Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / DİNÇER LOJİSTİK VE OCTOVAN ‘XL’ İŞBİRLİĞİNE İMZA ATTI

DİNÇER LOJİSTİK VE OCTOVAN ‘XL’ İŞBİRLİĞİNE İMZA ATTI

DİNÇER LOJİSTİK VE OCTOVAN ‘XL’ İŞBİRLİĞİNE İMZA ATTI31.05.2024Octovan Express markasıyla XL teslimat alanında hizmet kapsamını ve kalitesini her geçen gün geliştiren Octovan, Dinçer Lojistik’in gücünü de arkasına alarak Türkiye’nin 5 kentinde sunduğu XL teslimat hizmetini, önce Türkiye geneline, daha sonra da yurtdışına taşıyacak. 400 milyon TL’lik yatırım değeriyle, bu yılsonuna kadar 55 milyon TL, 2025’te ise 500 milyon TL’lik iş hacımı oluşturması beklenen bu işbirliği kapsamında Octovan Express, XL teslimat hizmetlerinin teknoloji alt yapısını, müşteri entegrasyonlarını ve yönetimini, Dinçer Lojistik ise operasyonunu üstlenecek.

Lojistik sektörünün en hızlı büyüyen start-up’larından Octovan ve Türkiye’nin en önemli lojistik firmaları arasında yer alan Dinçer Lojistik "XL" bir işbirliğine imza atıyor. Octovan Express markasıyla XL teslimat alanında hizmet kapsamını ve kalitesini her geçen gün geliştiren Octovan, Dinçer Lojistik’in gücünü de arkasına alarak Türkiye’nin 5 kentinde sunduğu XL teslimat hizmetini, önce Türkiye geneline, daha sonra da yurtdışına taşıyacak. 400 milyon TL’lik yatırım değeriyle, bu yılsonuna kadar 55 milyon TL, 2025’te ise 500 milyon TL’lik iş hacmi oluşturması beklenen bu işbirliği kapsamında Octovan Express, XL teslimat hizmetlerinin teknoloji alt yapısını, müşteri entegrasyonlarını ve yönetimini, Dinçer Lojistik ise operasyonunu üstlenecek.

Dinçer Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinçer, lojistik sektörünün geleceğini yeni nesil teknoloji anlayışıyla kurguladıklarına inandıklarını belirterek "Özellikle ana iş kolumuz olan lojistik, tedarik zinciri, perakende sektörlerinin tamamını kapsayacak şekilde mobilite, yapay zeka, blockchain, big data, bulut bilişim, endüstri 4.0 alanlarında yenilikçi çözümler sunan start-up kuruluşlarla iş birliklerine önem veriyoruz. Onların ürün ve hizmetlerini kendi süreçlerimize dahil ediyoruz" dedi. Bu anlayışla 2021 yılının sonunda tüm start-up’lara ve genç girişimcilere yönelik demoday ve hackathonlar düzenlediklerini ve etkinlikler arasında potansiyel yüksek start-up’lara yaptıkları analizlerle destek verdiklerini belirten Dinçer, start-up’larla ilişkilerinin çok daha fazla odaklanılmış ve uzmanlık alanlarına yepyeni bakış açıları getiren Octovan ile işbirliğinin de bu çalışmaların bir parçası olduğunu söyledi.

Bugün Octovan Express’in sunduğu XL teslimat hizmetinde onlara tüm depolarımızı açıyor, uygun tüm araçlarımızı operasyona dahil ediyoruz. İşbirliğimizin her iki şirket, lojistik sektörü ve Türkiye ekonomisi için hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

"Sektörün geleceğine yatırım yapıyoruz"

Dinçer Lojistik’in hâlihazırda 20 bin araçlık portföyü, toplam 500 bin metrekarenin üzerinde depolama alanı, 9’u Avrupa’nın 6 ülkesinde olmak üzere 44 deposu, yaklaşık 2000 çalışanı ve Türkiye’nin her yanına yayılmış 81 transfer merkezi Türkiye’nin en önemli lojistik firmaları arasında yer aldığını anlatan Dinçer şöyle devam etti: "Sektördeki konumumuzun gücünü artırmak için, araç, depo ve insan kaynakları yatırımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bununla birlikte firmamızda birlikte dijitalleşmeye büyük yatırımlar yaparak teknoloji ve dijitalleşmeye en çok yatırım yapan firmalardan biriyiz." açıklamasında bulundu.

Bir lojistik firması olmanın ötesinde ‘teknoloji firması’ olma hedefiyle çalıştıklarını ifade eden Dinçer, şunları söyledi:

"Dinçer Lojistik olarak dijitalleşmeye çok önem veriyor, tüm dünyada ve tüm sektörlerde en önemli gündem maddesi haline gelen dijitalleşme trendini erken yakaladığımızı düşünüyoruz. Bugüne kadar ikisi TÜBİTAK destekli olmak üzere 30’un üzerinde Ar-Ge projesine imza atan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Dinçer Lojistik Ar-Ge Merkezi’nde yaklaşık 50 Ar-Ge personelimiz çalışıyor. Yıllık ciromuzun yüzde 2’sini Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Önceden yaptığımız gibi ruhumuz var. Ülkemizdeki en büyük yatırımcılarından biri olan lojistik start-up’ların takip eden edebilmemiz odaklı olarak ortaklıklar, stratejiler, ekipmanlar, projeler gibi konu başlıklarını detaylı olarak takip ve analiz ediyoruz. Her yıl düzenlediğimiz hackathon ve demoday etkinlikleriyle üniversite öğrencilerini, genç girişimciler ve yazılımcılardan oluşan büyük bir topluluğun temellerini atarken yeni akıllı lojistik trendlerini ve sektörün geleceğini belirleyecek teknolojileri yakalamayı hedefliyoruz."

81 ilde ve yurtdışında olmayı hedefliyor

Octovan Kurucusu Erhan Güneş, Octovan Express’in şu anda Türkiye’nin 5 büyük şehrinde sunduğu XL teslimat hizmetini, Dinçer Lojistik’in gücünü de arkasına alarak 81 kente, daha sonra da yurtdışına yaymayı planladıklarını anlattı. Octovan Express’in XL lojistik tarafında daha önce operasyonel hizmet vermemiş bu alanda, bu iş birliğinde teknoloji alt yapısı üzerinde stratejik ortaklık yaptığını ifade eden Güneş, şöyle devam etti:

"Böylece Octovan Express’i teknoloji alt yapısı Dinçer Lojistik operasyonel ekipleri tarafından kullanılacak. Bu sayede Octovan Express 81 ilde hızla hizmet verebilir olacak. Octovan Express teknolojisi ile operasyonel tarafta Dinçer Lojistik’in operasyon sayısı açısından premium lojistik ürünü hizmeti ağı genişleyecek. Özeti; Dinçer’in operasyonel alt yapı gücü, esnek yapısı, arda ve depo alt yapısı entegrasyonu, müşteri memnuniyetini odaklı teknoloji ve rota optimizasyonu alt yapısı ile Octovan’ın teknolojisi, hizmet kapasitesi birleşecek. Bu iki güç, bir müşterinin ihtiyacı olduğu B2B ve B2C hizmetleri kusursuz XL hizmeti ortaya çıkacak. Bu sayede hem Dinçer Lojistik hem de Octovan’ın sağlayabilecek yapıyı ortaya koyarak yeni müşteri portföyü ve hizmet kapasitesi genişleyecek."

Octovan’ı Türkiye’den yurtdışına çıkan, stratejik olarak doğru ortaklıklar yapan ve hizmet alanında teknoloji sağlayıcısı olan bir marka haline getirmek istediklerini söyleyen Güneş, "60 milyar doları aşan iş hacmi pazarda en yüksek pazar payı alan markalardan biri olmayı hedefliyoruz. Bu yolda bize verdiği destek için Dinçer Lojistik’e teşekkür ediyoruz." dedi.

