Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / BAKAN URALOĞLU, SLOVENYA MİLLİ GÜNÜ RESEPSİYONU’NDA KONUŞTU

BAKAN URALOĞLU, SLOVENYA MİLLİ GÜNÜ RESEPSİYONU’NDA KONUŞTU

BAKAN URALOĞLU, SLOVENYA MİLLİ GÜNÜ RESEPSİYONU’NDA KONUŞTU10.06.2024Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Slovenya Milli Günü Resepsiyonu’nda konuştu. Bakan Uraloğlu, Slovenya’nın Ulusal Meclisi’nde alınan kararla Filistin devletini resmen tanıyarak meselenin adil ve kalıcı çözümüne destek vermesinin takdire şayan olduğunu söyledi. Uraloğlu, Slovenya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2023 yılı itibariyle 2,3 milyar dolar olduğunu belirterek, Türk müteahhitlik firmalarının Slovenya’da Karavanke Tüneli ve Koper-Divaca Demir Yolu gibi altyapı ve ulaştırma alanında stratejik öneme sahip projeleri hayata geçirdiğini ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Slovenya Milli Günü için düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada Türkiye ve Slovenya arasındaki ilişkilerin, Slovenya’nın bağımsızlığını ilan ettiği ilk günlerden bu yana daima dostane olduğunu söyledi. Uraloğlu, "Ülkelerimiz ve halklarımız arasında, karşılıklı anlayışa ve iş birliğine dayalı yakın dostluk bağları, Slovenya'yla mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerimizin temelini oluşturmaktadır." dedi.

"Slovenya’nın Filistin Devletini Resmen Tanıması ve Kalıcı Çözüme Destek Vermesi Takdire Şayan"

Bakan Uraloğlu, Türkiye ve Slovenya’nın ikili ilişkilerini sürekli geliştirdiğini belirterek Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme çabaları ve bu çerçevede Slovenya’nın NATO üyeliğine en başından beri destek verdiklerini vurgulayarak, "Slovenya bugün hem stratejik ortağımız hem NATO müttefikimiz hem de AB üyeliğine adaylığımızın en güçlü destekçilerinden birisidir." ifadelerini kullandı. İki ülke arasındaki ilişkilerin zengin bir çeşitlilik içerisinde sürdüğünü söyleyen Uraloğlu, Slovenya’nın bölgesinde ve küresel siyasette ağırlığı olan ve benzer ideallere sahip komşularını destekleyen, ilkeli dış politika anlayışıyla öne çıkan bir ülke konumuna gelmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Uraloğlu, 1 Ocak 2024 tarihinden bu yana Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğini üstlenmesi sebebiyle Slovenya’yı tebrik ederek, "Bu önemli görevi yürüten Slovenya’nın 4 Haziran’da Ulusal Meclisi’nde alınan kararla Filistin devletini resmen tanıyarak meselenin adil ve kalıcı çözümüne destek vermesi takdire şayandır. Slovenya Hükümetine, Slovenya halkının iradesinin tecellisi olan Ulusal Meclis’in kıymetli üyelerine bu hakkaniyetli karar için tebrik ve teşekkürlerimizi ifade ediyorum. Bu kararın barış yolunda ortak çabalarımıza katkı sağlamasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

"Slovenya ile İkili Ticaret Hacmimiz 2,3 Milyar Dolar"

Bakan Uraloğlu, iki ülkenin de barış, istikrar, iyi komşuluk, ikili ve çok-taraflı iş birliğine dayanan halkların yararına olacak ortak hedefleri ve çabaları paylaştığını söyleyerek, ekonomik ve ticari ilişkilerin son yıllarda artan bir ivmeyle geliştiğini vurguladı. Uraloğlu, "İkili ticaret hacmimiz 2023 yılı itibarıyla 2,3 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamı her geçen yıl daha da artıracağız. Slovenya’daki Türk yatırımları mükemmel düzeydeki ilişkilerimizin en somut göstergeleridir." dedi.

"Türk Müteahhitlik Firmaları Slovenya’da Stratejik Öneme Sahip Projeleri Hayata Geçiriyor"

Stratejik konumları dolayısıyla Türkiye ve Slovenya’nın ulaşım alanında güçlü bağlantılara sahip olmasının giderek daha kritik bir konu haline geldiğini ve bu alandaki iş birliğinin özel önem taşıdığını belirten Uraloğlu, "Türk müteahhitlik firmaları, Slovenya’da Karavanke Tüneli ve Koper-Divaca Demir Yolu gibi altyapı ve ulaştırma alanında stratejik öneme sahip projeleri hayata geçiriyor. Özellikle firmalarımızın üstlendiği karayolu, demiryolu, tünel ve liman projeleri Slovenya’nın ulaşım ağının gelişmesine önemli katkıda bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, her iki ülkenin şirketlerinin bu alanda karşılıklı olarak yatırımlarını artırmasını teşvik ederek birlikte yeni açılım ve projeler yapabileceklerini kaydederek, "Verimli iş birliğimizi taşımacılık alanında da daha ileriye götürebileceğimize inanıyorum. Slovenya'da stratejik altyapı projeleri üstlenen ve bunları başarıyla tamamlayarak Slovenya’nın gelişmesine önemli katkılar sağlayan firmalarımızla gurur duyuyoruz." dedi.

Türk müteahhitlik firmalarının Slovenya’da gördüğü yoğun tercih için Slovenya Hükümetine teşekkür eden Bakan Uraloğlu, yeni yatırımlar için hükümet olarak gereken destekleri vermeye devam edeceklerinin altını çizdi. Bakan Uraloğlu, "Dostumuz, stratejik ortağımız ve müttefikimiz olan Sloven halkının Milli Günü’nü Şahsım, Devletimiz ve Milletimiz adına kutluyor, bütün konukları sevgi ve saygıyla selamlıyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: www.uab.gov.tr

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr