Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / YHTDEN KESİNTİSİZ İLETİŞİM

YHTDEN KESİNTİSİZ İLETİŞİM

YHTDEN KESİNTİSİZ İLETİŞİM20.10.2009

Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında kesintisiz mobil iletişime imkan sağlayan sistemin tanıtımı nedeniyle Ankara Garı'nda basın toplantısı yapıldı.

 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, daha önce Ankara-Eskişehir arasındaki tren seferlerinde günlük yolcu sayısının 500 olduğunu, Yüksek Hızlı Tren'in hizmete geçmesinin ardından bunun 5 bine ulaştığını bildirdi.

Avea ve TCDD Genel Müdürlüğü işbirliğinde Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında kesintisiz mobil iletişime imkan sağlayan sistemin tanıtımı nedeniyle Ankara Garı'nda toplantı gerçekleştirildi.

Duyurulan saatten 1 saat 15 dakika geç başlayan toplantının açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, son dönemde her şeyin ''hız'' ile ölçülür hale geldiğini, internette, demir yollarında ve hayatın her alanında bu konuda amansız bir rekabet yaşandığını ifade etti.

Avea ve TCDD işbirliğiyle YHT setlerinde kesintisiz iletişim sağlamak ve mümkün olabildiğince çok yolcu memnuniyeti oluşturmak için proje hazırlandığını belirten Yıldırım, bu kapsamda mobil iletişim sistemlerinde 3G alt yapısının desteği ile yolcuların koltuklarında rahatça cep telefonundan internete bağlanabileceklerini, televizyon izleyebileceklerini ve görüntülü görüşme yapabileceklerini kaydetti.

Yıldırım, amaçlarının sadece YHT yolcularına değil yurdun dört bir yanındaki vatandaşlara da Türkiye'yi erişilebilir hale getirmek olduğunu, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yurdun dört bir yanındaki okullara teknoloji sınıfları açtıklarını ve internet erişimi imkanı sunduklarını söyledi.

Türkiye'nin her bir köşesindeki vatandaşa hizmet sunmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Yıldırım, ''Bu bizim görevimiz, vatandaşa lütuf değildir. Bölgeler arası uçuruma izin vermeden topyekun kalkınmayı sağlamak sosyal devletin görevidir. Bazıları bunu (YHT'de kesintisiz mobil iletişim) keyfe keder bir şey diye düşünebilir. Ama YHT'de internete bağlanmak isteyen de Güneydoğu'da internete bağlanmak isteyen de bizim için çok önemli'' dedi.

Yıldırım, YHT seyahatiyle Avea 3G hizmetinin işleyip işlemediğini test edeceklerini belirterek, ''250 kilometre hıza erişince internet bağlantısı çalışıyor mu test edeceğiz. Çalışıyorsa Avea CEO'suna teşekkür edeceğiz. Çalışmıyorsa kapıyı açıp dışarı bırakacağız'' diye espri yaptı.

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir de şirketinin gerek teknoloji ve altyapıya, gerekse yönetim ve çalışanlarına yaptığı yatırımlarla hızlı büyüdüğünü ve müşterilerine en kaliteli hizmeti uygun koşullarda sunduğunu ifade etti.

3G teknolojisiyle hayata geçirdikleri ''hızlı mobil internet'', ''görüntülü görüşme'', ''mobil televizyon'' hizmetlerinin, TCDD işbirliğinde Ankara-Eskişehir arasında sefer yapan YHT'de kullanılabileceğini kaydeden Akdemir, 2010 sonunda faaliyete geçmesi planlanan Ankara-Konya hızlı tren hattında da benzer bir işbirliğine gideceklerini bildirdi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise çağı yakalayan demiryollarının teknolojik olarak gelişirken iletişim sektöründen de yararlandığını, böylece daha güvenli ve kaliteli hizmet sunulduğunu ifade etti.

Karaman, YHT'de kesintisiz mobil iletişim sağlanması amacıyla kurulan GSM-R teknolojisinin hareket halindeki trenlerin izlenmesine imkan sağlayan ''Tren Bilgi Sistemi'' ve kesintisiz iletişime fırsat tanıdığını söyledi.

 

-YHT'DE KESİNTİSİZ MOBİL İLETİŞİM TESTİ-

 

Törenin ardından Bakan Yıldırım, Avea Genel Müdürü Akdemir, Ulaştırma Bakanlığına bağlı ve ilgili kuruluşların yöneticileri ve basın mensupları sistemin test edilmesi amacıyla Ankara-Eskişehir arasında sefer yapan YHT'ye geçti.

Avea'nın 250 kilometre hızda dahi kesintisiz iletişim imkanı sunduğunu belirlemek amacıyla YHT 250 kilometre hıza çıktı. Bu sırada basın mensuplarının bulunduğu vagona gelen Yıldırım, burada Avea teknolojisini test etti.

Avea yetkililerinin kendisine verdiği cep telefonundan YHT'nin markizindeki yedek makinist ile görüşen Yıldırım, daha sonra da TRT-1'de yayınlanan bir programı cep telefonundan izledi.

Hizmete girdiği günden bu yana YHT'ye yoğun ilgi olduğunu anlatan Yıldırım, ''Konvansiyonel trenle taşımacılık yaparken Ankara-Eskişehir arasındaki günlük yolcu sayısı 500'dü, YHT ile bu sayı 5 bin yolcuya çıktı. Hafta sonları adeta yer bulunamıyor. Esenkent-Sincan arası da neredeyse bitti. Artık YHT ile Ankara-Eskişehir 1 saat 15 dakika olacak'' diye konuştu.

TCDD'nin Ankara'dan YHT bağlantılı kombine taşımacılık yaptığını hatırlatan Yıldırım, ''Bursa için otobüs firmasıyla anlaştılar. Herkes ekmek yiyecek. Eskişehir'den Bursa, Kütahya ve İstanbul'a da tek biletle kombine taşımacılık yapılıyor. Günde 300 yolcu kombine taşımacılıktan yararlanıyor, zamanla bu artacak'' dedi.

YHT'nin hızına bağlı olmaksızın kesintisiz mobil iletişim sunduğunu vurgulayan Yıldırım, ''Bu tür hizmetler vatandaşına değer vermenin, çağdaş ülke olmanın göstergeleridir'' şeklinde konuştu.

Diğer cep telefonu operatörlerinin de bu alt yapıyı kullanabileceğini kaydeden Yıldırım, yeni baz istasyonu yerleştirilmeden mevcut istasyonlar üzerinden çok sayıda operatörün hizmet vermesini zorunlu hale getireceklerini söyledi.

Bu arada Ulaştırma Bakanlığını aramak isteyen Yıldırım, yanlışlıkla bir taksi durağını aradı. Yıldırım, telefonu açan taksi şoförüyle bir süre sohbet etti.

 

-GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞMEYLE BEBEĞE İSİM VERDİ-

 

Avea Genel Müdürü Akdemir, bir süre Ulaştırma Bakanlığı personeliyle görüşen Yıldırım'a, bir arkadaşının Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde dünyaya gelen kızını görüntülü görüşme olanağı ile gösterdi.

Akdemir'in, arkadaşı Anıl Yılmaz'ın ''Bakan Bey'in bebeğimizin ismini koymasını istiyoruz'' şeklindeki talebini iletmesi üzerine Yıldırım, çevresindeki gazetecilerden bir isim belirleyip kağıtlara yazmasını istedi. Daha sonra bu kağıtları katlayarak kura çeken Yıldırım, ''Aslı'' ismi çıkınca, ''Aslı, çakma değil'' şeklinde espri yaptı. Yıldırım, bebeğe ''Aslı'' ismini verdi.

Cep telefonundan kendisine ulaşmak isteyen bir numarayı da arayan Yıldırım, ''Sümeyye'' adındaki Açık Öğretim Fakültesi öğrencisinin sorununu dinledi. Yıldırım, öğrencinin Açık Öğretim Fakültesinde okurken, örgün öğretim derslerine devam edebilmesi yönündeki talebi için Anadolu Üniversitesi yöneticileriyle görüşeceğini belirtti. Bu sırada bir gazetecinin ''Akrabanız mı?'' sorusu üzerine Yıldırım, ''72 milyon benim akrabam. İsteyen herkes bana ulaşabilir. Cep telefonumu herkese veririm'' dedi.

 

-''BAŞBAKAN ÇOK SEYREK ARAR''-

 

Yıldırım, başka bir soruya da ''Başbakanımız cep telefonundan çok seyrek arar, çok seyrek görüşüyoruz. Başbakanın meşguliyetleri, sıkıntıları var, aşamadığımız konular olunca arıyoruz ama cepten her zaman müsait olmayabiliyor'' yanıtını verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesine Büyük Avrupa Ödülü verilmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Yıldırım, ''Hayırlı, uğurlu olsun. Ödülü vermişler, bize söyleyecek bir şey düşmez'' görüşünü bildirdi.

Bir başka gazetecinin ''Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus'a altın renginde Atatürk posteri astırdı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusuna, ''Atatürk'ün Türkiye için dünya için ne anlam ifade ettiğini anlatmak yersiz bir şey. Atatürk'ü istismar edenlerle işimiz olmaz. Bu da kimseye söylenmiş bir şey değil. Atatürk'ün dediklerini yapmak lazım'' yanıtını verdi.

 

-''YANLARINDA BİRER KİŞİ DAHA OLMASI DOĞRU OLUR''-

 

Bakan Yıldırım, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın birbirlerine mektup göndermesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Geleneksel bir iletişim olan mektubu kullandılar'' sözleri üzerine, ''En azından eski gelenekleri yaşatmaları bakımından önemli. Mesaj da gönderebilirlerdi'' dedi.

Yıldırım, Erdoğan-Baykal görüşmesinin kayda alınması konusundaki tartışmanın hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

''Bu bir taleptir. Millete söyleyeceğimiz ne ise orada da konuşacağı odur. Şahsi meseleleri değil, demokratikleşmeyi, milli birlik beraberliği konuşacaklar. Benim şahsi fikrim yanlarında birer kişi daha olması doğru olur. Hükümet'ten konunun uzmanı bir bakan, muhalefet partisinden de konunun uzmanı bir kişi olsun. Böyle olmasının konunun önemi açısından doğru olacağı kanaatindeyim.''


Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr