Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / RUSYA YABANCIYA KAPISINI ARARLIYOR, ŞİRKETLER ORTAKLIK PEŞİNDE

RUSYA YABANCIYA KAPISINI ARARLIYOR, ŞİRKETLER ORTAKLIK PEŞİNDE

RUSYA YABANCIYA KAPISINI ARARLIYOR, ŞİRKETLER ORTAKLIK PEŞİNDE22.06.2010

Son bir yıldır küresel kriz sonrası inişli çıkışlı toparlanma sürecine girilmesiyle ekonomi kurmayları bir yandan yatırımcıyı kaçırmamaya bir yandan da piyasalarını sıcak para kaçışından kaynaklanan çalkantılardan korunmaya çalışıyor. Avrupa'nın gündeminde borç krizinin olduğu, Almanya'da getirilen açığa satış yasağının bölge geneline yayılmasının tartışıldığı bir dönemde yatırımcı da kendine daha esnek şartlar sağlayan piyasa ve pazarları gözetliyor. Küresel krizde en sert darbelerden birini alan ve geçen sene ekonomisi yüzde 7,9 daralan Rusya ise yabancı yatırımcının yeni gözdesi olmaya başladı. Hem kriz hem de pazarlarının doygunluğundan dolayı gelişmiş piyasalarda satış yapamayan Batılı gıda ve ilaç devlerinin yeni rotası artık Rusya. Batılı ilaç devleri şimdilerde Rusya'yı yeni üsleri yapmak için ülkeye milyarlarca dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bu isimler arasında Novartis ve AstraZeneca'nın da adı geçiyor. Hızlı tüketim sektöründe de Fransız süt ürünleri devi Danone, Rus pazarındaki faaliyetlerini büyütmeye çalışıyor. Rus hükümeti ise yabancının önünü açacak kararlar ile kriz sonrası büyüme hedeflerinde sıcak parayı kullanmaya bakıyor.
 
İlaççılar Rusya'ya ortaklıkla girecek
Rus hükümetinin ithal ilaçlar konusundaki sıkı tavrından kurtulmak isteyen ilaç şirketlerinin hedefi ise Rus şirketleri ile ortaklık kurmak olacak. Reuters'ın cuma günü geçtiği analize göre Batı pazarındaki satışları zayıflayan ve bir çok önemli ilacının patent süresi dolan ünlü ilaç devleri, 2010'da ilaç sektörünün iki haneli yüzdelerde büyümesi beklenen Rus ilaç pazarına gözlerini dikti. Dünyada ilaç sektörünün yüzde 4-6 arasında büyümesi beklenirken Rusya'nın vaad ettiği büyüme oranı oldukça iştah artırıcı. Aralarında Nycomed ve Novo Nordisk'in de bulunduğu bir çok yabancı ilaç şirketi Rusya'da üretime başlama planları olduğunu kısa bir süre önce açıkladı. AstraZeneca ile Novartis de Rusya pazarında üretimi düşünen isimler arasında.
Rusya ise yerel ilaç üreticilerinin ülkedeki toplam ilaç satışlarındaki payını 2012'ye kadar yüzde 25'e, 2020'ye kadar ise yüzde 50'ye çıkarmak istiyor. Şu anda bu pay yüzde 20 civarında. Rus hükümeti düşük gelirli vatandaşların ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için daha ucuza mal olan yerel üretim ilaçları tercih ediyor. Hükümet ayrıca uzun zamandır enflasyonu kontrol altına almak için fiyat kontrolleri gerçekleştiriyor. Ancak kontroller Rusya'da satılan tüm ilaçların sadece üçte birine uygulanıyor. Eylül ayında yasalaştırılacak olan yeni bir tasarıyla ise şirketlerin tavan fiyat belirlemesi ve bir sonraki sene müzakere edilene kadar ilaç fiyatlarını artırmalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Uzmanlara göre bu yeni yasa yabancı ilaç şirketlerini korkutabilir.
 
Danone işini Rus ortağına devrediyor
Yabancıların yerel şirketlerle ortak olmak yoluyla Rus pazarına girmeye çalışmaları tam da Rusya'nın ithalatı kısıp büyümeye odaklanmaya başladığı bir döneme denk geliyor. Ortaklık yoluyla pazara giren yabancı da, ithalata para harcamayıp kendi içinde üretip büyümek isteyen Rusya da bu durumdan kârlı çıkacak. Danone de Rusya'da işlerini büyütme peşinde olan Avrupalı üreticilerin başında geliyor. Şirket son olarak cuma günü Rusya'daki günlük süt ürünleri birimini ülkenin yerel şirketlerinden Onimilk ile birleştirmeye karar verdiğini açıkladı. Yeni şirketin yüzde 57,5'i Fransızlara ait olacağı gibi yıllık satışlarının da 1.89 milyar doları bulması bekleniyor. Bu birleşme ile opsiyonlu hisseleri Unimilk'in şimdiki hissedarlarına hibe edeceği için Danone'nin net borcu 1.3 milyar euro artacak. Opsiyonlu hisseler yeni birleşik şirkette hissedarlara bu hisseleri satma imkanı tanıyacak ve dolayısıyla Danone, 2022 yılına kadar şirketin yüzde 100'üne sahip olabilecek.


Kaynak: Referans