Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLERİNİ ALDI

İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLERİNİ ALDI

İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLERİNİ ALDI06.04.2010

39 ürün kategorisinde toplam 117 firmanın ödül aldığı 'İhracatın Yıldızları' ödül törenine Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin ve IMMİB Başkanı Serdar Koçtürk'ün yanı sıra ihracatçı birlikleri ve firmaların temsilcileri katıldı.

Gecede ihracatçılara hitap eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dış satımda elde edilen başarılara değindi. İktidarın da katkılarıyla ihracatta önemli bir artış elde edildiğine vurgu yapan Çağlayan, "Türkiye daha fazla üretim ve daha fazla ihracat yapmalıdır. İhracat büyümenin motorudur. Olmazsa olmazıdır." dedi.
Çağlayan, 2010'un ilk çeyreğinde ihracat oranlarında önemli bir artış görüldüğüne işaret ederken "Ülkemiz yine çift haneli büyümeye geçecek. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Çarşamba ihracattır, Perşembe ise büyüme." ifadelerini kullandı.
İhracatçının önünde yer alan engellerden şikayet eden Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı, "Merkez Bankası ihracatın önüne takoz oldu ithalatı arttırdı. Banka proaktif değil reaktif davranıyor. Dolar 8 senedir 1,50 lira olduğu için ithalat arttı. Yerli üretici üretim yapamaz hale geldi. Kur baskısı oluştu. Merkez Bankası'nın başarı plaketleri beni kahrediyor. Bunlara bir plaket de TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi takdim etsin." değerlendirmesini yaptı.
TİM Başkanı Büyükekşi de Türkiye ihracatının arttığını dolayısıyla ülke ekonomisinde önemli bir yer edindiğini dile getirdi. Ödül alan ve alamayan ihracatçıları tebrik eden Büyükekşi, ihracatın Türkiye'nin dinamosu olduğunun altını çizdi.
Ödül kategorileri ve ödüle layık görülen firmalar
Törende konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. İhracatta birinci gelenler ödüllerini Bakan Zafer Çağlayan'ın elinden aldı. İkinci ve üçüncü gelenlere ise ödüllerini Büyükekşi ve İMMİB Başkanı Serdar Koçtürk takdim etti.
2009 yılında en fazla ihracatının yapan firmalar ve kategorilerinden bazıları şöyle:
"Uzun mamullerde Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar Endüstrisi AŞ, İçdaş Çelik Enerji Tersane ve
Ulaşım Sanayi AŞ ile Diler Dış Ticaret AŞ;
Boruda Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ, Borusan Mannesmann Boru Sanayi ve Ticaret AŞ ile Borusan İstikbal Ticaret Turk AŞ; Profilde de Kaptan Metal Dış Ticaret ve Nakliyat AŞ, Mescier Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Çağ Çelik Demir ve Çelik Endüstri AŞ; Yassı mamullerde Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ, Borçelik Çelik Sanayi Ticaret AŞ ile Vilmeks İç ve Dış Ticaret ve Sanayi AŞ;
Mineral yakıtlarda Türkiye Petrol Rafineri AŞ, Botaş Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ ve Pektim Petrokimya Holding AŞ; Plastik ve ürünlerinde de Korozo Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ, Pektim Petrokimya Holding AŞ ile Fırat Plastik Kauçuk Sanayi ve Ticaret AŞ;
Sabun ve yıkama müstahzarlarında Evyap International Dış Ticaret AŞ, Procter And Gamble Tüketim Malları Sanayi AŞ ve Colgate Palmolive Temizlik Ürünleri Sanayi ve Ticaret; Kişisel bakım ürünlerinde de Evyap International Dış Ticaret AŞ, Unilever Sanayi ve Ticaret Türk AŞ ile Akat Kozmetik Sanayi ve Ticaret AŞ;
Beyaz eşyada Arçelik AŞ, BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret AŞ ile Atmaca Elektronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi;
Elektronik cihazlarda da Vestel Dış Ticaret AŞ, Hewlett Packard Teknoloji Çözümleri Limited Şirketi ve İnfin Bilgisayar Ticaret AŞ; Metal eşyada Kale Kilit ve Kalıp Sanayi AŞ, İleri Kalıpçılık Makine Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Ayvaz Sınai Ürünler Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi
Endüstriye minerallerde ise Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Magnesit AŞ ve Ekom Eczacıbaşı Dış Ticaret AŞ; Bijuteride de Dora Kuyumculuk Sanayi ve Ticaret AŞ, Tudea Aksesuar Hediyelik Eşya Oyuncak Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Şahin Bijuteri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi."
Kaynak: CHA