESEL PERFORMANSTA GLOBAL LİGE ÇIKTI
Her yıl dünyanın en büyük şirketlerinden sera gazı emisyonları, enerji kullanımları ve taşıdıkları iklim değişikliği riskleri ve fırsatları hakkında bilgi vermelerini isteyen Londra merkezli uluslararası sivil toplum kuruluşu Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project-CDP), iş birliği içinde olduğu şirketlerin çevresel performanslarını açıklıyor. Alışan Lojistik CEO’su Damla Alışan, 2023 yılı için iklim risklerinin yönetimi başlığı için "A" puanı alan Alışan Lojistik’in, genel skorunun ise "B-" olarak yayınlandığını söyledi. Alışan, "Bu derecelendirme ile şirketimiz, global ortalamanın üzerine çıkarak, lojistik sektöründeki çevreye duyarlı yaklaşımını ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunma kararlılığını bir kez daha kanıtladı" dedi.

Kaynak: www.lojistikhatti.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr