Yaklaşık 180 bin metrekare depolama kapasiteleri bulunduğunu vurgulayan Horoz Lojistik Depolama ve Yurtiçi Dağıtım Grup Başkanı Aykut Aygüven, geçen yıl İstanbul Anadolu yakasında depolama alanlarını 13 bin metrekare artırdıklarını söyledi.
Horoz Lojistik Depolama ve Yurtiçi Dağıtım Grup Başkanı Aykut Aygüven, 2009 yılını müşteri ve ciddi bir ciro kaybı yaşamadan geride bıraktıklarını belirterek, krize rağmen 2009 yılında depolama kapasitelerini İstanbul Anadolu yakasında 13 bin metrekare artırdıklarını ifade etti.
Horoz Lojistik’in 1942 yılında Mehmet Emin Horoz tarafından Gaziantep’te kurulduğunu hatırlan Aygüven, “Mütevazı bir aile şirketi olarak başlayan yolculuk bugün, Horoz Lojistik’i dünya ölçeğinde entegre lojistik servis sağlayıcısı bir şirket konumuna ulaştırmıştır. Bugün Türkiye sınırları içerisinde 70 ayrı noktada bulunan işyeri, yurtdışı ofisleri, 2 bine yakın çalışanı ve her yeni proje ile daha da zenginleşen bilgi birikimi ile müşterilerine çözümler sunmaktadır. Müşterilerine uyguladığı uzun soluklu çözümlerin yanı sıra çağımızın gerektirdiği hızlı ve esnek ihtiyaçlar paralelinde, teknoloji, insan, ekipman kaynağını kullanarak en uygun “müşteriye özel” çözümleri üretebilme yeteneğine sahiptir” diye konuştu.
Toplamda, İstanbul Avrupa ve Asya bölgeleri, İzmit, Ankara, Adana, İzmir, Samsun, Bursa, Antalya, Gaziantep, Konya, Urfa, Tekirdağ illerinde yaklaşık 180 bin metrekare depolama kapasiteleri bulunduğuna dikkat çeken Aygüven, depolama faaliyeti ile ilgili çalışan sayılarının 200 civarında olduğu kaydetti. Isıtma-soğutma sistemlerinden elektronik ve beyaz eşyaya pek çok sektöre hizmet verdiklerini belirten Aygüven, krizin firmalarına etkisine de değinerek, 2008 yılı cirolarının 370 milyon TL civarında gerçekleştiğini, 2009 yılını ise 345 milyon TL’lik bir ciro ile kapattıklarını ifade etti. Aygüven, şöyle devam etti: “Bizce lojistik sektörü reel sektöre doğrudan bağlı olması nedeniyle global krizden ve lokal yansımasından olumsuz etkilendi. Dolayısıyla son birkaç yılda kazanılan ivme maalesef kaybedildi. Özellikle otomotiv, beyaz eşya gibi ihracat odaklı imalat sektörlerinin yaşadığı daralmanın atlatılması zaman alacaktır. Bu paralelde özellikle karayolu taşımacılığı gibi lojistik faaliyetler de sıkıntı çekmeye devam edebilir. Lojistik sektörünün ülke ekonomisinin genelinden daha yüksek bir ivme ile toparlanmasını veya büyümesini beklemek doğru olmayacaktır.”
2009 yılını müşteri ve ciddi bir ciro kaybı yaşamadan geride bıraktıklarını belirten Aygüven, krizde özellikle mobilya, elektronik sektörlerine odaklandıklarını söyledi. Krize rağmen 2009 yılında depolama kapasitelerini İstanbul Anadolu yakasında 13 bin metrekare artırdıklarını ifade eden Aygüven, “2010 yılında da benzer bir kapasite artışı bekliyoruz” dedi.
Sektör olarak 2010 senesinde tüm yaraların sarılmasının mümkün görünmediğini belirten Aygüven, “Bu sürecin 2012’ye kadar uzanması muhtemel görünüyor. Son birkaç senedeki gibi büyük kazanımların 2010’da tekrar yaşanması neredeyse imkansız” ifadesini kullandı. Krizde İthalattaki düşüş nedeni ile özellikle antrepolarda ve doğal olarak milli depolarda boş kapasiteler ortaya çıktığını vurgulayan Aygüven, sektörde bu süreçte fiyatla rekabet eden firmaların sayısının arttığını kaydetti.
Kaynak: Kobiden