Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / HAZIR GİYİM KRİZDEN ÇIKMAMIZDA EN ETKİLİ OLACAK SEKTÖR

HAZIR GİYİM KRİZDEN ÇIKMAMIZDA EN ETKİLİ OLACAK SEKTÖR

HAZIR GİYİM KRİZDEN ÇIKMAMIZDA EN ETKİLİ OLACAK SEKTÖR01.09.2009

Büyükekşi, CNR Expo Fuarcılık tarafından düzenlenen 14. Uluslararası İstanbul Moda Fuarı açılışında konuştu

 

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Biz sektörlerimiz içinde hazır giyim sektörünü krizin başlamasıyla birlikte, bizim krizden çıkmamızda en etkili olacak bir sektör olarak öngördük" dedi.

Büyükekşi, CNR Expo Fuarcılık tarafından düzenlenen 14. Uluslararası İstanbul Moda Fuarı açılışında yaptığı konuşmada, dünyadaki küreselleşmeyle birlikte, küreselleşmenin getirdiği ekonomik krizden "nasibini"  aldığını belirtti.

Türkiye'de mayıs ayından itibaren krizden çıkma sinyallerinin görüldüğünü dile getiren Büyükekşi, en son haziran ayı ile temmuz ayı ihracatları kıyaslandığında yüzde 9'luk bir artışın kaydedildiğini, bu artışın da sevindirici olduğunu kaydetti.

Gerek sanayi üretim rakamlarının, gerek kapasite kullanım oranlarının, gerek de tüketici eğilim anketlerinin hepsinin bir iyileşmeye işaret ettiğini anlatan Büyükekşi, şunları söyledi:

"Dünyada ekonomisi ihracata dayalı ülkelerde çok büyük sıkıntılar var. Bugün Japonya'da yüzde 42 ihracatta düşüş var. Almanya, Çin, Güney Kore gibi ülkelerin ihracatlarında da ciddi düşüşler var.

Biz sektörlerimiz içinde hazır giyim sektörünü krizin başlamasıyla birlikte, bizim krizden çıkmamızda en etkili olacak bir sektör olarak öngördük. Onun içinde hazır giyim sektörümüzün farklılığın yakalanabilmesi için mutlaka fuarların, tasarımın, markalaşmanın ve moda üretmenin gerekliliğinden bahsettik."

Uzak Doğu ile rekabet

Mehmet Büyükekşi, dün İstanbul Moda Günleri'nin açılışını yaptıklarını hatırlatarak, yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin çok yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını söyledi.

Uzak Doğu ülkelerindeki yıkıcı rekabetin, tüm dünyada bu sektördeki rekabet açısından sıkıntı yarattığını anlatan Büyükekşi, Uzak Doğudaki bu firmaların, ucuz enerji, ucuz kredi ve rekabetçi döviz kuruyla, Türkiye'nin hazır giyim sektörüne çok büyük darbe vurduğunu ifade etti.

Büyükekşi, Türkiye'nin geçen yıl 22,5 milyar dolarlık hazır giyim ve tekstil ihracatı yaptığını hatırlatarak, bu rakamın 132,5 milyar dolarlık Türkiye ihracatı içinde önemli bir paya sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin de en kaliteli ve verimli üretimi, en optimal bir şekilde yapacak güce sahip olduğunu vurgulayan Büyükekşi, Türkiye'nin lojistik olarak da çok büyük bir avantaja sahip olduğunu, bu avantajı mutlaka kullanması gerektiğini söyledi.

Mehmet Büyükekşi, Türkiye gibi 72 milyon nüfuslu bir ülkede bir "istihdam deposu" olan hazır giyim sektörünün vazgeçilmez olduğunu dile getirerek, bundan sonra da bu zamana kadar olduğu gibi sektörün üzerine titreyeceklerini belirtti.

"Düşmeye başlayan rakamlar, son iki aydır yüzde 15 oranında geri geldi"

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise sektörde 2008 yılının eylül ayından beri düşmeye başlayan rakamların, son iki aydır yüzde 15 oranında geri geldiğini kaydetti.

Tanrıverdi, İstanbul Moda Fuarını, İstanbul Moda günleriyle aynı günlere getirdiklerini anlatarak, böylelikle bir sinerji yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

"İstanbul'u dünyanın sayılı moda merkezlerinden bir yapmak için bir hedef koyduk ve bunu yapmalıyız" diyen Tanrıverdi, İstanbul'un buna hazır olduğunu ve kendilerinin de bu konuda elinden gelen çalışmaları yapıklarını ifade etti.

Hikmet Tanrıverdi, 2008 yılında 15,2 milyar dolar olan hazır giyim ihracatının, bu yıl 14 milyar dolar seviyelerinde olacağını tahmin ettiklerini belirterek, gelecek yıllarda bu rakamların çok çok üzerine çıkacaklarını söyledi.

Tanrıverdi, hazır giyim sektörünün 2023 yılında 100 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeline ulaşacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

"Türkiye hazır giyim sektörü İtalya'yı hedef aldı"

Türkiye Moda ve Hazırgiyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün de, İstanbul'un Avrupa'nın en önemli ticaret kenti olduğunu ve bu kentte böyle bir fuarın çok faydalı olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin artık kesinlikle Çin, Pakistan gibi ülkelerle rekabet etme arayışında olmadığını dile getiren Örün, Türkiye'nin hazır giyim sektörünün İtalya'yı hedef aldığını ve gelecekte İtalya'ya erişeceğini kaydetti.

Nedim Örün, artık Türkiye'de niş fuarcılığa önem verdiklerini ve daha çok niş fuarlar düzenleyeceklerini de ifade etti.

İstanbul Moda Fuarı

30 Ağustos tarihine kadar açık kalacak olan 14. Uluslararası İstanbul Moda Fuarı'nda 200 katılımcı 12 bin metrekare alanda stant açtı.

Ulusal ya da uluslararası alanda marka olmuş ve bu yolda ilerleyen yerli ve yabancı firmaların 2009-2010 Sonbahar-Kış ve 2010 İlkbahar-Yaz koleksiyonlarını yerli ve yabancı alıcılarla buluşturan fuarda, sektöre destek vermek, ürün ve markaların ön plana çıkmasını sağlamak amacıyla ilk kez tek tip stant uygulamasına gidildi.

Verilen bilgiye göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sharjah Emirliği'nin kraliyet ailesine mensup iş kadını Hind Faisal Al Qassimi de ülke genelinde açmayı planladıkları 6-10 adet butik mağaza için ihtiyaç duydukları tüm ürünleri Türkiye'den almak amacıyla Uluslararası İstanbul Moda Fuarı'nı ziyaret edecek.

Fuara 60'ı aşkın ülkeden 5 bin 600 yabancı ziyaretçi bekleniyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi