Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TÜRKİYE-SURİYE ARASINDA 3.DEMİRYOLU SINIR KAPISI AÇILDI

TÜRKİYE-SURİYE ARASINDA 3.DEMİRYOLU SINIR KAPISI AÇILDI

TÜRKİYE-SURİYE ARASINDA 3.DEMİRYOLU SINIR KAPISI AÇILDI28.12.2009

Ortadoğu’ya Açılan 3. Kapımız; Çobanbey…
Yılda 1 milyon Ton İlave yük…
100 bin daha fazla yolcu taşınacak…

Türkiye-Suriye arasında  3. Demiryolu Sınır Kapısı, 22 Aralık 2009’da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Suriye Ulaştırma Bakanı Yarob Süleyman Badr'ın katıldığı törenle açıldı.  

Karaman:Türkiye-Suriye arasında, tren hızları 120 km’ye çıktı, seyir süresi 1 saat 30 dakikaya indi. “
Törende konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman; Çobanbey – Karkamış hattı 1912’lerde, Karkamış- Gaziantep arası ise 1960’lardan bu yana, el değmeyen hatlardır. Yolun eski olması nedeniyle, tren hızları 30 km’ye kadar düşürülmüş,  hatta 1981 yılında güvenlik nedeniyle Karkamış – Çobanbey hattı kapatılmıştır. Komşularımız Suriye ve Irak başta olmak üzere bölge ülkeleriyle ilişkilerimizde hayati öneme sahip olan bu  hatların, tekrar hizmete verilmesi projesi kapsamında,  önce Karkamış-Nusaybin hattı yenilenmiştir. Çobanbey’in açılması sürecinde ise,  toplam 145 km’lik Gaziantep- Karkamış- Çobanbey hattı, Kardemir’de üretilen dünya standartlarındaki yerli raylarla yenilenmiştir.  Böylece,  tren hızı maksimum 120 km’e çıkarken, 5 saatlik seyir süresi 1 saat 30 dakikaya indirilerek,  3.5 saatlik seyir kazancı sağlanmıştır. Ayrıca, Gaziantep-Çobanbey hattındaki tüm istasyonlar, Çobanbey eski istasyon binasının bakım ve onarımları, çevre düzenlemeleri yapılmış, sosyal tesis için ek bir bina ile 1 adet helikopter pisti  inşa edilmiştir. 1908 yılında yapılan 62 km uzunluğundaki Halep – Çobanbey hattı ise, Suriye tarafından 2009‘da iyileştirilmiştir. Böylece, tren hızı maksimum 120 km’e çıkarken, 5 saatlik seyir süresi 1 saat 30 dakikaya indirilerek,  3.5 saatlik seyir kazancı sağlanmıştır. “ dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım:” İki ülke arasında ticaretin, ulaşımın, yatırımın önündeki engelleri bir bir ortadan kaldırıyoruz.”
Nusaybin ve Medya-ı Ekbez’den sonraki 3.Demiryolu Sınır Kapısı olan Çobanbey’in açılış töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, bugün büyük bir hayali daha gerçekleştirdiklerini belirterek, “3. demiryolu sınır kapısının açılmasıyla, Hicaz Demiryolu’na bir adım daha yaklaştık'' dedi.

Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: “Türkiye'nin komşu ülkelerle 2 bin 753 kilometre sınırı var. Bu sınırların 3'te 1'i, en uzun sınır 877 kilometre ile Suriye sınırıdır. Onun için dost ve kardeş ülke Suriye'ye açılan kapılarımızın da Suriye'nin Türkiye'ye açılan kapılarının da bu uzunlukta, bu büyüklükte olması gerekir. Esasında Suriye ile Türkiye'nin gerek hükümetler olarak gerekse halk olarak tarihten, kültürden, ortak medeniyet mirasından gelen hukuku sınırla ölçülmeyecek zenginlik ve derinliktedir. Burası Fırat'ın, Dicle'nin, Asi'nin suları nasıl bereketliyse, nasıl bu coğrafyaya hayat veriyorsa, nasıl kadim uygarlıklar bu nehir boylarında yeşermişse iki ülkenin halklarının da inançları, duyguları, deneyimleri bu coğrafya için hayat kaynağıdır. Bereket kaynağıdır. Bunun için Türkiye halkının sevinci Suriye halkının da sevincidir. Suriye halkının kederi Türkiye halkının da kederidir. Bizim gözümüzde Bursa'nın Halep'ten, Şam'ın İstanbul'dan farkı yoktur. Halep de Konya da aynı medeniyetin şehridir. Şam da Edirne de aynı medeniyetin şehridir.''

Bakan Yıldırım, Türkiye ve Suriye halkının kardeşliğinin son derece önemli olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
''Halklarımızın birliği ve kardeşliği Hazreti Mevlana ile Şems'in kardeşliği gibidir. Diyarbakırlı Sezai Karakoç nasıl bu medeniyetin şairi ise Şam doğumlu Kabbani ‘de aynı medeniyetin şairidir. Suriye ile Türkiye olarak bütün çabamız bu coğrafyanın daha bayındır, daha kalkınmış, insanların hayat kaygısı taşımadığı istikrar ve huzur bölgesi olması, kanın ve gözyaşının durması içindir. Ülkelerimizin, uluslarımızın daha müreffeh, hayat standardının daha yüksek olmasını amaçlıyoruz. Suriye ile havayolu, demiryolu, karayolu bağlantımız var, daha da güçleniyor. Bilişim bağlantısı da var. Bu yıl içinde hükümet olarak Suriye hükümetiyle hemen her alanda önemli anlaşmalara imza attık. Güvenlikten sağlığa, ulaşımdan enerjiye, eğitimden konuta yaptığımız bu anlaşmalar meyvelerini bugünden vermeye başladı. İki ülke arasında 10 yıl öncesi ticaret hacmi 500 milyon dolarken bugün bu rakam 1.8 milyar dolara ulaştı. Ticaretin, ulaşımın, yatırımın önündeki engelleri bir bir ortadan kaldırdık.''

Yıldırım, şöyle devam etti:” Çobanbey’in açılması, demiryoluyla taşınacak 1 milyon ton ilave yük anlamına geliyor. Burada Gaziantep ile Halep arasında yolcu treni çalıştırmak için arkadaşlarımız planlamalarını yaptı.”

Bakan Yıldırım; “Hicaz Demiryolu konusunda Suriye'yle ortak çalışıyoruz. Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya hızlı tren hatları bu projenin en önemli ayağını oluşturuyor. Yetmedi, TCDD ile Suriye Demir Yolları İşletmesi ortak şirket kurarak lokomotif, yük ve yolcu vagonları, bunların yedek parçalarını üretmek için iş birliği içinde çalışıyor. Suriye halkıyla Türkiye halkının iç dünyası yapılanlardan daha fazlasını hak ediyor. Bu yolun hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz.''

Suriye Ulaştırma Bakanı Yarob Süleyman Badr da, Türkiye ile Suriye’nin birçok alanda olduğu gibi, demiryolu alanında da işbirliğinin artarak devam edeceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, Bakan Yıldırım ile Bakan Badr, ellerindeki işaretlerle trenlere geçiş için işaret verdi.

Açılış törenine TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Suriye Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürü Georgas Mokabari, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Kilis Valisi Turhan Ayvaz, AK Parti Kilis milletvekilleri Hasan Kara ve Hüseyin Devecioğlu, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer ile vatandaşlar da katıldı.

Kaynak: TCDD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr