Dünya Bankası tarafından iki yılda bir hazırlanan Lojistik Performans Endeksi'ne göre BAE 3.63 puan ile 155 ülke arasında 24'üncü seçildi ve tüm Ortadoğu ve Körfez ülkelerini geride bıraktı.
Endeks'te Singapur ve Almanya 4.08 puan ile ilk sırada gelirken, Somali 1.34 puan ile en sonda yer aldı. Endekste 'bir' en kötü puanı, 'beş' ise en iyi performansı gösteriyor.
'Rekabet Etmek İçin Bağlamak' adlı araştırmada Bahreyn 32'inci, Kuveyt 36'ıncı, Suudi Arabistan 40'ıncı Katar 55'inci, Umman ise 60'ıncı sırada yer aldı. Toplam 155 ülkenin lojistik sektörünün değerlendirildiği endekste Türkiye 3.22 puan ile Slovak Cumhuriyeti'nin ardından 39'uncu oldu
Araştırmada, BAE'nin Londra ve Hong Kong zaman dilimlerinin arasında yer aldığı, mal ve ürünlerin bu ülkeden tüm dünyaya hiç durmadan (non-stop) taşınabildiği ve sekiz saatlik uçuş ile 4 milyar kişilik bir pazara ulaşılabileceği kaydedildi.
Dünya Bankası, ticari lojistik performansın ticari gelişme, ihracatın genişletilmesi ve büyüme gibi önemli ekonomik göstergelere doğrudan bağlı olduğunu belirtti. Endekste bir puanlık düşüş, liman ile şirketin deposu arasında ithal ya da ihraç malını taşımak için fazladan iki ila dört güne işaret ediyor.
Başka bir rapora göre artan yabancı yatırım ve hükümetlerin olumlu politikaları neticesinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da halen 18 milyar dolar değerindeki lojistik sektörünün 2012'de 27 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl Dubai'de yer alan Cebel Ali serbest bölgesi, Dubai Havacılık Şehri Şirketi ile birlikte dünyanın en büyük lojistik platformlarından birini kurmak için anlaşma imzaladı. Bu ortaklık ile Ortadoğu'da bir ilk olacak ve deniz, kara ve hava yollarını birbirine bağlayacak taşıma ve lojistik koridoru oluşturulması hedefleniyor.
Ayrıca bu yılın ortalarına doğru açılması beklenen dünyanın en büyük havaalanı Cebel Ali El Maktum Havaalanı'nda 400 bin metre karelik ofis ve 1 milyon metre karelik depo alanı ile 10 bin adet konutun yer alacağı ifade edildi.
Kaynak: Lojiport