Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / LOJİSTİKTE KADIN İSTİHDAM ORANI YÜZDE 11,2'YE YÜKSELDİ

LOJİSTİKTE KADIN İSTİHDAM ORANI YÜZDE 11,2'YE YÜKSELDİ

LOJİSTİKTE KADIN İSTİHDAM ORANI YÜZDE 11,2'YE YÜKSELDİ22.06.2024Dünyanın en büyük lojistik örgütlerinden The Chartered Institute of Logistic and Transportation (CILT)’nin kadın kanadı WiLAT’ın (Women in Lojistik and Transportation) Türkiye’de lojistik sektöründe kadın sayısını artırmak için sürdürdüğü çalışmalar meyve vermeye başladı.

Wilat CILT’nin kadın kanadı WiLAT’ın kuruluşundan buyana kadın istihdamının arttıracak farkındalık çalışmalarına öncelik vermişti. Lojistik ve Taşımacılık sektöründe kadın çalışan sayısı son 3 yılda yüzde 9,1’den yüzde 11,2’ye yükseldi.

Kadın çalışan oranının artması, erkek egemen olarak algılanan lojistik sektörünün yüzünün değişmesini ve gelişmesini sağlayacak. Dünyanın en büyük lojistik örgütlerinden CILT’nin (The Chartered Institute of Lojistic and Transportation) kadın kanadı WiLAT, Lojistik ve Taşımacılık sektöründe kadın sürücülerin sayısını arttırmak ve sektörün erkek egemen algısını kırmak için yeni bir proje başlattı.

Kadın sürücüler projesi

CILT’nin kadın kanadı WiLAT’dan "Kadın Sürücüler projesi CILT Türkiye Başkanı ve WiLAT Kurucu Başkanı Berna Akyıldız proje açılış toplantısında yaptığı konuşmada "Global bir kurum olan CILT, kadın kanadı WiLAT öncülüğünde Türkiye lojistik sektöründe kadın istihdamının artması ve bu konuda sektördeki firmaların farkındalığını artırmak için son 3 yıldır yoğun bir çaba göstermekte. Kuruluş yılımızda yüzde 9,1 olan kadın istihdamının son 3 yılda en güncel TÜİK verilerine göre yüzde 11,2’ye çıktığını görüyoruz. Gelişim memnuniyet verici ancak kadın istihdamı sektörümüzde hala çok düşük. Bunun önemli bir nedeni de bu sektörde mavi yakalı çalışanlar içinde kadın oranının çok daha düşük olmasıdır." dedi.

Berna Akyıldız, "Kadın Sürücüler Projemizi başlatarak, kadın sürücü adaylarının belirlenmesi, eğitilmesi, yetiştirilmelerini hedefliyoruz. Ayrıca sürücülerimizi istihdam edecek şirketlerle iş birliği yaparak, bu konunun tüm mecralarda savunuculuğunu üstleneceğimiz bir yola çıktık." diye ekledi.

WiLAT Başkanı Esra Kıvrak ise projenin yol haritasıyla ilgili bilgileri paylaştı. Esra Kıvrak "Kadın Sürücüler Projesi sektörde kadın istihdamının artışını sağlamak için önemli bir adım aynı zamanda da sürücü bulma sıkıntısı yaşanan sektörümüz için ticari bir ihtiyaç. Kadınlara sürücü olarak ihtiyaç var, erkek egemen bir meslek olan sürücülük için "insan kaynağı yaratmak" ve sektör için nüfusun diğer yarısını da ikna etmenin önemli bir ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Üstelik bu ihtiyaç ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada da hissedilmektedir. WiLAT’ın global olarak çeşitli ülkelerde benzer konularda çok başarılı örnekleri var, Türkiye’de yapacağımız projenin de global olarak sektöre ilham vereceğini düşünüyoruz ve daha büyük bir alana yayılmasını hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda misyonu benzer olan tüm paydaşlarımızı da projeye katkı vermeye davet ediyoruz

Projemizi 4 faza ayırdık:

1. Faz: Şehir içi kargo, kurye, panel vanla dağıtım, okul servis şoförlüğü vb.

2. Faz: Yakın yurt dışına küçük vasıta ile yapılabilecek taşıma işleri, panel van ile parsiyel taşıma

3. Faz: Kısa mesafe ağır vasıta şoförlüğü

4. Faz: Uzun mesafe ağır vasıta şoförlüğü

Projenin bu bakış açısıyla kadın istihdamını artırmasının yanı sıra, mesleğin itibarı, sektörün imajı algısı üzerinde uzun vadede olumlu etkiler yapması kaçınılmazdır. Projemizin gençlerin sektöre kazandırılması, geniş kamyon parklarının iyileştirilmesi gibi uluslararası projelere güçlü katkıda bulunacağını da öngörüyoruz." diye ekledi.

Kaynak: lojiyol.com