Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / IRAK İLE DEMİRYOLU ATAĞI

IRAK İLE DEMİRYOLU ATAĞI

IRAK İLE DEMİRYOLU ATAĞI02.02.2010Irak ile yapılacak projeler tamamlandığında Basra Körfezi Türkiye'deki limanlara ve Avrupa'ya bağlanacak

Türkiye ile Irak'ın ortaklaşa yürüttüğü ''Toprakkale-Çobanbey-Habur-Musul-Bağdat-Basra Demiryolu Projesi'' kapsamında, Toprakkale-Çobanbey ile Nusaybin-Habur arasına demiryolu hattı döşenecek, Çobanbey-Nusaybin arasındaki demiryolu ise rehabilite edilecek. Irak topraklarında ise Habur-Musul arasında demiryolu yapılacak.

Ulaştırma Bakanlığına bağlı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğünün Iraklı yetkililerle yürüttüğü ''Toprakkale-Çobanbey-Habur-Musul-Bağdat-Basra Demiryolu Projesi''nin 710 kilometrelik kısmı Türkiye sınırları içinde bulunuyor. Proje kapsamında, Toprakkale-Kilis-Çobanbey ile Nusaybin-Cizre-Silopi-Habur arasında yeni demiryolu hattı döşenecek, Çobanbey-Nusaybin arasındaki mevcut demiryolu hattı ise rehabilite edilecek.

Proje kapsamında, Irak hükümeti, Habur-Zaho-Dohuk-Musul arasında yaklaşık 160 kilometre uzunluğunda yeni hat inşa edecek, Musul-Kerkük-Bağdat arasındaki demiryolunu rehabilite edecek Bağdat ile Basra Körfezi arasındaki mevcut demiryolu hattına bağlantı yapacak.

Proje tamamlandığında Basra Körfezi'ni Türkiye'deki limanlara ve Avrupa'ya bağlayacak demiryolu ile ağırlıklı olarak yük taşımacılığı yapılması öngörülüyor. Şu anda Basra Körfezi'nden gemiler ile çok uzun zamanda Akdeniz'e ulaştırılan yükler, demiryolunun tamamlanması ile çok daha kısa zamanda ve daha uygun ücretler ile Akdeniz'e veya Türkiye üzerinden Avrupa'ya trenler ile ulaştırılabilecek.

Proje kapsamında Toprakkale-Kilis-Çobanbey güzergahının projelerini tamamlayan DLH Genel Müdürlüğü, Nusaybin-Cizre-Silopi-Habur güzergahının projelerini ile hazırlıyor. DLH Genel Müdürlüğü, Toprakkale-Kilis-Çobanbey güzergahında yapım ihalesine çıkılması için Irak Hükümetinin Habur-Zaho-Dohuk-Musul arasında yapılması planlanan demiryolunun proje çalışmalarını tamamlamasını bekliyor.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr