Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / MERSİN DE İKİNCİ LİMANA DOĞRU..

MERSİN DE İKİNCİ LİMANA DOĞRU..

MERSİN  DE İKİNCİ LİMANA DOĞRU..01.09.2009Mersin'e, yeni bir konteyner limanı yapılması noktasında bir süre önce başlatılan çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.
 
Türkiye'nin dünyaya açılan önemli deniz kapılarından biri olan Mersin'e, yeni bir konteyner limanı yapılması noktasında bir süre önce başlatılan çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Özelleştirilen Mersin Limanı'nın gelecekte bölgedeki hareketlilik karşısında yetersiz kalacağı düşüncesinden yola çıkılarak hazırlanan 'Mersin Kruvaziyer ve Konteyner Limanı Projesi' kapsamında ihtiyaç duyulan yaklaşık 271 hektarlık alanın, denize yapılacak dolguyla elde edilmesi noktasında Çevre ve Orman Bakanlığı'na yapılan başvurunun kabul edildiği bildirildi. Bakanlık, dolgu alanıyla ilgili olarak hazırlanan ÇED başvuru dosyasını, yapılan inceleme ve değerlendirmelerin ardından kabul ederken, söz konusu raporun nihai olarak kabul edildiği bildirildi.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MİP) tarafından yapılması planlanan 'İlave Dolgu Alanı Projesi' kapsamında hazırlanacak olan 'Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'nun halkın görüş ve önerileri dikkate alınarak tamamlanacağı belirtildi. Buna göre söz konusu raporla ilgili görüş beyan etmek isteyenler için 10 iş günü süre tanındığının altı çizilerek, ÇED Raporu'nu incelemek isteyenlerin bakanlığa ya da İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne başvurmaları istendi.

Öte yandan Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen 'Mersin Kruvaziyer ve Konteyner Limanı Projesi' kapsamında, Mersin'e 350 metre uzunluğunda 50-60 bin DWT kapasiteli büyük gemilerin yanaşabileceği bir liman yapılması öngörülüyor. Mersin Limanı'nın hemen yan tarafından yapılacağı belirtilen ve yılda ortalama 3 bin 500 gemiye hitap etmesi hedeflenen liman için ihtiyaç duyulan yaklaşık 271 hektar alan ise denize yapılacak dolguyla elde edilmesi planlanıyor.

İlk etapta 1 milyon TEU olan yıllık konteyner kapasitesinin, 20 yılda 10 milyon TEU'nun üzerine çıkarılması düşünülen limanın, aynı zamanda da Mersin Limanı'ndan bağımsız olarak faaliyet göstereceği, bununla birlikte Türkiye'nin uluslararası konteyner taşımacılığında büyük bir eksikliğinin gidereceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Lojiport