Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / “YILDA 505 BİN ADET TAŞIMA YAPIYORUZ”

“YILDA 505 BİN ADET TAŞIMA YAPIYORUZ”

“YILDA 505 BİN ADET TAŞIMA YAPIYORUZ”03.10.2024ÖZEL RÖPORTAJ - Yüklerinin yüzde 20’sini demiryolu, yüzde 80’ini ise karayolu ile taşıyan Medlog Lojistik, 800 adet çekici ve 386 adet demiryolu vagonu ile yılda 505 bin adet konteyner taşıma yapıyor. Ana işi konteyner taşımacılığı olan firma, 2024 yılını yüzde 10 oranında büyüme ile kapatmayı hedefliyor.

Medlog Lojistik, 800 çekicisi, 386 adet vagonu ile hem karayolu hem de demiryolunu kullanarak limanlara gelen ihracat ve ithalat konteynerlerinin taşımasını gerçekleştirmektedir.

Taşımacılık alanında dünya lideri MSC Grubu’nun şirketlerinden biri olan Medlog Lojistik, 2011 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Merkezi İstanbul’da bulunan Medlog Lojistik’in İzmir, Tekirdağ, Bursa, Mersin, Ankara, Eskişehir, Antalya, Trabzon, Samsun, Gaziantep ve İskenderun'da şubeleri bulunuyor. Medlog, Türkiye dışında ise 80’in üzerinde ülkede faaliyet gösteriyor.

Yeşil Lojistikçiler olarak Medlog Lojistik’in çalışmalarını, geleceğe yönelik projelerini ve hedeflerini firmanın Bölge Müdürü Umut Öyür ile konuştuk. İşte Medlog Lojistik Bölge Müdürü Umut Öyür’ün anlattıkları…

"YÜKLERİ DEMİRYOLU VE KARAYOLUNU KULLANARAK LİMANLARA ULAŞTIRIYORUZ"

Medlog Lojistik’in MSC Grubu şirketlerinden olduğunu hatırlatan Umut Öyür, asıl amaçlarının karayolu ve demiryolunu kullanarak limanlara gelen ithalat ve ihracat konteynerlerinin fabrikalar ile arasındaki taşımaları organize ettiklerini anlatan Umut Öyür, "Tüm bu konteyner taşıma organizasyonu yaparken sadece karayolunu kullanmıyoruz. Demiryolu ve karayolunu kullanıyoruz. Demiryolu bağlantılı yerlerde karayolu yüklerini demiryolu aktarma istasyonlarına bırakıyoruz. Ağırlıklı olarak, demiryolunu kullanmayı hedefliyoruz ama bu hedefimizi yapabilmemiz için TCDD’nin altyapısının uygun olması ve bizim istediğimiz hizmete cevap verebilmesi gerekiyor. Esasında biz limanlar ile fabrikalar arasındaki bağlantıyı kurmaya gayret ediyoruz. Bir ürünü Türkiye’den alıp yurtdışına taşımıyoruz. Türkiye’deki fabrikaların yüklerini konteynerler içinde limanlara, limanlardaki yükleri ise fabrikalara taşıyoruz" dedi.

"ANA İŞİMİZ KONTEYNER TAŞIMACILIĞI"

Taşımacılık yaparken karayolunda 800 adet çekici, demiryolu taşımalarında ise 386 adet vagonu kullandıklarını belirten Öyür, kendilerinin ana işinin konteyner taşımacılığı olduğunun altını çizdi. Ağırlıklı olarak mermer, tekstil, beyaz eşya, plastik ham madde, mobilya, bakliyat ve benzeri ürünleri taşıdıklarını anlatan Öyür, bu yüklerin genellikle ihraç ürünlerinden oluştuğunu belirtti.

