Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / PAKİSTANDAN İLK TREN GELDİ

PAKİSTANDAN İLK TREN GELDİ

PAKİSTANDAN İLK TREN GELDİ26.08.2009Türkiye- İran ve Pakistan demiryolunun hayata geçmesiyle birlikte, deneme seferi yapan ilk konteyner blok treni, Van'dan Türkiye'ye giriş yaptı.
 
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyelerini demiryoluyla birbirine bağlamayı öngören 6 bin 500 kilometrelik İslamabad-Tahran-İstanbul demiryolunun hazır hale gelmesiyle birlikte, Pakistan'ın İslamabad şehrinden yola çıkan konteyner blok treni, Van'ın Saray ilçesi Kapıköy sınır kapısından Türkiye'ye ulaştı.

İslamabad'tan İran'ın başkenti Tahran'a gelen tren, gece saat 01.00 sıralarında Van'a ulaştı. Trene yol boyunca EİT sekreteryasından Hooman Fatehi, Uluslararası Temsilci Konstabtinos Alexso Poulos, Pakistan Demiryolları Trafik Müdürü Jam Başhir Ahmad, İran Demiryolları Dış İlişkiler Uzmanı Hadi Ghanbarı Bonab ile Türkiye Demiryolları Hareket Daire Başkan Yardımcısı Muhammed Atılcan refakat etti.

Türkiye demiryolları (TCDD) Hareket Daire Başkan Yardımcısı Muhammed Atılcan, İran Kerman-Zahedan hattının, 500 kilometresi İran tarafından yapılarak İslamabat tren hattının, İran üzerinden İstanbul'a bağlanmış olduğunu, bu yolun açılmasıyla Pakistan'ın İran ve Türkiye üzerinden Avrupa ile demiryolu irtibatının sağlandığını bildirdi. Atılcan, şu bilgileri verdi:

“Bu hat, Pakistan'da devlet erkanının katılımı ile yapılan açılış töreniyle hizmete girdi. Deneme treninin geri dönüşü ise eylül ayı içinde gerçekleşecek. İslamabad-İstanbul arasındaki parkur yaklaşık 6 bin 500 kilometrenin üzerindedir. Yolculuk süresi ise 3 ülkenin de yaptığı zaman çizelgesinde yaz mevsiminde 13 gün olarak belirlendi. İleride bu daha da kısalabilir. Trenin tanıtımını bugüne kadar iyi yapamadık. Avrupa ülkelerinden İslamabad'a deniz yolu ile 40-45 günde ulaşılırken, tren yolu ile bu 13 günlük gibi kısa bir süreye iniyor. Şu an tren taşımacılığında 2 büyük firma bize müracaat etti. Ulaşım fiyatının deniz yolu taşımacılığına göre yüksek ve zaman olarak iyi olduğunu söylediler. Bu tren hattı, 3 kardeş ülkenin ekonomilerinin yanı sıra birbirlerine yakınlaşması yönünde önemli bir simgedir.”

Van İskelesinden Van feribotuna geçirilen tren saat 03.00 sıralarında Tatvan'dan hareket etti. Tren, Tatvan'dan İstanbul'a devam edecek.

13 GÜNDE İSTANBUL'DAN İSLAMABAD'A

Kerman-Zahedan demiryolu hattının tamamlanması ve Türkiye-Pakistan arasında doğrudan demiryolu irtibatı sağlanmasından sonra Türkiye (TCDD), İran (RAI) ve Pakistan Demiryollarının (PR), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) bünyesinde yürütülen çalışmaları sonucunda, İslamabad (Pakistan) ile İstanbul arasında konteyner treninin işletilmeye başlatılması kararlaştırılmıştı.

Türkiye, İran ve Pakistan arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğine katkı sağlayacağı düşünülen İslamabad-Tahran-İstanbul arasında sefere konulan konteyner blok treni, ilk deneme seferine Pakistan;ın da bağımsızlık günü olan 14 Ağustos;ta törenle İslamabad;dan başlamıştı.

İslamabad-Tahran-İstanbul arasında işleyecek olan blok konteyner treni ile Pakistan;dan Türkiye'ye, tekstil ürünleri (iplik, konfeksiyon, deri), pamuk, medikal el aletleri, oyuncaklar, oyun ve spor malzemeleri taşınırken, Türkiye'den Pakistan;a ise makine ve makine parçaları, kimyasal ürünler, kağıt ve kağıt ürünleri, oto yedek parçaları, tarım aletleri vb. yüklerin ihracatının gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Kaynak: Hürriyet Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr