Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2003 yılından beri geliştirilen Afrika Stratejisi ile Türkiye'nin dış ticaretinde Afrika'nın payının yüzde 10'a çıkarıldığını bildirdi. Türkiye ile Botsvana arasında Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması imzalandı.
Anlaşmayı Türkiye adına Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Botsvana adına da Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Phandu Skelemani imzaladı. Dış Ticaret Müsteşarlığı toplantı salonunda düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Çağlayan, Skelemani ve heyetini Türkiye'de görmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtirken, "Sayın bakanın Türkiye'ye yaptığı ikinci seyahat, kendilerine teşekkür ederim. Ben de en kısa zamanda Bostvana'yı ziyaret edeceğim" dedi. Bostvana'nın dünyanın en büyük elmas üreticisi, Afrika'nın kredi notu en yüksek, güçlü ve en istikrarlı ülkesi olduğuna işaret eden Çağlayan, ülkenin ihracatında elmasın payı yüzde 70 iken, 2009'daki küresel ekonomik kriz sonrasında bu payın yüzde 60'a düştüğünü söyledi. İmzalanan Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması ile iki ülkenin tarım, tarımsal sulama, gıda, ulaştırma ve enerji alanlarında işbirliği yapma imkanına sahip olunacağını anlatan Çağlayan, ayrıca Türk işadamlarının Bostvana'ya yatırım yapmaları ve iki ülke işadamlarının da işbirliği yaparak üçüncü ülkelere yatırım yapmaları konularında da yoğun temasların olacağını kaydetti.
Çağlayan, bugün imzalanan anlaşmasının arkasından iki ülkenin Serbest Ticaret Anlaşması, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi ve Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşmalarıyla ilgili müzakerelerin de başlayabileceğini bildirdi. Türkiye'nin 2003 yılından beri uyguladığı Afrika Stratejisi çerçevesinde Afrika'ya olan ticaretin her geçen gün arttığını ifade eden Çağlayan, "2003 yılında Afrika'ya olan ihracatımız 2 milyar dolarken, bugün 10 milyar dolara yükselmiştir. Yine 2003 yılında toplam ticaret hacmimiz 5 milyar dolar iken, bugün yıllık 16 milyar dolara ulaşmıştır. Afrika Türkiye'nin dış ticaretinde yüzde 10'luk bir paya sahip" diye konuştu.
Botsvana Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Phandu Skelemani de güçlü Türkiye'yi, gelişmiş ekonomisi ve doğu batı arasındaki merkezi konumu ile çok yüksek potansiyele sahip bir ülke olarak gördüklerini söyledi. Türkiye'nin önemli ürün ve hizmetler ürettiğini ve çok gelişmiş turizm sektörünün bulunduğunu belirten Skelemani, şöyle konuştu:
"Sizden çok fazla şey öğrenebileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye ile stratejik bir ortak olmak isteriz. Ekonomik krizden dolayı elmas fiyatları düştüğü için ticaretimiz zarar gördü. Biz de sizin gibi ticaretimizi çeşitlendirmek istiyoruz ve sadece bir ürüne bağlı kalmak istemiyoruz. Ayrıca Türk yatırımcılarını Bostvana'ya davet ediyoruz. Ülkemizde demokrasi ve iyi işleyen bir hukuk sistemi bulunmaktadır. Ayrıca 2 milyondan az bir nüfusa sahip olmamıza rağmen, gerçek nüfusumuz 240 milyondur. Çünkü birkaç saat içinde ülkemizden Afrika'nın her köşesine ulaşabilirsiniz. Türk özel sektörü Bostvana'ya gelebilir, tek başlarına veya ortaklıklar kurarak iş yapabilirler.
Kaynak: Referans