TÜİK, 2010 yılının Şubat ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
TÜİK rakamlarına göre ihracat geçen yılın aynı aylarına göre Ocak ayında yüzde 0.3 oranında, Şubat ayında yüzde 1.3 oranında geriledi.
Halbuki İhracatçılar Meclisi Ocak ayında ihracatın yüzde 12.5 oranında, Şubat ayında 20.3 oranında arttığını açıklamıştı.
TÜİK'in açıkladığı ihracat rakamlarının da iyi okunması gerekir. Ocak ve Şubat rakamları geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırılıyor. Geçen yılın Ocak-Şubat döneminde ihracat yüzde 25.4 oranında gerileme göstermişti. 2010 Ocak-Şubat ayında gerçekleşen yüzde 0.8 gerileme işte bu düşük rakamın da gerisinde kalındığını gösteriyor.
2008 Ocak-Şubat dönemi ihracatı 21.7 milyar dolar, 2009 yılı ihracatı 16.3 milyar dolar idi. 2010 ihracatında bu rakam 16.1 milyar dolar oldu.
Buna karşılık ithalat Ocak-Şubat döneminde yüzde 26.6 oranında büyüdü. İthalatı büyüten özellikle ara malı (ham madde) ithalatı.
Ocak-Şubat döneminde 23.1 milyar dolarlık toplam ithalat içinde ara malı ve hammadde ithalinin payı yüzde 72.9 oranına. Ara malı ve hammadde ithalatı geçen yıla göre yüzde 28.9 oranında arttı.
Bütün bunlar ihracat konusunda fazla iyimser olmamak gerektiğini, ithalatta ise tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor.
Bu tabloya rağmen ucuz dövizi savunmak çok zordur
Gerçekçi kur arayışında olanların “devalüasyon lobisi” olarak adlandırılmalarına aldırmadan, ucuz dövizin zararları kamuoyuna anlatılmalıdır.
Ucuz döviz ithalatı artırmaya devam edecek, sadece ihracatı değil tümü ile üretimi baskı altında tutmayı sürdürecektir.
Bunun sonunda beklenen büyüme gerçekleştirilemez. Ama beklenmeyen dış ticaret açığı ve cari açık (döviz açığı) sorunu çok yakında gündemin başına oturur
2010 yılında ekonominin beklenenden daha az küçüldüğünün açıklanması, tüketici eğilim anketlerinin iyi çıkması, aşırı iyimserliğe neden oldu.
Bu hafta sona ererken medyaya yansıyan haberlere göre artık kriz bitti. Büyüme başladı. Ekonomide üzerinde durulması gereken ciddi sorun kalmadı. Tabii ki iyimserlik iyidir.
Fakat aşırı iyimserlik sorunların teşhisini imkansız kılar. Sorunlar teşhis edilemez ise sorun gelmez.
Kaynak: Dünya