Premium hizmet

Octovan Express’in e-ticaret ve mağaza üzerinden satış yapan tedarikçilerin mobilya, beyaz eşya, banyo malzemeleri gibi yüksek hacimli ürünlerinin, depolardan alınarak son müşteri teslimini gerçekleştirdiğini anlatan Güneş, "Türkiye’de XL teslimat hizmeti veren ve adres teslimatı yapan şirketlerden biriyiz. Rakiplerimizden farklı olarak ürünleri alıp kurulum işlemlerini de gerçekleştiriyoruz, ayrıca demontajda sağlayan yapısıyla sipariş kalitesini oluşturuyor, randevu oluşturma çözümleriyle XL teslimatı bir hizmet odaklı ve optimizasyonlu alt yapısı kullanarak, adres odaklı en optimize rotayı izleyerek, hızlı teslimat gibi premium teslimat hizmeti sağlıyoruz" şeklinde konuştu. Erhan Güneş, Octovan Express’in sunduğu Premium hizmetin detaylarını şöyle açıkladı:

Yüzde 100 doğru adrese teslim

"Octovan Express’in sağladığı fotoğraflı alım ve teslimat hizmeti sayesinde üretici, müşteri siparişinin deposundan nasıl alındığını ve müşterisinin adresine, kapının arkasına nasıl teslim edildiğini görebiliyor. Bu sayede teslimat sonrasında gelebilecek itirazlardaki kanıt dosyası üzerinden ürünün saat kaçta, kimin tarafından nasıl teslim alındığı, üreticinin deposundan nasıl çıktığını dijital ortamda kanıt dosyası ile ulaştırarak müşteri ve tedarikçi taleplerine anlık dönüş sağlayabiliyoruz. Bu hizmet ile iade oranlarında yüzde 40’ın üzerinde bir düşüş sağladık. XL teslimata özel olarak sahada ürün alım ve dağıtım yapan araçlar için 1 yıllık çalışma sonucunda gerçekleştirdiğimiz teslimatlarda yeni rota optimizasyonu sayesinde, tedarikçiler ve araç sürücülerimize adres değişikliği, dağıtım öncesi satış iptali, randevulu teslimatlarda tarih değişikliği yapabiliyor. Ayrıca dağıtım esnasında müşteri iletişimimiz SMS veya otomatik IVR (Sesli yanıt sistemi) araması sırasında teslimat tarihi değiştirilebiliyor. Bu sayede randevulu teslimat oranlarını yüzde 5’in üzerine çıkardık. Öte yandan 3 aşamalı adım atarak en kısa sürede adrese yüzde 100 adres doğruluğuyla ile teslimat yapıyoruz. Barkod takip sistemi sayesinde ise 2021’den bugüne çapraz teslimat ihtimalini yok etmeyi başardık."

"Platformumuz yeni çözümlerle güncellenecek"

Octovan Express’in XL teslimat hizmeti sırasında ihtiyaç duyduğu yazılım ve içerikleri de kendisinin ürettiğine dikkat çeken Güneş, "Octovan Express Sürücü ve Depocu uygulamaları, Octovan Express Tedarikçi Dashboard platformu ve rota optimizasyonu entegrasyonu, sipariş takibi, sürücü atamaları, nakliye ekibi performans raporları, sipariş performans raporları gibi içerikleri sağlayan Octovan Express Sipariş Yönetim Platformu %100 yerli ve %100 milli ve Octovan bünyesinde geliştirilen yazılımlarımızdan bazıları" dedi. Octovan Express platformunun bu yıl yeni çözümleri sağlamak üzere yeni bir versiyonla güncelleneceği bilgisini de veren Güneş, "Uygulamamıza yeni alt yapı ile yapay zeka destekli müşteri yönetimi, çağrı merkezi yönetimi, yapay zeka destekli ürün kontrol sistemleri, online satış modülü ve fiyatlandırma gibi yeni çözümler ekleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Kaynak: www.lojiyol.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr