Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DENİZCİLİKTE ZİRVEYE DOĞRU

DENİZCİLİKTE ZİRVEYE DOĞRU

DENİZCİLİKTE ZİRVEYE DOĞRU01.06.2010

Türkiye'nin kıyısı olmayan kentinde ilk kez denizcilik eğitimi verecek olan Zirve Üniversitesi, sağladığı geniş imkânlarla öğrencilerinin geleceğe emin adımlarla yürümesini sağlıyor.

İngilizce öğretimi ile teknolojik imkânlarının yanı sıra mezuniyet sonrası da öğrencilerine iş imkânı sağlayan Zirve Üniversitesi’nde öğrencilerin yarısına yakını burslu olarak öğrenimlerine devam ediyor.
 
Eğitim alanında yeni olmasına rağmen başarılı işlere imza atan ve adından söz ettirmeye başlayan Zirve Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı Taner Nakıboğlu ile hem üniversitenin çalışmalarını konuşmak hem de kıyısı olmayan kentte verilecek olan denizcilik eğitimini konuşmak üzere biraraya geldik.
 
İpek Kültür ve Eğitim Vakfı olarak sosyal alanlara yönelik yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Taner Nakıboğlu, üniversitenin mütevelli heyetinde Toktamış Ateş, Milli Eğitim Eski Bakanı Vehbi Dinçerler gibi birçok değerli ismin yer aldığını kaydederek,“Zirve Üniversitesi’ni kurma kararı 1985 yılında alındı. 21 yıl sonra üniversiteyi kurmak için hazırdık. 2006 yılında, Zirve projesi kapsamında kampüs için 750 bin metre karelik bir alanı tahsis ettik. Kampüsun etrafındaki 500 bin metrekarelik bölümde ise başta hastane olmak üzere farklı yatırımlar gerçekleştireceğiz” dedi.
 
Kıyı Yok Ama Sorun da Yok
Zirve Üniversitesi’nin son günlerde denizi olmayan ilde denizci yetiştirecek olması nedeniyle gündeme geldiğini hatırlattığımız Nakıboğlu, dünya ticaretinin yüzde 95’inin gıda taşımacılığının ise yüzde 70’inin denizyolu ile yapıldığını söyledi.
 

Bu nedenle Türkiye’nin denizcilik alanında başarılı olunmasının zorunluluk haline geldiğine vurgu yapan Taner Nakıboğlu, denizcilik fakültesinin açılması ile ilgili ise kendisi de Gaziantepli olan Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser’in fikrinin etkili olduğunu kaydetti.

Denizcilikte akademik bilginin yanı sıra pratiğin de önemli olduğunu ifade eden Nakıboğlu, Gaziantep’e çok yakın olan Mersin ve İskenderun limanlarının öneminin ilerleyen dönemlerde kendileri için daha da artacağını söyledi.

Uydu Kampüs İskenderun
Denizcilik eğitimi almak isteyen öğrencilere Zirve Üniversitesi’ni seçmeleri için sunabileceğiniz cazip teklifleriniz var mı? sorusuna Taner Nakıboğlu, verdiği cevaplarla projenin sağlam temeller üzerine oturtulduğunu da adeta kanıtlamış oluyor. İldeki diğer vakıf üniversitesiyle mümkün olduğu kadar birbirinin kopyası bölümler açmayacaklarını ifade eden Nakıboğlu, denizcilik öğrencilerine tersane ve gemi stajı imkanı sağlayacaklarına özellikle dikkat çekiyor.
 

Eğitim alan öğrencilerin ilk 3 yıl Gaziantep’teki merkezde son iki yıl ise İskenderun’da kurulacak uydu kampusünde öğrenim göreceklerini anlatan Nakıboğlu, Gaziantepli işadamlarının Ceyhan’da liman kurma girişimlerinin bu konudaki en güzel duyarlılık örneği olduğunu söyledi.
 
Zirve Üniversitesi’nin, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen 434 öğrenciye eğitim ve öğretim verdiğini dile getiren Nakıboğlu şunları söyledi: “Zirve Üniversitesi’nden kimse otura otura diploma alamaz. Temel amacımız, öğrencilerimizin İngilizceyi çok iyi konuşabilen, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve akademik alanda uzman hale gelebilecek öğrenciler yetiştirebilmektir. Üniversitemizde sınırsız internet bağlantısını etkinleştirmenin yanı sıra öğrencilerimize eğitime başladıklarında her birine Apple dizüstü bilgisayar verildi. Yüzde 20 oranında vermemiz gereken burs miktarını yüzde 30’un üzerine çıkardık.”
 
“Kampüs Dilimiz İngilizce”
Denizcilik eğitiminin adeta olmazsa olmazı olan İngilizce eğitim konusunda da üniversite yetkilileri gerekli adımları atmışlar. Yüksek Öğretim Kurumu(YÖK)’ün bu sene uygulamasına son vereceği Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS) ile ilgili açıklamalarda bulunan Nakıboğlu, yurt dışındaki üniversitelerde uygulanan öğrenci seçme modeline uygun bir standart geliştireceklerini vurguladı. Zirve Üniversitesi’nin diğer üniversitelerden farkının İngilizce öğretimi ön plana alması olduğunu kaydeden Nakıboğlu, “Herkes İngilizce öğrettiğini iddia ediyor. Biz iddia etmekle kalmıyor, tüm planlarımızı hayata geçiriyoruz” dedi. Hatta Nakıboğlu, üniversitelerinde öğretim dilinin İngilizce olduğunu, Türkçe konuşmanın adeta yasak olduğunu sözlerine de ekliyor.
 
“Hem Doğu’ya Hem Batı’ya Açılan Kapıyız”
Gaziantep’in, sanayi alanında Türkiye’nin 6 gelişmiş şehrinden biri olduğunu kaydeden Nakıboğlu, şehrin aynı zamanda stratejik önemine dikkat çekerek, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki en büyük organize sanayi bölgesiyiz. Bir milyon 600 binden fazla il nüfusuyla hem Batı’ya hem de Doğu’ya açılan kapıyız” şeklinde konuştu.
 
Vizelerin Kaldırılması
Zirve Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı Taner Nakıboğlu’nun ardından üniversitenin denizcilik eğitimi üzerine yaptığı çalışmaları Mütevelli Heyeti Üyesi İsrafil Çalışkan’la konuşmaya devam ediyoruz. Nakıboğlu gibi Gaziantep’in bölgedeki önemine değinen İsrafil Çalışkan, “Vizelerin kaldırılmasının hızlanması diliyoruz. Böylelikle komşu ülkelerimiz Kuzey Irak ve Suriye’deki öğrencilerinde üniversitemizde eğitim almasını istiyoruz” diyor.
 

İki Bin Dolara Staj İmkânı
Denizcilik eğitimi ile ilgili bilgilendirmenin liseler ve dershaneler tarafından yapılmaya başlanması gerektiğine dikkat çeken Çalışkan, denizcilik sektörünün Türkiye’de yaşanan işsizlik sorununa bir nebze çare olabileceğini düşünüyor.

Denizcilik eğitimi alan öğrencilere yönelik verilen staj ücretlerinin bile 2 bin dolardan başlamasına rağmen binlerce işsiz öğrencinin olduğunu belirten Çalışkan konuyla ilgili olarak “Bunun nedeni öğrencilerin bu konuda bilgilendirilmemesidir. Gemilerimiz kiraya vermek istesek işletecek yetişmiş insan yok. Denizcilik Müsteşarlığı tanıtım konusunda öncü olmalı” ifadelerini kullandı.
 
Ciner grubunun da denizcilik sektörüne girmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Çalışkan, “Ciner’in bu sektöre girmesine çok sevindik. Diliyoruz ki birçok farklı yeni grup da denizcilik ile ilgilenmeye başlar” dedi.
 
“Türk Bayraklı Gemiler, Kurumlar Vergisinden Muaf”
Birçok işadamının Türk Bayrağı uygulamasına geçenlerin kurumlar vergisinden muaf olduklarını bilmediğini belirten Çalışkan, iki yabancı bayraklı gemilerinin olduğunu bunları da seneye Türk bayrağına geçireceklerini söyledi. Gemilerde neden yabancı bayrak seçildiğinin araştırma konusu olduğuna değinen Çalışkan, Türk bayrağı kullanımı sıralamasında Türkiye’nin yüzde 1’lerde kaldığını Yunanistan’ın ise yüzde 16’lara ulaştığını kaydetti.
 
İki Yeni Bölüm Daha Geliyor
Sohbetimiz sırasında üniversite’de Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak görev yapan Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı da denizcilik eğitimi için ayrı bir bina inşa etmeyi planladıklarını, Deniz Makine ve Deniz İşletme Mühendisliği bölümlerine ek olarak iki yeni bölüm daha açmayı planladıklarının müjdesini veriyor.
 
Zirve Üniversitesi’nin Eğitim, Hukuk ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri’nin öğretime başladığını belirten Asyalı, ilerleyen dönemlerde İngilizce ve Arapça Öğretmenliği bölümlerini etkin hale getireceklerini, İnşaat Mühendisliği bölümünü için ise başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Her türlü eğitim için akademik alt yapının hazır olduğu üniversite’de Türk hocaları Amerikalı hocaların eğittiğini öğreniyoruz. Zirve Üniversitesi’nin tercih kılavuzunda yer alabilmesi içinse mart ayına kadar YÖK’ten olumlu karar çıkması gerekiyor.

 
Hollanda’nın Türk Denizciliği Raporu
Denizcilik eğitimini bolca konuştuğumuz ve masaya yatırdığımız söyleşimiz esnasında aramızda bulunan Gaziantep’in diğer vakıf üniversitesi olan Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir de önemli konulara vurgu yaparak bize katkıda bulundu.
 
İbrahim Hocamız da uzun yıllar Milli Eğitim Bakanlığında Yurt Dışı Eğitimi Genel Müdürlüğü yapmış önemli bir eğitimci. Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Hollanda’nın Türk denizciliği ile ilgili olarak rapor hazırladığını belirterek, raporda Türkiye’nin AB Üyeliği ile birlikte denizcilik sektöründe kalifiye elemanı eksikliğine dikkat çekildiğini kaydetti. Hollanda’nın Türkiye’nin kalifiye eleman eksiğini çözebileceği iddiasında olduğunu söyleyen Özdemir, bunun Hollanda için 11 Milyar Euro kazanç demek olduğunu ifade etti.
 Türkiye’de AB ile ilgili ilk bilgi veren ofisleri de Gaziantep Ticaret Odası’nın kurduğunu ifade eden Özdemir, 20 bin kişiyi bilgilendiren bir kurumun aynı çalışmayı denizcilik sektörü içinde yapabileceğini savundu.
 Sonuç olarak Gaziantep’te bu vizyonları geniş eğitim sevdalısı insanların denizcilik eğitimine de el atmış olmalarından duyduğumuz sevinç ve ümit duygularıyla Gaziantep’ten İstanbul’ dönüyoruz.
 
Kaynak: Aktüeldeniz.com