Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / KARASULARIMIZDA İZİNSİZ KUŞ UÇMAYACAK

KARASULARIMIZDA İZİNSİZ KUŞ UÇMAYACAK

KARASULARIMIZDA İZİNSİZ KUŞ UÇMAYACAK12.05.2010

Ulaştırma Bakanlığı, denizlerdeki seyir emniyet ve güvenliğini artırmak için bir adım daha attı. Bakanlık, 2007 yılında hizmete açılan ve tüm ticari gemilerde zorunlu olarak bulundurulması gereken Otomatik Tanımlama Sistemi ne (AIS) ek olarak, seyir yardımcı özelliği bulunan AIS for AtoN sistemini de hayata geçiriyor.

Fenerlerin üzerine yerleştirilecek olan sistem sayesinde boğaz ve karasularımızda kuş uçurtulmayacak. Kıyılarımızda seyreden küçük büyük her tipteki deniz aracının detaylı bir şekilde izlenmesini sağlayacak sistem, Türkiye yi, AIS teknolojisini her alanda kullanabilen sayılı ülkeler arasına sokacak.

AIS for AtoN sistemi aslında AIS sisteminin tamamlayıcısı durumunda. Çünkü AIS sistemiyle 300 groston üzeri gemilerin seyirleri izlenebilirken, AIS for AtoN sistemiyle 300 groston altı gemiler de anbean takip edilebilecek. Sahillerimizde ortalama 10 mil arayla konumlandırılan 450 deniz fenerlerinden, 185 ine AIS for AtoN sistemi yerleştirildi ve çalışır duruma getirildi.

AIS for AtoN sistemi, sadece kıyılardaki deniz trafiğini izlemiyor. Farklı özellikler de taşıyor. Mesela, sisteme entegre edilecek meteorolojik sensörlerle anlık meteorolojik bilgiler yayımlayabilecek. Ayrıca bu sisteme paralel deniz fenerlerine takılması düşünülen kamera donanımı ile deniz trafiğinin canlı görüntüleri de merkeze aktarılabilecek.

Sistem, kıyılarımızda yapılan her türlü kaçakçılık için de önemli bir rol üsteleniyor. AIS for AtoN sistemi hayata geçmeden önce, tekne boyu 15 metreden küçük balıkçılarda ve tekne boyu 10 metreden küçük yatlarda AIS olmadığından, bir izleme yapılamıyordu. Sistemle birlikte şüphelenilen teknelerin tüm hareketleri izlenebilecek. Böylece, avlanma yasağından tutun her türlü kaçakçılığın izlenmesi ve kaydedilmesi sağlanacak.

İhalesi 2008 yılında tamamlanan sistemin, bu ay içinde faaliyete geçeceğini açıklayan Kıyı Emniyeti Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Salih Orakçı, projenin 2011-2012 yıllarında ise tüm Türkiye kıyılarında hizmete gireceğini kaydetti.


Kaynak: Selim Kuvel /Zaman