Türkiye'de tekstil ve hazırgiyim piyasasının merkezlerinden olan Merter, küresel kriz ve kayıtdışı ticarete karşı alınan önlemler nedeniyle ana pazarı Rusya'da yaşadığı yüzde 30'luk daralmayı yeni pazarlarla telafi ediyor.
Rotasını güneye çevirerek bir süredir Afrika ve Ortadoğu'yu mercek altına alan Merterli firmalar, yeni pazar olarak Irak ve Sudan'a odaklandı. İhracatı artırmak için Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) öncülüğünde harekete geçen firmalar, şubat ayında Irak'ın başkenti Bağdat'ta ilk kez Türk Moda ve Hazırgiyim Fuarı düzenlemeye hazırlanıyor. Firmalar, Sudan'a ise yıl sonunda ticari bir heyet göndererek işbirliği fırsatlarını araştırmaya başlayacak.
Bölgeye ihracat hedefi 3.5 milyar dolar
İki ülkeye 300'e yakın firma ile gideceklerini belirten MESİAD Başkanı Ercan Tan, bölgeden yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracatı 2010 yılında 3.5 milyar dolar seviyelerine taşımak istediklerini söyledi. Krizle birlikte talepte yaşanan daralmayı minimize etmek için markalaşmaya ağırlık veren firmaların öncelikli olarak pazar çeşitliliğini artırdığını belirten Ercan Tan, özellikle Irak pazarının sadece Merterli değil tüm Türk firmaları için büyük fırsatlar sunduğunun altını çizdi. Ercan Tan, "Bu ülkeyle uzun yıllardır süregelen bir ticari ilişkimiz olsa da tekstil ve hazırgiyim firmaları için Irak şu anda yepyeni bir pazar durumunda. Çünkü ülkede işgal döneminin de etkisiyle şu sıralar bastırılmış bir tüketim talebi var. Ülkede İtalyan ve İngiliz firmalarının hâkimiyeti büyük. Giyimde Zara ve Mango gibi firmaların da büyük projeler peşinde olduğunu biliyoruz. Türk firmaları olarak Irak pazarına geç kalmamak için şubat ayında Bağdat'ta ilk kez vitrine çıkacağız" dedi.
Forum Fuarcılık ile organize edilen 23-26 Şubat tarihleri arasındaki Türk Moda ve Hazırgiyim Fuarı'na ilginin büyük olduğunu belirten Tan, şunları söyledi:
"Fuara yaklaşık 200 firma katılacak. Sadece Merter'den değil tüm Türkiye'den firmaları götürmeyi düşünüyoruz. Talep çok yoğun. Irak'ta ilgili bakanlıklarla görüşmeler yapıp, bize ayrılan yaklaşık 3 bin metrekarelik alanı büyütmeye çalışıyoruz. Başardığımız takdirde, 200'den daha fazla firma götürmeyi planlıyoruz."
Sudanlı kadınların beş metrelik örtüsüne talipler
Sektör firmaları tarafından bugüne dek keşfedilmeyen Sudan'ın ise 42 milyonluk nüfusu ve Türkiye'ye duyduğu sevgi nedeniyle yeni pazar arayışında doğru seçeneklerden biri olduğunu vurgulayan Ercan Tan, özellikle nüfusun yarıdan fazlasını oluşturan Sudanlı kadınların ihracat için önemli bir yapıtaşı olacağının altını çizdi.
Çoğunluğu Müslüman olan Sudanlı kadınların örtünmek için giydiği milli kıyafetlerinin beş metre kumaştan yapıldığına dikkat çeken Tan, "Bu elbiselerin bir metresinde bile Türk firmalarının payı yok. Yıl sonuna doğru yapacağımız ticari heyet gezisinde Sudanlı firmalarla görüşüp, satış bağlantıları kurmak istiyoruz. Tabii Sudan da bizden yatırım bekliyor. Geçen hafta MESİAD'a yaptıkları ziyarette bizlere bedelsiz binlerce dönüm arazi verebileceklerini belirttiler. Karşılığında pamuk gibi farklı alanlarda ekim yapmamızı istiyorlar. Sudan'a ziyarette yatırım için gerekli ön fizibilite çalışmalarını da gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.
Kaynak: Referans