utikad@utikad.org.tr
+90 212 663 08 85 / +90 530 960 84 24
ENGLISH
MENÜ
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği
ENGLISH
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
Faaliyet Raporları
UTİKAD ÜYELİK
Üyelik Başvurusu
Üyelik Kazanımları
Üye Listesi
İş Birlikleri
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenleri
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
İLETİŞİM
Anasayfa
/
Sektörel
/
Sektör Haberleri
/
Gümrük
/
BAKAN BOLAT, "YEŞİL MUTABAKAT UYUM PROJESİ TANITIM TOPLANTISI"NDA KONUŞTU
BAKAN BOLAT, "YEŞİL MUTABAKAT UYUM PROJESİ TANITIM TOPLANTISI"NDA KONUŞTU
Yıl Seçiniz
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
30.07.2024
Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlıkta gerçekleştirilen "Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Tanıtım Toplantısı"nda, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdüğünü hatırlatarak, bunun 1,6 yüzde puanının dış ticaretten geldiğini söyledi.
İhracatı geçen yıl 255,4 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıkardıklarını vurgulayan Bolat, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği düzenlemesi çerçevesinde, karşılıklı ticaretin 2023'te 211 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.
Bakan Bolat, söz konusu rakamın yaklaşık 104 miyar dolarının Türkiye, 107 milyar dolarının ise AB'nin ihracatından kaynaklandığına işaret ederek, "Geçen yıl toplam dış ticaret kompozisyonunun ihracat ayağının yüzde 41'ini AB'ye ihracat, ithalat ayağının yüzde 30'unu ise AB'den yapılan ithalatlar oluşturdu. Türkiye'ye 2002'den bu yılın mayıs ayına kadar 267,1 miyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldi, bunun da 110,2 milyar dolarlık kısmı AB kaynaklı." diye konuştu.
Bakan Bolat, Gümrük Birliği'yle sağlanan ekonomik entegrasyonun daha ileriye taşınması ve uluslararası ticaret düzeninde iklim değişikliği ile mücadele politikalarının olası etkilerine adaptasyonu sağlayacak bir yol haritası belirlenmesi amacıyla Yeşil Mutabakat Eylem Planı oluşturulduğunu söyledi.
- "6 sektördeki ihracatımızın AB'ye yaptığımız toplam ihracattaki payı yüzde 49"
AB tarafından "Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması" kapsamında belirlenen sektörlerin demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ile tekstil ve giyim olduğunu belirten Bolat, bunların yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve fazla etkilenen sektörler olduğunu ifade etti.
Bakan Bolat, söz konusu sektörlerin sınırda karbon düzenlemesine hızlı şekilde adaptasyonlarının sağlanması gerektiğinin altını çizerek, "Bu 6 sektörden yaptığımız ihracatımızın, AB'ye yaptığımız toplam ihracattaki payı yüzde 49 yani yarısı mertebesindedir." ifadesini kullandı.
Farkındalığın artırılması ve sürece ilişkin yol haritasının oluşturulması açısından kapsamlı bir destek sağlanmasının önemine dikkati çeken Bolat, döngüsel ekonomiye geçiş kapsamında yürürlüğe girecek olan eko-tasarım kuralları gibi mevzuat değişikliklerinin de AB'ye gerçekleştirilen ihracatı doğrudan etkileyeceğini belirtti.
Ticaret Bakanı Bolat, dijital ürün pasaportu düzenlenmesinin AB pazarına giriş için bir kural haline geleceğini, bu tür uygulamaların şirketlerin ???????dijital dönüşümünü zorunlu kıldığını söyledi.
- "Projelerin izleme ve doğrulama danışmanlığı desteklenecek"
Bakanlık olarak ???????ihracatın sürdürülebilirliği için "Responsible/Sorumluluk Programı" ile ihracatçıları desteklediklerini anlatan Bolat, şunları kaydetti:
"Program adı altında uygulanacak olan Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği ile hedefimiz, yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde ihracatçı firmalarımıza yol göstermektir. Kurumsal açıdan yeşil ve dijital dönüşüme uyumlarını sağlamak ve bu anlamda ihracatın da sürdürülebilirliğini mümkün kılmaktır. Responsible/Sorumluluk Programı adı altında şirketlerimiz tarafından alınan danışmanlık hizmet giderleri, 5 yıl süresince, yüzde 50 oranında desteklenmek kaydıyla, toplamda 10 milyon liraya kadar Bakanlığımızca desteklenecektir."
Bolat, "responsible.gov.tr" internet adresinden ulaşılabilecek portalda da ön değerlendirme seti bulunduğunu dile getirerek, böylece danışmanlık sürecine girmeyen şirketlerin de mevcut durum analizini yapabileceğini dile getirdi.
- Programın aşamaları
Programın 3 temel aşamadan oluştuğunu bildiren Bolat, şu bilgileri verdi:
"Birinci aşamayı oluşturan Faz 1'de, sektör bazında belirlenen sürdürülebilirlik kriterleri ve parametreleri çerçevesinde firmanın mevcut durum analizi gerçekleştirilecek. İkinci aşamada sürdürülebilirlik yol haritasının proje bazında uygulamaya geçirilmesine yönelik teknik ve finansal fizibilite danışmanlığı desteklenecektir. Teknik ve finansal fizibilitesi hazırlanan projeyi Responsible portalından İGE Kefalet Portalı'na yönlendireceğiz. Böylelikle, şirketlerimiz projeyi hayata geçirecek finansman talebini, portal üzerinden bankacılık sektörüne iletebilecek, bankalardan rekabetçi ortamda gelen kredi tekliflerini portal üzerinden değerlendirebilecektir."
Ticaret Bakanı Bolat, son aşamada ise hayata geçen projelerin izleme ve doğrulama danışmanlığının destekleneceğini, ihracatın ve ihracatçının kat ettiği yolun takip edileceğini anlattı.
Şirketlerin kurumsal altyapı oluşturmasına yönelik bilişim ve sürdürülebilirlik danışmanlığı harcamalarını da Bakanlık olarak destekleyeceklerini ifade eden Bolat, bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuyla işbirliği yapılacağını belirtti.
- "Finansal raporlama ve bağımsız denetim alanlarında çalışmalar sürdürülüyor"
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur da Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun kurulduğu yıldan itibaren finansal raporlama ve bağımsız denetim alanlarında çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.
Cantimur, Kurumun oluşturduğu kamu gözetimi, kalite, güvence, inceleme ve yaptırım sistemlerinin AB üyesi ülkelerle eşdeğer olduğunu ve Avrupa Komisyonunca kabul edildiğini kaydetti.
Kaynak:
ticaret.gov.tr
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Faaliyet Raporları
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
UTİKAD ÜYELİK
UTİKAD Üyelik Kazanımları
UTİKAD Üyelik Başvurusu
UTİKAD Üye Listesi
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenler
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans
© Copyright 2022 utikad
BİNT Ajans