Dubai'ye İzmir'den geçen yılın ilk 10 ayı 38 bin 170 dolarlık ihracat yapılırken bu yılın ilk 10 ayında bu rakam 1 milyon 203 bin dolara fırladı. ABD'de de durum farklı değil. Geçen yılın ilk 10 ayı 1 milyon 209 bin dolarlık ihracat bu yıl 8 milyon 78 bin dolarları buldu. İhracatçı pazarı çeşitlendirdiği için ayakta kaldı.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, beyaz et ihracatçılarının Rusya dışında bir diğer hedef pazarı olan Dubai başta olmak üzere, Ortadoğu'da ve Kuzey Amerika'da da başarı elde ettiklerini söyledi. Özellikle havayolu şirketlerinin yük taşıma ücretlerini düşürmesiyle birlikte uçakla ihracatın arttığını anlatan Kızıltan, bu sayede balık ve tavuk gibi kolay bozulabilen ürünlerin zamanında ve sağlıklı bir şekilde yerine ulaştırılmasının da zararları azalttığına dikkat çekti.
Küresel ekonomik krizin ertesinde pazar çeşitlendirmesi için yüzünü Türkiye'nin doğusuna dönen ihracatçıların buralarda büyük başarılar elde ettiğine dikkat çeken Kızıltan, belli ihracat avantajlarının da kendilerini memnun ettiğini dile getirdi. Taşıma ücretlerinin düşmesiyle Dubai'ye yapılan ihracatın tamamen havayolu aracılığıyla gerçekleştiğini aktaran Kızıltan, “Kuzey Amerika ve Ortadoğu pazarına ihracatımızda havayolu kullanımı arttı. Tazeliğin korunması ve zaman kazancı bu yöntemi çok cazip hale getiriyor. Komşumuz Rusya'ya ise hala TIR'la ihracat yapıyoruz” diye konuştu.
Birlik Başkan Yardımcısı Bedri Girit ise, Yunanistan başta olmak üzere Akdeniz ülkelerinin beyaz et ihracatçısına nakliye desteği verdiklerine dikkat çekerek, resmi olarak bir destek görmediklerini belirtti. Taşıma ücretlerinin aşağı çekilmesiyle ihracat olanaklarının da arttığını vurgulayan Girit, havayolu firmalarının kendi işleyişlerine göre ücret indirimi yaptığını ve bunun devlet desteğiyle kalıcılaştırılması gerektiğini dile getirdi.
Kaynak: Hürriyet