Raporda, bakım kuruluşlarının yetkilendirilmesi konusunda Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı'nın (EASA) akreditasyon verdiği SHGM'nin uçak bakım kurumlarına AB standartlarıyla uyumlu olarak onay verdiği belirtildi.
EASA ile ilişkilerin 7 Temmuz 2009 tarihinde imzalanan ek çalışma düzenlemesiyle ilerleme kaydettiği ifade edilen raporda, uçak içinde sıvı taşınması konusunda yeni bir yönetmelik kabul edildiği ve Antalya Uluslararası Havaalanı'nda başlayan uygulamanın kazanılan deneyim çerçevesinde Türkiye'deki tüm havaalanlarını kapsayacağı vurgulandı.
AB ile görüşmelerin devam ettiği Yatay Anlaşma konusunun da ele alındığı raporda, "Türkiye, sivil-askeri eşgüdümüne dair hususlar dahil olmak üzere, Tek Avrupa Hava Sahasına ilişkin müktesebata aşamalı olarak uyum sağlamak için açık bir strateji geliştirmelidir." denildi.
Türkiye, uçak bakım merkezi olma yolunda ilerliyor…
AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteren uçak bakım kuruluşlarının yetkilendirmelerini yapan EASA'nın Türkiye'nin bakım akreditasyonunu 22 Ocak 2009 tarihinde onaylamasının ardından SHGM, EASA Part-145 konusunda yetkilendirilmek isteyen uçak bakım kuruluşların denetimlerini EASA adına yapmaya başladı.
Türkiye, henüz tüm AB ülkelerinin dahi sahip olmadığı bakım kuruluşlarını yetkilendirme akreditasyonu aldıktan sonra uçak bakım alanındaki projelerini hızla hayata geçirdi. Uçak bakımlarında yurt dışında harcanan paraların ülke ekonomisine kazandırılması açısından büyük önem taşıyan bu akreditasyon ile, THY Teknik, MNG Teknik ve My Teknik gibi bakım kuruluşları Avrupa ve Amerika dahil dünyanın birçok havayolu işletmesinin tescilinde bulunan hava araçlarına hangar seviyesinde bakım yapmaya başladı.
KEİ, D-8, TRACECA, AKDENİZ, AFCAC ve T-MAG olmak üzere sivil havacılık alanında altı tane bölgesel oluşumun temellerini atan Türkiye, bulunduğu coğrafyada uçak bakım merkezi olma yönünde önemli adımlar attı. Bu toplantılar aracılığı ile 100'ün üzerinde ülke ile görüşme yapan SHGM, Türkiye'nin sivil havacılık alanındaki mevcut potansiyelini tanıtarak, uçak bakımının da dahil olduğu bölgesel işbirliği anlaşmaları gerçekleştirdi.
Sabiha Gökçen Havaalanında; ülkemize, ulaşım, dış ticaret, havacılık ve teknoloji gibi bir çok alanda hizmet verecek "İleri Teknoloji Endüstri Parkı" projesinin hayata geçirilmesi ile Türkiye'nin uçak bakım pazarındaki potansiyelinin hızla artacağı düşünülüyor.
Kaynak: SHGM