Petrol kuyusunda üç noktadan birini kapattıklarını açıklayan BP CEO'su Tony Hayward felaketin süresi ve maliyetini kestirmenin güç olduğunu söyledi.
İngiliz enerji şirketi BP'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol kuyusunda yaşanan sızıntı yüzünden çevre felaketi ile karşı karşıya kalan ABD'de adeta seferberlik ilan edildi. 11 binden fazla insanın gönüllü olarak başvuru yaptığı çevre temizliği için şuana kadar 4 bin kişi kısa süreli eğitimden geçirilerek temizliğe başladı. Petrol sızıntısından ortaya çıkan kirlilikle nasıl mücadele edileceği yönünde eğitim alanlar arasında ABD hapishanelerinde yatan mahkumlar da yer alıyor. ABD'nin Louisiana eyaletindeki Elayn Hunt Islah Merkezi'nde tutuklu bulunan mahkumlar, petrol sızıntısından etkilenen kuşların kurtarılması için eğitildi. BP, petrol kuyusundaki sızıntının meydana geldiği üç noktadan birinin 16 günlük çalışmanın ardından kapatıldığını açıkladı. Diğer iki sızıntının kaynağını kapamak için çalıştıklarını açıklayan BP yönetimi operasyonu, suyun bin 500 metre derinliğinde açık kalp ameliyatı yapmaya benzetti. Krizi iyi yönetememekle eleştirilen BP CEO'su Tony Hayward, kamuoyuna şirketin ihmalkar olmadığı ve soruna yerinde müdahale ettiği yönünde halka gerekli bilgileri geç vermekle suçlanıyor. ABD yönetimiyle olan iletişiminde de eksiklikleri olduğu savunulan Hayward son olarak ortaya çıkacak zararı tahmin etmek için çok erken olduğunu belirterek, "Körfezde devam eden sızıntı durdurulacak ama bunun ne zaman olacağını ve ne kadara mal olacağını şuan bilemiyorz" dedi.
OBAMA RAHATSIZ
Beyaz Saray yönetimi de Meksika Körfezi'nde meydana gelen sızıntı yüzünden BP'yi çevre felaketine yol açmakla suçlarken kamuoyunda çıkan 'sadece 75 milyon dolar ceza ödeyerek bu olaydan sıyrılacak' söylentilerini de yalanladı. Beyaz Saray, denize akan petrol kesilmeden Başkan Obama'nın rahat etmeyeceğini açıkladı.
10 MİLYAR $'A ÇIKABİLİR
Beyaz Saray'ın çıkışına bir destek de ABD'li senatörlerden geldi. Senatörler, ekonomik kayba yol açan petrol şirketlerinin zararı tazmin etmelerini öngören bir yasa tasarısını meclise sundu. Tasarıya göre, turizm, balıkçılık, doğal kaynaklar ve yerel vergilerde gelir kaybına yol açan petrol şirketleri 10 milyar dolara kadar tazminat ödemek zorunda kalacak.
DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇEVRE FELAKETLERİNDEN BİRİ
20 Nisan: Lisansı BP'ye ait petrol kuyusunda meydana gelen patlamada 11 kişi öldü.
22 Nisan: 560 milyon dolarlık petrol kuyusu battı.
25 Nisan: Sahil güvenlik günde 5 bin varil petrolin sulara karıştığını tespit etti.
27 Nisan: ABD İçişleri ve Savunma Bakanlığı, konu ile ilgili ortaklaşa bir soruşturma açtı.
29 Nisan: Obama, ordu dahil her türlü kaynağı seferber edeceklerini açıklayarak, platformun lisansını elinde bulunduran BP'yi sorumlu tuttu.
4 Mayıs: BP hisseleri yaşanan petrol sızıntısı ve çevre felaketi nedeniyle 20 Nisan'dan bu yana yüzde 17 düşerken, şirketin piyasa değeri 32 milyar dolar değer kaybına uğradı.
6 Mayıs: 100 tonluk petrol toplama ve temizlik havuzu kaza yerine ulaştı.
Kaynak: Lojiport