Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİR AĞLARLA DONATMAK KAPLUMBAĞ HIZIYLA OLMAZ

DEMİR AĞLARLA DONATMAK KAPLUMBAĞ HIZIYLA OLMAZ

DEMİR AĞLARLA DONATMAK KAPLUMBAĞ HIZIYLA OLMAZ12.05.2010

Adana-Malatya-İskenderun tren hattı, yaklaşık 3.5 aydır kapalı. Nedeni ise 23 Ocak’ta meydana gelen heyelan. Toprak kayması sonucu, 13 numaralı tren yolu tüneli hasar gördü. Tünelin onarım çalışmalarının iyimser bir tahminle mayıs ayı sonunda tamamlanması ve hattın yeniden haziran ayında hizmete girmesi hedefleniyor.

Aynı hatta, 2001 yılında da benzer bir olay meydana gelmiş, çökme nedeniyle hat 2005 yılına kadar (4 yıl) kapalı kalmıştı.

Bir yanda, Marmaray gibi dünyaya örnek gösterilen bir proje; İstanbul’da, İzmir’de inanılmaz bir hızla oyulan metro inşaatları; diğer yanda ise, 50 metrelik bir tünelin çökmesi sonucu yıllarca sürebilen onarım çalışmaları…

Kimse gelişimin önünde duramaz. TCDD’nin söz konusu çökmeyi çok kısa sürede kotarabilecek ekipman ve işgücüne sahip olduğunu düşünüyoruz. Acaba, mesele yine sevgili bürokrasi hazretlerine mi takılıyor? Üstelik, söz konusu hat, atıl sayılanlardan değil. 3 önemli sanayi kentinin demiryolları ile bir an önce buluşmasının önünde duranları merak ediyoruz.

SEFERDEN KALDIRILAN TRENLER

TCDD, radikal bir kararla geçtiğimiz aylarda birçok treni seferden kaldırdı. Gerekçe, söz konusu hatların verimli olmadığıydı. Yani, kamu kuruluşu TCDD, ‘kar etmezsem çalıştırmam’ diyordu kısaca… Bir yandan genel geçer bir kural olarak haklarını teslim etmenin doğru yol olduğu düşünülebilir. Fakat, kamu kuruluşları önce kamunun hayatını kolaylaştırmak için vardır. Bunu yaparken de, gerekirse kar etmemeyi göze almalıdır. Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırım hamlelerini gerçekleştiren bir kurumun misyonu kapatmak değil, açmak olmalıdır. Ama, birinci önceliğim kardır diyorsan, o zaman kamu kuruluşu etiketini çıkarmak zorundasın.

DEMİRYOLU, KARAYOLU ESARETİNDEN KURTULUYOR
 
Bugünlerde Ulaştırma Bakanlığı’nda gecikmiş ama çok doğru bir çalışma yapılıyor. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz Cumhuriyet tarihinin en başarılı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bir ezberi daha bozma hazırlığında… Yıllardır karada yürüdüğü için Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü bünyesinde işlem gören demiryolları, ayrı bir genel müdürlük çatısı altına girecek. Bu icraat, daha az bürokrasi olduğu için işlemleri hızlandıracağı gibi, konunun uzmanları tarafından idare edileceği için daha optimum kararlar alınmasını sağlayacak. Bu adım, umarız demiryolu taşımacılığı yapan özel işletmelerin hukuklarının belirlenmesi ve özelleştirme için gerekli hamlelerin de hızlanmasını sağlayacaktır. Ülkemiz ve demiryolu sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz.
 
Kaynak: Lojiport

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr