Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / LOJİSTİĞİN GELECEĞİ İÇİN PROJESİ OLANLARA ÖDÜL

LOJİSTİĞİN GELECEĞİ İÇİN PROJESİ OLANLARA ÖDÜL

LOJİSTİĞİN GELECEĞİ İÇİN PROJESİ OLANLARA ÖDÜL25.06.2024Gençlere girişimciliği aşılamak için birçok fikir yarışması düzenleniyor. Bu yarışmalar sayesinde gençler hem sektörün sorunlarına çözüm buluyor hem de girişimciliğe adım atıyor. Bu kapsamda İstanbul Ticaret Odası Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında ‘Türkiye’nin 2. Yüzyılında Lojistiğin Geleceği İle İlgili Bir Projem Var Yarışması’ düzenlendi. Yarışmada başarılı olan gençler ödüllerine kavuştu.

10 TRİLYON DOLARLIK PAZAR

Ödül töreninin açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, İTO’nun düşünen, çalışan ve üreten gençlerin yanında olduğunu söyledi. Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte lojistik sektörünün ekonomik hacminin 10 trilyon dolara yükseldiğini belirten Özer, "8 yıl sonra bu hacmin 18 trilyon dolara yükseleceği öngörülüyor. Ülkemizin konumu nedeniyle lojistik sektöründe önemli fırsatlar var. Bu fırsatları değerlendirerek, küresel pastadan aldığımız payı artırabiliriz. Teknolojik olarak da altyapımız dünya standartlarında. Ancak bunların hepsinden önemlisi gençlerimiz ve onların başarısı. Nitelikli insan kaynağımız oldukça önemli. Gençlerimiz bizim zenginliğimiz, geleceğimiz. İTO olarak fikri olan evlatlarımıza her zaman kapımız açık. Bu yarışmayı düzenledikleri için İTO Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkanı ve üyelerini tebrik ediyorum" dedi.

NÜFUSUN YÜZDE 39’U Z KUŞAĞI

İTO Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkanı Ercan Karakurt da fikir yarışmalarının gençlere girişimcilik ruhunu aşıladığını belirterek, Türkiye’nin en büyük servetinin gençler olduğunu vurguladı. Karakurt, şunları söyledi: "Bizler gençlerden ilham alarak yol haritamızı belirliyoruz. Sektörlerin değişime adapte olması için gençlere kulak vermesi gerekiyor. Türkiye nüfusunun yüzde 39’unu Z kuşağı oluşturuyor. Bu yüzden Z kuşağının istekleri, düşünceleri ve çözümleri bizler için çok önemli. Gençlerin fikirlerinin yarıştığı bu tür yarışmaların sayısının daha da artması gerekiyor. Fikir yarışmaları, gençlerin yaratıcı düşüncelerini ve yenilikçi çözümlerini ortaya koymalarına fırsat tanıyor. Bu sayede gençler, girişimcilik ruhuyla sektöre taze bir bakış açısı kazandırıyor. Aynı zamanda, gençlerin katılımı sektörümüzün dinamizmini ve gelişimini sürdürebilmesi için kritik öneme sahip. Türkiye’nin geleceği gençlerin elinde şekillenecek. Onların enerjisi, vizyonu ve yenilikçi yaklaşımları sayesinde lojistik sektörünün dünya çapında daha güçlü bir konuma geleceğinden şüphem yok."

TÜM SEKTÖRLERE YAYILMALI

İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Aydın ise Türkiye’nin 2. Yüzyılında Lojistiğin Geleceği İle İlgili Bir Projem Var Yarışması’nın sektörün geleceği açısından kritik bir rol oynadığını belirtti. Aydın, bu tür yarışmaların sadece lojistik sektöründe değil, tüm sektörlerde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Ülkemizin geleceğini gençlerle birlikte inşa etmeliyiz. Onların fikirlerinden faydalanmalıyız. Bu yarışmalar, onların girişimcilik ruhunu geliştirmelerine, özgüvenlerini artırmalarına ve sektördeki değişimlere öncülük etmelerine yardımcı oluyor."

Gençlerin sektörde aktif rol almasının ve fikirlerini hayata geçirmesinin, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracağını kaydeden Aydın, "Gençlerin yeni teknolojilere ve dijital dönüşüme yatkınlıkları, sektörlerin inovasyon kapasitelerini de artıracak" dedi.

YARIŞMADA İLK 3’E GİRENLER

1 - KARAYOLU NAVİGASYON HATALARI


Umutcan Hakat/Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Karayolu taşımacılığında yüksek ve geniş araçlar kullanılıyor. Bu araçların gideceği adresleri bulmak için kullandıkları navigasyon uygulamalarında, araçların yüksekliği ve genişliği dikkate alınmadan otomatik yol tarifi yapılıyor. Uygulanacak projeyle yüksek ve geniş kara araçları yol tarifi talep ettiğinde, navigasyon uygulamaları problemli olabilecek yollara giriş yapmadan önce uyarı verecek.

2 - LOJİSTİKTE İNOVATİF BİR YAKLAŞIM

Onur Kara/Mahmutbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Ulaşımı zor olan bölgeler için drone kullanılarak lojistik sağlanacak. Hava yolunu geliştirmek ve taşıma kapasitesini artırmak için her şehrin merkezine belirli boyutlara ve özelliklere sahip drone ve İHA sistemleri ile uygun pistlerin oluşturulması gerekiyor. Bu pistler, dikey veya yatay iniş ve kalkışa uygun şekilde tasarlanmalı ve tamamen otonom bir sistemle işlemlerini gerçekleştirmeli. Yine limanların yakınına drone sistemleri kurularak deniz yoluyla entegrasyon sağlanabilir. Böylece acil kargolar, gemi güvertesinden alınarak teslimat hızlandırılabilir. Projenin amacı, kargoların hızlı ve güvenli bir şekilde şehirler veya ülkeler arası transferini sağlamak. Aynı zamanda, kargolamada yapılan hataları, yapay zeka sistemleriyle ortadan kaldırmak.

3 - OTONOM TAŞIMA ARAÇLARI VE DRONE ENTEGRASYONU

Reyhan Berra Demirci/Hezarfen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Otonom araçlarla beraber drone kullanımının lojistik süreçlere entegre edilmesi, sektöre devrim niteliğinde yenilikler getirebilir. Entegrasyon projesi sayesinde, ürünlerin depodan alınıp teslim edileceği noktaya kadar tamamen otomatik bir şekilde taşınması mümkün olabilir. Otonom araçlar karada, dronelar ise havada kullanılarak, hızlı ve verimli bir teslimat sağlanır. Bu sayede insan hatası ve zaman kaybı en aza indirilir, lojistik maliyetler düşürülür ve çevreye daha az zarar verilir. Taşımacılıkta yakıt hücreli hidrojen kullanılabilir. Hidrojen yakıtlı araçlar, çevreye daha az zarar verirken daha uzun menzil de sağlayabilirler. Bu sayede, lojistik süreçlerin etkinliği artırılabilir ve sürdürülebilir taşımacılık hedeflerine katkıda bulunulabilir.

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr