Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / KÖRFEZ’E “E-İHRACAT” PATLADI, İSTANBUL HAVALİMANI HUB OLDU

KÖRFEZ’E “E-İHRACAT” PATLADI, İSTANBUL HAVALİMANI HUB OLDU

KÖRFEZ’E “E-İHRACAT” PATLADI, İSTANBUL HAVALİMANI HUB OLDU05.06.2024En hızlı teslimat yapanın bir adım o¨ne gec¸tigˆi e-ticaret sekto¨ru¨nde, ‘hız’ın adresi I·stanbul Havalimanı oldu. Amazon, Trendyol, Alibaba gibi s¸irketler o¨zellikle Ko¨rfez bo¨lgesine yo¨nelik u¨ru¨nler ic¸in dagˆıtım merkezi olarak sec¸tigˆi I·stanbul Havalimanı e-ticarette aktarma merkezi ol- ma yolunda ilerliyor. Son iki ayda I·stanbul’dan o¨zellikle Suudi Arabistan’a yo¨nelik e-ticaret tas¸ımacılıgˆındaki artıs¸a dikkat c¸eken sekto¨r temsilcileri gec¸ici depoların Riyad’a giden mallarla doldugˆuna dikkat c¸ekiyor.

Ko¨rfez Bo¨lgesi’ndeki ikinci pop-up magˆazasını Suudi Arabistan’ın Cidde s¸ehrinde ac¸an Trendyol satıcıları, Ramazan’da Ko¨rfez bo¨lgesinde 1 milyonun u¨zerinde satıs¸ gerc¸ekles¸tirdi. Ko¨rfez’e yo¨nelik satıs¸lar, tu¨m satıs¸ların yu¨zde 25’ini olus¸turdu. E-ihracatc¸ılar en c¸ok satıs¸ı Riyad, Cidde, Baku¨, Dubai, Mekke ve Abu Dabi’ye yaptı. Bo¨lgede 8 ayda 2 milyon aktif mu¨s¸teriye ulas¸an Trendyol, yıl sonuna kadar mu¨s¸teri tabanını 6 milyona c¸ıkarmayı hedefliyor. Gec¸en yıl 650 milyon dolar ihracat yapan Trendyol’un bu yılki hedefi ise 2,5 milyar dolar.

E-ticaret operasyonlarının yu¨zde 99’unun gerc¸ekles¸tigˆi I·stanbul Havalimanı, bu yılın bas¸ında Tu¨rkiye’nin kargo tas¸ımacılıgˆını tek bas¸ına sırtladı. Yılın 4 ayında yu¨zde 97 artarak 629 tona ulas¸an hava kargo tas¸ımacılıgˆının o¨nceki yıla go¨re artıda kalmasını tek bas¸ına I·stanbul Havalimanı sagˆladı.

Uluslararası Tas¸ımacılık ve Lojistik Hizmet U¨retenleri Dernegˆi (UTI·KAD) Yo¨netim Kurulu U¨yesi Serkan Eren, Trendyol, Hepsiburada, Alibaba gibi online pazar yerlerinin Suudi Arabistan’a c¸ok ciddi hava kargo c¸ıkıs¸ları oldugˆunu ifade etti. O¨zellikle son iki aydır I·stanbul’dan Riyad’a c¸ok yogˆun bir trafik oldugˆunu dile getiren Eren "Gec¸ici depolama yerleri buraya giden mallarla dolu. Suudiler online alıs¸veris¸ yapmaya bas¸ladı. E-ticarette en hızlı teslimat yapan rekabet u¨stu¨nlu¨gˆu¨ sagˆlıyor. Hızlı teslimat ic¸in I·stanbul Havalimanı’nı tercih ediyorlar. C¸in’den toplanan mallar da I·stanbul’da konsolide olup dagˆıtılıyor. E-ihracat operasyonlarının yu¨zde 99’u I·stanbul’dan yapılıyor" dedi.

"I·stanbul e-ticaret u¨ssu¨ olacak"
Du¨nya c¸apında her 4 e-ticaret paketinden birinin yurtdıs¸ına gittigˆini, Tu¨rkiye’de ise bu oranın 5’te 1 oldugˆunu ifade eden Elektronik Ticaret I·s¸letmecileri Dernegˆi (ETI·D) Bas¸kanı Hakan C¸evikogˆlu da, "Sekto¨r olarak 2024’u¨n sonunda 3,3 trilyon liralık ciroya ulas¸mayı hedefliyoruz ve e-ihracatın bu rakamlara ulas¸ılma- sında oldukc¸a etkili olacagˆını du¨- s¸u¨nu¨yoruz. Sınır o¨tesi e-ticaret du¨nyada hızla bu¨yu¨yor. I·stanbul Havalimanı kapasitesinin bu¨yu¨klu¨gˆu¨yle dogˆal olarak bu talebi kars¸ılamak ic¸in o¨ne c¸ıkıyor. Kısa zamanda I·stanbul Havalimanı’nın e-ticaret u¨ssu¨ olacagˆına inanıyoruz" dedi.

Asset Worldwide Express Genel Mu¨du¨ru¨ Onur Tekin ise "O¨zellikle Ko¨rfez bo¨lgesi tu¨ketim ac¸ısından yerli ve yabancı pazaryerlerinin hedefi haline geldi. Tu¨rkiye’deki pazaryerlerinin haricinde Uzakdogˆu firmaları da bo¨lgede c¸ok rekabetc¸i kampanyalar yapıyor. Durum bo¨yle olunca globalde uc¸ak kapasiteleri olus¸an talebi kars¸ılamakta zorlanıyor. Bu noktada hem uc¸ak sayısı hem de cogˆrafi yakınlıktan THY’de bo¨lgede gu¨c¸lu¨ bir oyuncu oldugˆu ic¸in I·stanbul Havalimanı e-ticarette bir aktarma merkezi olma yolunda ilerliyor diye konus¸tu.

Avrupa ve Amerika'da Türk ürünleri öne çıkıyor
Pazaryerlerinin daha önce kargo şirketlerinin yetmediği yerde kendi teslimat ağlarını kurduğunu hatırlatan ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu, "Hava yollarının yetmediği yerde de kendi uçaklarını alabilirler. Sadece Körfez ülkeleri değil. Avrupa ve Amerika’da Türk ürünleri e-ihracatta öne çıkıyor. Lojistik maliyetlerini de düşürmek için gemiyse gemi, uçaksa uçak alınacak. Başka ülkelerde depolar kuracağız" dedi. Onur Tekin de öngörülen artışlar gerçekleştiğinde arzın talebi karşılamada zorlanacağını belirterek "Pazaryerlerinin kendi uçaklarını aldığı bir döneme gireceğimizi gösteriyor" dedi.

Kaynak: ekonomim.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr