Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İŞ DÜNYASI PUTİNİN KARARINI TARTIŞIYOR

İŞ DÜNYASI PUTİNİN KARARINI TARTIŞIYOR

İŞ DÜNYASI PUTİNİN KARARINI TARTIŞIYOR19.01.2010

Rusya'da işadamlarının Bakanlar Kurulu'na katılmasının önünü açan karar, Türk iş dünyasını ikiye böldü. Rus Kommersant gazetesinin haberine göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, "oligark" olarak adlandırılan zengin işadamlarının kabineye katılmasına izin veren bir karar çıkarttı. Karara göre, Rusya'nın TÜSİAD'ı sayılan Rusya Sanayiciler ve İşadamları Birliği'nin (RSPP) belirleyeceği temsilciler, kabine toplantısına katılabilecek, önemli yasaların çıkarılmasında görüş belirtebilecek. Söz konusu karar, Türkiye iş dünyasında da yankı uyandırdı. İşadamları, Putin'in aldığı kararı hayretle karşılarken, ekonomi dünyasının çatı kuruluşları böyle bir uygulamanın Türkiye'de de hayata geçirilmesi konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. İş dünyasının temsilcilerinin Rusya'daki uygulamaya ilişkin görüşleri şöyle...

 

 

Rızanur Meral (TUSKON Başkanı)

İlişkiler kurumsal hale gelmeli

Türkiye'de de bazı bankalar önemli konularla ilgili sivil toplum kuruluşlarını Ankara'da istişare toplantılarına çağırıyor, bilgilendiriyorlar. Yani Rusya'daki uygulama, bir tarafı ile Türkiye'de de var. Ama kamu-özel sektör ilişkilerinin kurumsal hale getirilmesi daha iyi olur kanaatindeyim. Tek bir kurumun değil, geniş yelpazeli iş dünyası temsilcilerinin bakanlar kuruluna katılması Türkiye'de de uygulanabilir. Faydalı da olur. 

 

Ömer Cihad Vardan (MÜSİAD Başkanı)

Özel sektör-kamu ilişkisini artırır

Biz zaten uzun zamandır MÜSİAD olarak hükümet ile özel sektör arasında ortak bir platform kurulması gerektiğini söylüyoruz. Rusya'daki uygulamada işadamlarının bakanlar kurulunun konuştuğu her konuyu bilmesi gibi bir durum olmaz. İş dünyasının temsilcileri ihtiyaç duyulan konularda fikirleri alınmak üzere çağırılır. Bu uygulamanın Türkiye'de de uygulanması özel sektör-kamu yakınlaşmasını artırır.

 

Tuğrul Kutadgobilik (TİSK Başkanı)

ESK yılda 4 kez toplansa yeter

İş âlemi ile siyasi otoritenin çok iyi bir ilişki içinde olması elbette şart. Türk iş âlemi olarak Ekonomik ve Sosyal Konsey ile bu işi çözmeye çalışmıştık. Ancak başaramadık. Rusya'daki gibi bir uygulamanın şu an Türkiye'de gerçekleştirilmesini çok olası görmüyorum. Ama dünyanın yeni felsefesi böyle bir işbirliğini zorunlu kılıyor. ESK'nın periyodik olarak yılda 4 kez toplanması bile Türkiye için önemli bir adım olur. Uzun vadede Rusya'daki uygulamanın Türkiye'de de yapılmasını desteklerim ve isterim.

 

Sedat Aloğlu (TÜSİAD üyesi)

Rusya Türkiye'ye model olamaz

Türkiye'nin çok güçlü sivil toplum örgütleri var. Rusya'da serbest ekonominin ne kadar olduğu tartışılır. O düzen içinde bizimki gibi kurumlar henüz oluşmadığı için böyle bir formül bulunmuş olabilir. Bizimse iş dünyası olarak kendi kurumlarımız var. Zaman zaman hükümetle iş dünyası arasında gerilimler, tartışmalar olabilir. Ama önemli olan böyle kurumların varlığıdır. Putin'in bir zamanlar çok el üstünde tuttuğu işadamlarına sonra neler yaptığını tüm dünya gördü. Bu konuda Rusya bize model olamaz, Türkiye'ye Rusya'ya model olur.

 

Çetin Nuhoğlu (SEDEFED Başkanı)

Bizdeki uygulama daha işlevsel

Böyle bir uygulama, elbette faydalı olabilir. Ama bizim zaten kamu-özel sektör işbirliğini sağlayacak TOBB ve TÜSİAD gibi çok ciddi örgütlerimiz var. Bu kurumlarımız zaten ekonomi politikaları konusunda görüş bildiriyorlar. Ama bu kurumlarımızın sayılarının artırılması da faydalı olur. Rusya'daki uygulama, çok üst düzey bir uygulama. Bizdeki uygulama işlevsel olarak daha başarılı. Bakanlar kurulunda bir işadamı olması çok bir şey değiştirmez.

 

 

OLİGARK NEDİR

"Oligark" sözcüğü Rusya'da 1990'lardaki özelleştirmeler sırasında büyük ve önemli eski Sovyet işletme, maden, petrol ve diğer ekonomik varlıkları çeşitli vasıtalarla ucuza kapatan işadamları için kullanılıyor.

 
Kaynak: Referans