Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, teminat mektubu sorununun çözülmesiyle Türkiye'nin Libya'da alacağı işlerde yüzde 50 oranında artış sağlanacağını bildirdi.
Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geldiği Libya'da, Radisson Blue Oteli'nde gazetecilerle sohbet toplantısı gerçekleştirdi.
Bakan Çağlayan, Libya'nın, Türk dış müteahhitlik firmalarının "İlkokulu" olduğunu ifade etti. Türk müteahhitlik firmalarının devam eden işlerinden dolayı Libya'dan alacaklarının kalmadığını kaydeden Çağlayan, 13 yıl aradan sonra bir başbakanın Libya'ya gelmesinin önemine dikkat çekti.
Vizenin kaldırılmasının iş adamları açısından önemli olduğunu ifade eden Çağlayan, Suriye ile Türkiye arasında vizenin kaldırılmasından sonra gümrük ticaretinin ikiye katlandığını hatırlattı. Libya ile serbest ticaret anlaşması imzalanacağını belirten Çağlayan, serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelere ihracatın 3-4 kat arttığını anımsattı.
Teminat mektubu sorunu
Teminat mektubu sorununun çözülmesiyle Libya'da alınacak işlerin yüzde 50 oranında artacağına işaret eden Çağlayan, "Alınacak işlerin miktarı 15 milyar dolara çıkacaktır" dedi.
Bu sorunun çözülmesiyle artık Libya'da iş alan yatırımcıların devlet bankalarından alacakları teminat mektupları için ikinci bir teminat istenmeyeceğine işaret eden Çağlayan, özel bankalardan alınacak teminat mektubunun da devlet bankası tarafından onaylanması halinde Libya'da geçerli olacağını ifade etti.
Zafer Çağlayan, Türkiye'nin, geçmişte bazı Türk bankalarının ve müteahhitlerinin yaptıkları yanlışların faturasını 15 yıl boyunca ödediğini kaydetti.
Arap-Türk ortak bankası sermayesinin 200 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarılması konusunun da değerlendirildiğini anlatan Çağlayan, bunun bankanın yönetim kurulu kararıyla gerçekleştirileceğini, bu bankanın vereceği teminat mektuplarının da Libyalı yetkililer tarafından kabul edileceğini söyledi.
Türk müteahhitlik firmalarının Libya'da 5 yılda teminat mektuplarının direkt kabul edilmemesinden dolayı ödedikleri komisyonun 200 milyon dolara ulaştığını vurgulayan Devlet Bakanı Çağlayan, teminat mektubu sorununun çözülmesiyle Türk müteahhitlik firmalarının ihale alma şanslarının artacağını söyledi.
Devlet Bakanı Çağlayan bu 200 milyon dolar ile 100 okul, 5 hastanenin yapılabileceğini dile getirdi.
Dış ticaret fazlası
Libya ile üçüncü ülkelerde ortak hareket etmek konusunun da değerlendirildiğini belirten Çağlayan, "Gelecek 20 yılda Kuzey Afrika ülkeleri 600 milyar dolar civarında rüzgar ve güneş enerjisi yatırımı yapacak. Bu nedenle burada olmak zorundayız" diye konuştu.
Çağlayan, Libya ile ortak yatırım konseyi kurulacağını da bildirdi.
Libya'nın yıllık dış ticaret fazlasının 40 milyar dolar olduğunu, faizleriyle birlikte gelecek 10 yılda bu rakamın 500 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydeden Çağlayan, ambargo yıllarında Libya'nın ciddi bir döviz rezervine ulaştığının da ifade edildiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Dünya