Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACATTA DÜZENLEME SÜRÜYOR

İHRACATTA DÜZENLEME SÜRÜYOR

İHRACATTA DÜZENLEME SÜRÜYOR09.12.2009

TİM verilerine göre, Türkiye'nin 2009 yılı kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1.54'lük artışla 8 milyar 825 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekim ayında başlayan düzelmenin devam ettiğini ve büyümede olumlu gelişmelerin olacağını söyledi.

Büyükekşi, Kasım ayı ihracat rakamlarını Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısında, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın da katıldığı basın toplantısıyla açıkladı.

Türkiye'nin Irak'a açılan ve ihracatın can damarı olarak gördükleri Habur Sınır Kapısı'nda bir yıl önce ciddi sorunlar olduğunu, 20 kilometreyi aşan kuyruklar oluştuğunu, bir TIR'ın bir ayda kapıdan geçebildiğini, Irak'a olan taşımaların navlun ücretinin 5 bin doları geçtiğini hatırlatan Büyükekşi, kararlı ve sistemli bir çalışma ile sorunun 2 ayda çözüldüğünü kaydetti.

Büyükekşi, Irak'a açılan Habur'un, sadece bir kapı olmadığını, Türkiye'nin bölgedeki stratejik geleceğinin sembolü olduğunu ve Türkiye'yi Mezopotamya'nın tarihsel ortağı yaptığını ve Habur'un, barışı sağlayacak ticareti temsil ettiğini ifade etti.

Habur Sınır Kapısı'nın Türkiye ekonomisi ve ihracatında oynadığı role dikkati çekmek için Habur'a geldiklerini belirten Büyükekşi, Irak'ın bugün sorunlar yaşadığını, ancak geleceği hayal edince heyecanlandıklarını, dünyanın enerji kaynakları, zenginlik, geleceğin bu bölgede olduğunu ve bu bölgede, uzun süreli bir istikrarın ortaya çıkaracağı parlak geleceğe dikkati çekmek için burada olduklarını anlattı.


 

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM yöneticileri ve Şırnak il yöneticileri Şırnaklı başarılı ihracatçılar ve Habur'dan geçiş yaparak çekilişle ticari araç kazanan üç talihli ile birlikte.

 

-''ŞIRNAK İHRACATTA ÖNE ÇIKAN İLLER ARASINDA''-

 

Büyükekşi, TİM olarak Habur'da olmalarının bir başka amacının da Türkiye'nin komşu ülkelere gerçekleştirdiği ekonomik açılıma tam destek verdiklerini göstermek olduğunu, bu coğrafyanın, yeni siyasi ve ekonomik dengelerin bir geçiş noktası, Türkiye'nin yeni dünya düzeninde ulaşacağı bahçelerin patikası olarak tasarlanması gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin komşularıyla yaptığı dış ticaretin artmasından en fazla faydayı yine bu bölgede yer alan illerin sağladığını kaydeden Büyükekşi, şöyle dedi:

''Örneğin Gaziantep, Irak'a en fazla ihracat yapan ilimiz konumunda. Tüm Irak ihracatının yüzde 25'i Gaziantep'ten yapılıyor. Gaziantep'in Irak'a yaptığı ihracat da katlanarak artıyor. 2007 yılında Gaziantep Irak'a 721 milyon dolar ihracat yaparken bu rakam 2008'de 1,2 milyar dolara yükseldi. 2009'un ilk on ayında bu rakam 1,1 milyar dolara yaklaştı, yıl sonunda 1,3 milyar doları aşacak.

Şırnak da Irak'a ihracat açısından öne çıkan illerimiz arasında. Şırnak'tan Irak'a yapılan ihracat 2007 yılında 193 milyon dolar iken, bu rakam 2008 yılında 277 milyon dolara yükseldi. 2009'un ilk 10 ayında bu rakam 400 milyon dolara çıktı, yıl sonunda 500 milyon dolara yaklaşacak.

Bir başka örnek Mardin. Mardin'in 2007 yılında Irak'a yaptığı ihracat 166 milyon dolar iken, bu rakam 2008 yılında 263 milyon dolara yükseldi. Mardin, 2009'un ilk 10 ayında ise, 2008'in tamamını geçerek 288 milyon dolarlık ihracat hacmi yakaladı, yıl sonunda 350 milyon doları bulacak.''

 

-''HABUR'DAN GEÇEN ARAÇ SAYISININ UZUNLUĞU BURADAN AYA YOL OLACAK''

Şırnak ihracat şampiyonu Yüksel Dış Ticaret sahibi Yüksel Bilen'e kupasını TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Devlet Bakanı Hayati Yazıcı birlikte verdi.

 

 ''Habur'dan geçen ve geçecek araç sayısı her yıl artacak. Habur'dan geçen araç sayısının uzunluğu buradan aya yol olacak'' diyen Büyükekşi, Habur'dan 2007 yılında 227 bin araç geçtiğini, bu sene sonunda bu rakamın 520 bin olmasını beklediklerini ve her türlü verinin Irak'a olan ihracattaki gelişmeyi gösterdiğini söyledi.

 

-IRAK'A YAPILAN İHRACAT ARTIYOR-

 

Büyükekşi, bu yıl sonunda Irak'a olan ihracatın 5 milyar doları aşmasını beklediklerini ve geçen ay içinde Irak'a, ticari heyetlerini TİM'in organize ettiği üst düzey iki ziyaret gerçekleştirildiğini anlattı.

Irak'ın hem ticaret hem de müteahhitlik hizmetleri açısından çok büyük bir potansiyel barındırdığını kaydeden Büyükekşi, şöyle dedi:

''Irak, geçen sene en çok ihracat yaptığımız 10. ülke iken, bu sene en çok ihracat yaptığımız 5. ülke konumuna yerleşti. Bu sene 5 milyar doları bulacak olan ihracatımızın yakın gelecekte 10 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Büyük bir potansiyel var, bu potansiyelin değerlendirilmesi için en üst düzeyde büyük bir gayret var. Buradan, Habur'dan Türkiye'nin dört bir yanındaki ihracatçılarımıza bu potansiyeli değerlendirmesi için çağrıda bulunuyorum. Irak'la ikili ilişkilerimizin gelişmesi için büyük bir gayret gösteren Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanımız Zafer Çağlayan'a ihracatçılar olarak çok teşekkür ediyoruz.''

 

-ÖZEL SEKTÖRÜN BORCU AZALDI-

 

Büyükekşi, son bir yılın, dünya çapında zor bir ekonomik dönem olduğunu, küresel krizin özel sektörü dış borç yüzünden çok zorlayacağı, yeni kredilerin bulunamayacağı, buna bağlı olarak da ödemelerde ciddi sıkıntılar yaşayacağının tahmin edildiğini, ancak özel sektörün bu zorlu sınavda büyük bir başarı gösterdiğini, 2009 yılı dış borç çevirme konusunda oldukça iyi olduğunu kaydetti.

Özel sektör kuruluşlarının yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcuna ilişkin bakiyenin, yılın ilk 9 ayında yüzde 6 oranında azaldığını, özel sektörün geçen yıl sonunda yurt dışından sağlamış olduğu borç miktarının 140,6 milyar dolar ulaştığını, bu yılın eylül ayına kadar olan dönemde ise borç bakiyesinin 132,2 milyar dolara gerilediğinin görüldüğünü bildirdi.

Büyükekşi, şöyle devam etti:

''Bu durum Türkiye özel sektörü için çok büyük bir başarıdır. Tüm küresel kriz etkisine karşın şirketlerimiz borçlanmalarını arttırmamışlar, bilakis azaltmayı başarmışlardır. Elbette bu durum bizler için umut vericidir. Moral tazeleyicidir.

Küresel ekonomide finansal koşullar iyileşiyor, ancak normal olmaktan henüz uzak. Dünyanın ekonomik çıkış sağlaması için finansal istikrara ve özel talepte iyileşmeye kavuşması gerekiyor. Belli başlı gelişmiş ülkeler özellikle hala kırılganlığını koruyor. Bunu da IMF Başkanı Kahn söylüyor. Elbette krizin en kötü döneminde değiliz artık. Güvenin tekrar sağlanmaya başladığına dair işaretler var. Fakat birçok gelişmiş ekonomide bankacılık sistemleri sermaye yetersizliği içerisinde.''

-''ARTIŞ UMUT VERİCİ''-

 

Büyükekşi, geçen seneden farklı olarak bu sene Kurban Bayramı'nın Kasım ayına denk geldiğini ve geçen seneye göre iş günü kayıpları olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Ama buna rağmen ortaya çıkan artış umut vericidir. Ekim ayında başlayan düzelme devam ediyor. İhracat bir öncü gösterge. Bundan sonra sanayi istihdamında, kapasite kullanımında ve en önemlisi büyümede olumlu gelişmeler göreceğiz. Örneğin demir çelik üretimi ekim ayında dünyada yüzde 13, Türkiye'de ise yüzde 25 arttı. 11 aylık rakamlarda ise değer olarak ihracatta yüzde 45 düşüş varken, miktarda bu düşüş sadece yüzde 10 oldu. Kasım ayında da ortalamanın üzerinde yüzde 8,62'lik bir artış var. Önümüzdeki Aralık ayında ihracat artışının en az yüzde 20-30 arasında olmasını bekliyoruz. Bu senenin sonunda ihracatımız 100 milyar doları geçecek ve bizim için çok önemli olan 100'ler kulübündeki yerimizi koruyacağız.''

Tüketicilerin zayıf finansal pozisyonda olduklarını ve yüksek işsizlik de buna eklenince küresel talepte bir artışın çabuk gerçekleşmesini beklemediklerini söyleyen Büyükekşi, ''Bu nedenle Türkiye ihracatçıları mutlaka yeni ve alternatif pazarlar bulmalı, pazarlarını çeşitlendirmelidir. Bulundukları pazarlarda paylarını artırmalılar'' diye konuştu.

Kaynak: Lojiport