AB Sınıflandırma Etiketleme ve Ambalajlama Tüzüğü uyum süreci için geri sayım başladı. 20 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe giren CLP Tüzüğü’ne göre, (Classification, Labelling and Packaging of Substances and Mixtures / Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması) AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteren, kimyasal madde ve karışım üreten veya ithal eden firmaların, söz konusu madde ve karışımları CLP Tüzüğü usul ve esaslarına göre sınıflandırma, etiketleme ve ambalajlama yükümlülüğü söz konusu.
Bu da AB ülkelerine kimyasal madde ve karışımları ihraç eden sanayicimizi yakından ilgilendiriyor.
Bu tüzüğün temeli, Birleşmiş Milletlerin Küresel Uyumlaştırılmış Sistemi (BM GHS), sınıflandırma ve etiketleme kriterlerinin uyumlaştırılması yoluyla tehlikeli kimyasalların küresel olarak aynı fiziksel, çevresel, sağlık ve güvenlik bilgilerini içermesi uygulamasına dayanıyor. Sistem, dünya çapında aynı kimyasalın fiziksel, sağlık ve çevresel tehlikeleri hakkındaki bilgilerin farklı şekillerde etiketlenmesi sorunuyla başa çıkabilmek amacıyla BM düzeyinde geliştirildi. Aynı zamanda, bir ürünün ihracı sırasında, genellikle farklı kriterlerden ötürü farklı farklı sınıflandırılıp, etiketlenmesi zorunluluğundan kaynaklanan ticari engelleri de azaltmak amacını taşıyor. Madde ve karışımların (mixture) ve bazı şartlarda eşyaların sınıflandırma, etiketleme ve ambalajlaması hakkındaki Avrupa Birliği’nin bu yeni (CLP) Tüzüğü, Birleşmiş Milletler’in sınıflandırma ve etiketlemedeki Küresel Uyumlaştırma Sistemi (GHS) kriterlerine uygun olarak hazırlanmış.
CLP Tüzüğü, kademeli olarak tehlikeli maddeler (dangerous substances) ve tehlikeli karışımlar (dangerous preparations) direktiflerinin yerine geçecek. Yürürlüğe giren CLP Tüzüğü kapsamında; maddeler (substances) için 1 Aralık 2010 tarihine kadar, karışımlar (mixtures) için ise 1 Haziran 2015 tarihine kadar geçiş süresi veriliyor.
Ayrıca CLP Tüzüğü kapsamında, AB’de kimyasal madde üretici ve ithalatçılarının, sınıflandırma ve etiketleme bilgilerini Avrupa Kimyasallar Ajansı’na (AKA) 1 Aralık 2010 tarihine kadar bildirim yükümlülüğü bulunuyor. Bu bildirim yükümlülüğü, REACH Tüzüğü kapsamında bu bilgileri 1 Aralık 2010 tarihine kadar kayıt dosyasının bir parçası olarak sunacak firmalar için geçerli değil.
Söz konusu bildirim, AKA’ya Sınıflandırma ve Etiketleme Envanteri sunulması ile gerçekleştirilecek.
Bu çerçevede, ülkemizden AB’ye yapılacak kimyasal madde, müstahzar ve bazı şartlarda eşya ihracatında, ihracatçı firmalarımızın CLP Tüzüğü’nün öngördüğü şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Uyum sürecinde CLP Tüzüğü hakkında detaylı bilgi almak isteyen ihracatçı firmalar, İMMİB’in REACH ve CLP Yardım Masası’ndan konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilecekler. Ayrıca tüzükle ilgili bilgilendirme seminerleri de düzenlenecek.