Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TİCARET BAKANLIĞI’NIN 2025 YILI BÜTÇESİ TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ

TİCARET BAKANLIĞI’NIN 2025 YILI BÜTÇESİ TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ

TİCARET BAKANLIĞI’NIN 2025 YILI BÜTÇESİ TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ17.12.2024TBMM Genel Kurulunda, Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi kabul edildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat Ticaret Bakanlığı ile Bakanlığa bağlı kuruluşların 2024 yılına ilişkin faaliyetlerini aktarmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir sunum gerçekleştirdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın konuşmasından başlıklar şöyle;

'Milli Gelirimiz Rekor Seviyeye Yükseldi'

Bakan Bolat, başta Rusya-Ukrayna arasındaki savaş olmak üzere küresel ticaretin durgunluk seviyesine yükseldiğini ve belirsizliklerin arttığını belirtti.

Ticaret Bakanı Bolat, "Dünya ekonomisi 2023 yılında yüzde 3,3 büyüyerek tarihsel ortalama olan yüzde 3,7'nin altında bir performans göstermiş, ticaret hacmi de yüzde 1,1 oranında daralmıştır; 2023'te dünya ihracatı da yüzde 4 küçülmüştür. Türkiye ekonomisi 2023'te zayıf dış talep ve 6 Şubat’taki iki çok yıkıcı deprem felaketine rağmen yüzde 5,1 oranında büyümeyi başarmış, güçlü bir performans sergilemiştir. Ülkemiz OECD ülkeleri arasında 1'inci, Avrupa'da 2'nci, G20 ülkeleri arasında da 3'üncü sırada yer almıştır. 2023 yılında nominal gayrisafi yurt içi hasılamız 1 trilyon 130 milyar dolara ulaşarak cumhuriyet rekorunu yenilemiştir, kişi başına düşen milli gelir de aynı yıl yüzde 24 artışla 13.243 dolara ulaşmıştır. Ekonomimiz 2024'ün ilk 9 ayı itibarıyla yüzde 3,1 oranında büyüme kaydetmiştir ve bu büyümenin içinde 1,9 puanlık katkı, net mal ve hizmet ihracatından gelmiştir; dış ticaret, büyümenin temel sürükleyicisi olmuştur. İlk 9 ay sonu itibarıyla milli gelirimiz 1 trilyon 260 milyar dolar rekor seviyeye yükselmiştir" diye konuştu.

'Ticaret Bakanlığı Başarılı Operasyonlar Yürütüyor'

Bakan Bolat, ithalat ve ihracat rakamlarının yanı sıra iç ve dış ticaret rakamlarını paylaştı. Bakan Bolat, yasa dışı ticaret rakamlarını ilişkin ise, "2024'te bugüne kadar gerçekleştirilen fedakarca çalışmalarımız sonucu yapılan yakalamalar neticesinde 300 farklı olayda 29,7 milyar TL değerinde 23,6 ton uyuşturucu madde yakalandı. Ayrıca 21,2 milyar lira değerinde kaçak ve yasa dışı ticari eşya ele geçirildi. Toplamda 6.881 farklı olayda 51 milyar 304 milyon lira değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu yakalaması gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Bizim birlikte çalıştığımız arkadaşlarımız vicdanlı, donanımlı ve görevlerine sorumluluklarına müdrik insanlardır. Ticaret Bakanlığımızca yürütülen başarılı operasyonlar neticesinde, 2024 yılında 456 milyon lira değerinde elektronik sigara yakalandı. Ayrıca, 424 farklı olayda 3 milyar 246 milyon lira değerinde, tam 1 ton 200 kilogram ağırlığında kaçak altın yakalaması gerçekleştirildi. Dış ticareti geliştirmenin yanında, adil, şeffaf, güvenilir, rekabetçi, istikrarlı bir iç ticaret ortamı tesis etmek amacıyla da sürekli icraatlarda bulunuyoruz" dedi.

'İsrail'e İhracatı Durdurduk'

Perakende Ticaret Kanunu, Hal Kanunu ile birlikte yeni düzenlemelerin yapıldığını ve bu sayede stokçuluk ve fahiş fiyat artışlarının önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydeden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, genç girişimcilere sağlanan desteklere de değindi. Bakan Bolat, Türkiye ile İsrail'in arasındaki ticaretin sürdüğü yönündeki iddialar ile ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

"15 Aralık tarihinde, 365 önce ben bu kürsüde dedim ki; İsrail'le ticareti özel şirketler, uluslararası şirketler yapıyor; devlet yapmıyor, Ticaret Bakanlığı yapmıyor. Bugün de söylüyorum ki, bizim bu çabalarımız sonuç vermedikten sonra, biz 9 Nisan 2024 tarihinde 54 gümrük faslı 1.109 ürün başlığında İsrail'e ihracatı durdurduk; bunu yapan ilk ülkeydik, tek ülkeydik. İsrail'i ateşkese zorlamak için diğer dünya ülkelerini de bu konuda bizim yanımızda yer alsınlar diye aldığımız bu karardan sonra İsrail'in kategorik olarak ateşkesi reddetmesi ve Gazze'ye hiçbir yardımı ulaştırmaması karşısında 2 Mayıs 2024 tarihinde Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Hükümetimiz, İsrail'le ihracatı da ithalatı da tamamen durdurdu. Ve bu dünyada çok büyük yankı yaptı, takdir gördü çünkü Türkiye bu alanda öncülük yaptı. Filistin Hükümeti, Filistin'e yönelik ihracat ve ithalat işlemlerinin devamının Filistin ekonomisini ayakta tutmak için zaruri olduğunu söyledi. Biz de onlarla beraber bir mutabakata vardık. 'Alış yeri, varış yeri Filistin olmak kaydıyla, alıcılar Filistinli olmak kaydıyla ve Filistin Milli Ekonomi Bakanlığının onaylı belgesi bize ulaşmak kaydıyla buna izin vereceğiz' dedik."

Bütçe Teklifi Kabul Edildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın 2025 yılı bütçe teklifi üzerine gerçekleştirdiği sunumun ardından soru – cevap aşamasına geçildi. Bakan Bolat milletvekillerinin bütçe üzerine sorduğu soruları yanıtladı. Ardından bakanlık ile bağlı kurum ve kuruluşların bütçelerinin oylamasına geçildi.

Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kaynak: ticaret.gov.tr