"YÜKLERİN YÜZDE 20’SİNİ DEMİRYOLU İLE YÜZDE 80’İNİ İSE KARAYOLU İLE TAŞIYORUZ"

"Öncelikle gelen yükün demiryolu ile taşıma imkanının olup olmadığına bakıyoruz. Demiryolu ile taşıma imkanı varsa yükleri demiryolu ile organize ediyoruz. Eğer yük demiryolu ile organize edilemezse, yani yükün gemiye daha erken ulaşması gerekiyorsa o zaman yükü karayolu ile limanlara ulaştırıyoruz" diyen Öyür, her bölgedeki yükü demiryolu ile taşıma imkanlarının olmadığını vurguladı. Türkiye’nin önemli noktalarına demiryolu ile ulaşabildiklerini ancak TCDD’nin kapasitesi kadar kısmı ile demiryolu taşıması yapabildiklerini ifade eden Öyür, "Şu anda yüklerin yüzde 20’sini demiryolu ile yüzde 80’ini ise karayolu ile taşıyoruz. Türkiye’de limanların önemli bir kısmının demiryolu bağlantısı yok. Demiryolu ne kadar liman içerisine girerse maliyet o kadar düşüyor. Türkiye’de demiryolu maliyetlerinin karayolu maliyetlerine oranla görece yüksek olması limanların demiryolu bağlantısının olmamasından kaynaklanıyor" diye bilgi verdi.

"DEMİRYOLU İLE KONTEYNER TAŞIMACILIĞINDA TÜRKİYE’DE İLK, TOPLAM TONAJDA İSE 3. SIRADAYIZ"

Yüklerini karayolundan demiryoluna çevirmenin arayışı içinde olduklarını vurgulayan Öyür, "Demiryolunda halihazırda oluşmuş yılda 3 milyon ton yükümüz var. TCDD yılda yaklaşık 30 milyon ton yük taşıyor. TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin kapasitesinin yüzde 10’unu biz kullanıyoruz" dedi ve ekledi: "Taşımalarımızın yüzde 99’u konteynerlerden oluşuyor. Demiryolu ile konteyner taşımacılığında Türkiye’de ilk ama toplam tonajda 3. sıradayız."

LOKOMOTİF YATIRIMI

Demiryolunda lokomotif yatırımı yapıp yapmayacakları ile ilgili sorumuzu Öyür şöyle cevaplandırdı: "Lokomotif çok ciddi bir yatırım. Kısa vadede lokomotif yatırımı yapmayı düşünmüyoruz ama orta vadede böyle bir planımız var. Bekliyoruz. Türkiye demiryolunda altyapı ile taşımacılık yavaş yavaş ayrılıyor. Bu ayrılmanın tamamen oluşmasını bekliyoruz."

1.500 KADAR ÇALIŞANININ 800’Ü TIR ŞOFÖRÜ

Medlog Lojistik olarak, çalışan sayılarının 1.500 civarında olduğunu ve çalışanların 800’ünün TIR şoförlerinden oluştuğunu belirten Öyür, demiryolu ve karayolu olmak üzere yılda toplam 505 bin adet taşıma yaptıklarını söyledi. 2024 yılını bir önceki yıla oranla yüzde 10 büyüme ile kapatacaklarını öngördüklerini belirten Öyür, "Adetsel olarak baktığımızda geçen yılın 4-5 puan önünde kapatmayı planlıyoruz. Demiryolundaki fiyat politikalarından dolayı demiryolundaki taşıma adedimiz bu yıl büyümeyebilir ancak bu yılki büyümemiz karayolu tarafında olacak" dedi.

"TÜM TÜRKİYE GENELİNDE 830 BİN METREKARE DEPOLAMA ALANIMIZ BULUNUYOR"

Medlog Lojistik, yakın zamanda Aliağa’da 50 bin metrekarelik bir depo açtı. Medlog’un depo yatırımları ve toplam depolama alanlarının büyüklüğü ile ilgili Öyür şu bilgiyi verdi: "Aliağa’daki depoyu özellikle iç dolum ve boşaltım hizmetleri için açtık. Buradaki amacımız limanlardaki sıkışıklığı bir nebze rahatlanmak. Aliağa’daki depomuz 50 bin metrekare üzerine kuruldu. Burada mermer, demir-çelik gibi çeşitli ürün gruplarının dolumunu yapacağız. Tüm Türkiye genelinde 830 bin metrekare depolama alanımız bulunuyor."

Kaynak: yesillojistikciler.com