Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / YAŞ MEYVE SEBZEYE YENİ ROTA

YAŞ MEYVE SEBZEYE YENİ ROTA

YAŞ MEYVE SEBZEYE YENİ ROTA 14.09.2009Karayoluyla Trabzon ve Samsun limanlarına taşınan yükler, gemilerle Ukrayna ve Rusya'ya limanlarına naklediliyordu. Şimdi doğrudan ulaştırılacak.

Mersin'den yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında yaşanan sıkıntıları aşabilmek amacıyla Rusya ve Ukrayna limanlarına doğrudan ''dökme gemi taşımacılığı'' yapılması için çalışmalara başlandığı bildirildi.

Şu anda önce karayoluyla Trabzon ve Samsun limanlarına taşınan yükler, buradan gemilerle Ukrayna ve Rusya'ya limanlarına naklediliyor. Hayata geçirilmesi planlanan ''yeni rota'' ile Mersin'den yüklenecek ürünler doğrudan limanlara aktarılacak.

Antoine Makzume Uluslararası Taşımacılık İş Geliştirme Direktörü Çağlar Yumak, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde (AKİB) düzenlediği toplantıda açmayı planladıkları dökme gemi servisi ile ilgili firma yetkililerini bilgilendirdi.

Servisin faaliyete geçmesiyle ürünlerin varış sürelerinin kısalacağını belirten Yumak, ''Şu anda Mersin'den bu ülkelere doğrudan dökme gemi servisi bulunmaması nedeniyle bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Konteyner taşımalarının hem pahalı hem de yetersiz kapasitede olması sebebiyle ürünler Mersin'den önce kamyon ve TIR'larla Karadeniz'deki limanlara taşınıyor. Ardından da soğutucu gemilere yüklenerek Rusya ve Ukrayna'ya gönderiliyor'' dedi.

Buna bağlı olarak karayolu taşımalarında meydana gelen sıkıntıların yanı sıra yükün ulaştığı Karadeniz limanlarından kalkan gemilerde yer bulamama gibi sorunlarla karşılaşılabildiğini anlatan Yumak, şöyle konuştu:

''Yüklerin varış noktasına ulaşmasının gecikmesi nedeniyle ürünlerde bozulmalar olabiliyor. Ürün teslimatının gecikmesi firmaları maddi ve manevi sıkıntıya sokarken, müşteri kayıpları da yaşanabiliyor.''

Bu sorunu aşabilmek için soğutuculu kargo taşımacılığında tecrübeli olan İzlandalı Eimskip firması ile proje geliştirdiklerini vurgulayan Yumak, ''Gelecek talebe göre hayata geçireceğimiz proje ile Mersin'den yüklenecek ürünleri doğrudan Ukrayna'nın Odesa ve Rusya'nın Novorossiysk limanlarına ulaştıracağız. Bunda boğazdan geçişte sorun çıkmazsa ortalama ulaşım süresi 4 gün olarak hesaplanıyor'' diye konuştu.

İKİ GEMİ SERVİSE HAZIR

Yumak, projenin hayata geçirilmesi için iki geminin servise hazır olduğunu söyledi.

Tamamen soğuk depolamaya uygun olan gemilerin servisin başlamasıyla düzenli olarak çalışacağını belirten Yumak, şunları kaydetti:

''Maliyet konusunda ortalama bir fiyat belirleme çalışmalarımız sürüyor. Ramazan bayramından önce bunu netleştirerek ihracatçı firmalara duyuracağız. Bu projeyi sürekli hale getirebilmemiz için 650 palet ürüne ihtiyacımız var. Bunun sağlanması halinde servisin başarıyla sürdürüleceğine inanıyorum.'' Toplantıya Eimskip firmasının Avrupa yetkilisi Oskar Fridriksson da katıldı.

Kaynak: Lojiport