Dubai'nin uluslararası bankalara olan borçlarını erteleme talebi, ikinci bir küresel ekonomik kriz endişesi doğurdu.
Dubai'nin finans sıkıntısına düşmesi, bölgede yatırım yapan ve büyük projelere imza atan Türk işadamlarını da yakından ilgilendiriyor. Dubai Şeyhi El Maktum ile iş yapan ve 2 milyar dolara yakın yatırımı bulunan Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Dubai'de çok korkulacak bir durumun olmadığını, yatırımlarının devam ettiğini söyledi. Devlete ait Dubai World şirketinin sadece 4 milyar dolarlık borç ödemesini 6 ay ertelemek istediğini belirten Tamince, "Bankalara böyle bir ricada bulundu. Bankalar da 'Nasılsa arkasında Dubai devleti var, Abu Dabi var. Öderler' diye ertelemek istemedi. Dünyada böyle bir panik başladı. Aslında Dubai'nin battığı yok. Borçlarını ötelemek istediler. Bu da çok normal." dedi. Dubai'nin bu işin altından kalkacağından emin olduğunu söyleyen Tamince, kendileri açısından bir sıkıntı olmadığını, dünyaca meşhur Palmiye Adaları'nda 700 milyon dolara mal olan Ottoman Palace Oteli'ni de, ocak ayında açacaklarını sözlerine ekledi.
Fettah Tamince'nin Ottoman Palace'ın dışında Dubai'de 3 otel projesi daha bulunuyor. Rixos'un Dubai'deki ilk projesi olan 6 yıldızlı Ottoman Palace, ocak ayında misafirlerini ağırlamaya başlayacak. Palmiye Adası'na Ottoman Palace'ın yanı sıra bir otel daha yapacak olan Tamince, The World projesinde temsili Falkland Adası'na otel kuracak. Ayrıca yapımına yeni başlanan Palm Deira projesinde de yer alacak. Palmiye Adası'nda 700 milyon dolar, World Projesi'nde 300 milyon dolarlık yatırımı yürüten Tamince'nin 2 yılda Dubai'ye yapacağı yatırımların tutarının 2 milyar doları bulması hesaplanıyor.
Dubai World'e bağlı Nakheel şirketinin inşa ettiği otellerin iç dekorasyonunu yapan Antalya merkezli AHK Dekorasyon Genel Müdürü Haldun Kilit de, işlerinin devam ettiğini, herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirtti. Dubai'de dünya çapındaki birçok otel yatırımcılarının projeleri olduğuna işaret eden Kilit, "Dubai bir markadır. Dubai'ye öyle kolay kolay bir şey olmaz. Mutlaka bunun bir finans kaynağını bulurlar. Şu anda sadece Dubai World'ün şirketlerinde bir yavaşlama var. Bizim herhangi bir sorunumuz yok. Bütün hak edişlerimiz zamanında ödeniyor." diye konuştu.
Dubai, Türk müteahhitler açısından da büyük önem taşıyor. Bölgede ENKA, TAV gibi büyük firmalar, dev projeler yürütüyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Erdal Eren, Dubai'nin 80 milyar dolarlık borcu ödeyemeyeceğine ilişkin gelişmelerin bayram dolayısıyla Türkiye'ye henüz yansımadığını söyledi. Şimdiye kadar kendilerine ulaşan herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığını kaydeden Eren, "Küresel ekonomik kriz başladığında zaten Dubai'de bir sorun oldu. Dubai'deki bütün inşaat sektörü durdu. Buna bağlı olarak orada iş yapan meslektaşlarımızın bir miktar ödeme sorunları yaşandı. Daha sonra hak edişleri gecikmeli olarak ödendi." şeklinde konuştu. Eren, Türk müteahhitlerinin son birkaç yıldan beri Dubai'de kamu altyapı işleri, yol, köprü, iş merkezi, otel gibi büyük projeler yürüttüğü bilgisini verdi. Eren, Türk müteahhitlerinin işlerini devam ettirme sıkıntısı yaşadığını, bunun bir süre daha devam edeceğini tahmin ettiklerini aktardı. Palmiye ağacı şeklindeki adayı inşa eden Dubai World'ün, ağustos ayı itibarıyla 59 milyar dolar borcu bulunuyor. Şirket, ödemelerinin mayıs ayına kadar ertelenmesini istiyor. Dubai'nin toplam borcu ise yaklaşık 80 milyar dolar.
Kaynak: Zaman