Ancak 70 belediye ödemeye yanaşmadı. Bunun üzerine TCDD yönetimi 3 milyon 15 bin TL alacağı için için 108 kamu davası açtı. Faturalar karşısında şaşıran belediyeler de konuyu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.
Ankara-İstanbul seferini yapan Cumhuriyet Ekspresi'nin, hemzemin geçit olmayan bir yerden geçiş yapan kepçe yüzünden kaza yapması, gözleri bu konuya çevirdi. Özellikle belediye sınırları içerisinde bulunan tren yollarındaki yol geçişlerine belediyelerin hemzemin geçit yaptırması gerekiyor. Belediyelerden istenen para, 2918 sayılı Karayolu Kanunu ve TCDD Ana Statüsü'nün ek 2. maddesinde yer alan, "Hemzemin geçitlerdeki emniyet tedbirleri, demiryolunun üzerinden geçtiği karayolu hangi kuruma aitse (özel idare, belediyeler, Karayolları) onun tarafından alınır." maddesine dayandırıldı. Bu kapsamda TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, Ege Bölgesi'nde 81 kuruma toplam 16 milyon lira tutarında fatura çıkardı. Bunun 10 milyonu bekçi ve personel gideri, 6 milyon lirası hemzemin geçit masrafı için istendi. Faturalar karşısında şaşıran belediyeler ise konuyu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. 12 hemzemin geçit için yaklaşık 600 bin dolar fatura gönderildiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, itiraz ettiklerini ve cevap beklediklerini açıkladı. Balıkesir Belediye Başkan Yardımcısı Tuna Aktürk ise kendilerine 1,5 milyon lira tutarında fatura çıkarıldığını vurgulayarak, bunun geçmiş döneme ait olmasına tepki gösterdi. TCDD'nin bu parayı zamanında neden almadığını soran Aktürk, uygulamanın yanlış olduğunu ve kendilerini zor durumda bıraktığını savundu.
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Aydın'ın Ortaklar Beldesi Belediye Başkanı Ümmet Akın ise 300 bin liralık fatura gönderildiğini, TCDD personelinin 2 bin lira maaşla çalıştığını, oysa bu işi asgari ücretle birçok kişinin yapabileceğini kaydetti. Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün de beş yerdeki çalışma için kendilerinden 20 bin lira talep edildiğini, gelen yazıyı hukuk servisine ileterek inceleme yaptırdığını anlattı.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, geçen yıl alt ve üstgeçitler için 100 milyon lira harcadıklarını belirtti. Karaman, "Kim demiryolundan geçmek istiyorsa güvenlik önlemlerini de alacak. Belediyeler konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söylüyor, memnun kalırız. Hukuk gereken cevabı verecektir." dedi.
Kaynak: Ömer ORUÇ - ZAMAN Gazetesi