Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / 2. İPEKYOLU FORUMU AZERBAYCANDA YAPILDI

2. İPEKYOLU FORUMU AZERBAYCANDA YAPILDI

2. İPEKYOLU FORUMU AZERBAYCANDA YAPILDI24.11.2009İpekyolu Forumu 2. toplantısı Devlet Bakanı Hayati YAZICI ve Müsteşar Maksut METE’nin katılımlarıyla 11-12 Kasım 2009 tarihlerinde Azerbeycan'da gerçekleştirildi.
 
Gümrük Müsteşarlığı tarafından başlatılan İpek Yolu Gümrük İdareleri İşbirliği Girişimi çerçevesinde ilki 24-25 Ekim 2008 tarihinde Antalya’da yapılan İpek Yolu Ülkeleri Arasında Ticaretin Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılması Konusunda Gümrük İdarelerinin Rolü Hakkında Uluslararası Forum”un ikincisi  Devlet Bakanı Hayati YAZICI ve Müsteşar Maksut METE’nin katılımlarıyla 11-12 Kasım 2009 tarihlerinde Bakü/Azerbaycan’da gerçekleştirilmiştir.  

Sayın Devlet Bakanının açılış konuşmasını yaptığı söz konusu Foruma, İpek Yolu ülkeleri Gümrük İdarelerinin Başkanı ve temsilcinin yanı sıra, Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ), Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) ve Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği’nin (IRU) yetkilileri tarafından da katılım sağlanmıştır. 

Forum sonucunda “Bakü Deklarasyonu” adlı bildiri kabul edilmiştir. Söz konusu Bildiri ile; 2008 yılı Ekim ayında Antalya’da yapılan forum sırasında kabul edilen Antalya Deklarasyonu ile balirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda Gümrük Müsteşarlığı tarafından hazırlanan “İpek Yolu Gümrük İdareleri için Sınır Geçişlerinin Kolaylaştırılması Konusunda Strateji Belgesi” kabul edilmiştir. Ayrıca, anılan Strateji Belgesi’nde yer alan, yine Müsteşarlığımızca geliştirilen “Kervansaray Projesi”nin detaylandırılması, bu çerçevesinde oluşturulacak proje ekibinin belirlenmesi işini yürütmek üzere bir çalışma grubu oluşturulması kararlaştırılmıştır. Diğer taraftan,  İpek Yolu Gümrük İdareleri İşbirliği Girişimi çerçevesindeki sekretarya ve koordinasyon hizmetlerinin TRACECA (Avrupa-Kafkaslar-Asya Taşımacılık Koridoru Organizasyonu) tarafından yürütülmesi için söz konusu organizasyon ile temasa geçilmesi yönünde karar alınmıştır. Anılan uzman grubu toplantısının 2010 yılı içerisinde Ülkemizde yapılması planlanmaktadır. 

Diğer taraftan söz konusu Forum vesilesiyle, Devlet Bakanımız başkanlığındaki Ülkemiz Heyeti tarafından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV ve Azerbaycan Başbakanı  Artur RASİZADE ile birer görüşme yapmıştır.

Kaynak: Gümrük Müsteşarlığı
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr