DEMİRYOLU ŞART

DEMİRYOLU ŞART22.06.2010

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Dr. Murat Yalçıntaş, Çorum’da tahmin ettiğinin çok üzerinde bir potansiyelle karşılaştığını belirterek, “5 yıldır İTO Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bu süre içerisinde hiç Çorum’a gelmedim. Keşke daha önce gelseydim” diye konuştu.

Çorum’da çok çeşitli sanayi kollarının faaliyet gösterdiğini ve yüksek bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Yalçıntaş, Çorum için demiryolunun bir zorunluluk olduğu görüşünü savundu. Türkiye ekonomisinin yüzde 40’ını elinde bulunduran İstanbul’un bu özelliğinin nimetler yanında külfetleri de beraberinde getirdiğini anlatan Dr. Murat Yalçıntaş, “Artık zenginliği, refahı Anadolu’ya yayma, Anadolu ile paylaşma zamanı geldi” dedi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın Cumartesi akşamı gerçekleştirdiği Meclis toplantısına katılan ve burada bir konuşma yapan Yalçıntaş, Anadolu’daki ilk başkent olan Çorum’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başladı. Tarihteki ilk yerleşik devlet Hititlerin başkentinin Çorum sınırları içerisinde olduğunu ifade eden Dr. Murat Yalçıntaş, “Çorum’un misafirperverliği belki 7 bin yıllık geçmişinden geliyor” diyerek de, İTO heyetini Samsun Havaalanı’nda karşılayıp Çorum’da en iyi şekilde ağırlamak için çaba harcayan Çorum TSO yöneticilerine teşekkür etti. Çorum’a gelir gelmez caddeleri, çarşıyı gezdiklerini ve ticari hareketliliği gözlemlediklerini söyleyen Yalçıntaş, “17. yızyılda yaşamış olan Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Çorum’dan söz ediyor. Sözlerinden anlıyoruz ki 17. yüzyılda dahi Çorum’da ciddi bir ticari aktivite var. Çorum’un Osmanlı döneminde de ciddi bir merkez olduğunu Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Teknolojinin ilerlediği, dünyanın artık küçük bir köy haline geldiği günümüzde bir takım değerlerin halen geçerliliğini koruduğunu da vurgulayan Dr. Murat Yalçıntaş, “Teknoloji ne denli ilerlerse ilerlesin göz göze bakmak, el sıkışmak ayrı bir değer, ayrı bir güven kaynağı. Unutulmamalı ki, iş dünyasında önemli olan ilk şey güven. Bunu yüz yüze, göz göze gelmeden hissetmek de pek kolay değil” diye konuştu.

Türkiye’nin en eski odası olan İstanbul Ticaret Odası’nın İstanbul’daki işadamları ile Anadolu’daki iadamlarını bir araya getirmeye yönelik programlar düzenlediğini söyleyen Dr. Murat Yalçıntaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul, Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi merkezi. Büyük olmanın nimeti kadar külfetleri de var elbette. Artık imkanları, zenginliği, refahı tabana, Anadolu’ya yaymanın zamanı geldi diye düşünüyoruz. İstanbul’un nimetleri de külfetleri de Anadolu ile paylaşması lazım. Bunun gerçekleşmesi için de Çorum’a düzenlediğimiz gibi ziyaretler çok önemli.

Çorum’da bu kadar potansiyel olacağını tahmin etmiyordum, ciddi anlamda potansiyel mevcut. Sadece Çorum’da değil, İstanbul’daki Çorumlular da bazı sektörlerde sözsahibi. Örneğin çorap sektörü. Dünyanın toplam çorap ihtiyacı 24 milyar çift. Dünyanın çorap ihtiyacının yüzde 8’ini Türkiye karşılıyor. Türkiye’de çorap sektörünün yüzde 40’ını da Çorumlular üretiyor. Bu, dünyanın çorap ihtiyacının yüzde 2.5’unun Çorumlular tarafından üretildiği anlamına geliyor.

Çorum’un tarihi zenginliklerinin eşi, benzeri yok. Dünyada ne güzellikler varsa Türkiye’de, Çorum’da 10 kat fazlası var bizde. Ama maalesef biz bu güzellikleri allayıp pullayamıyoruz.
Demiryolu Çorum için zorunlu. Çorum’un Başkente ve Samsun’a demiryolu bağlantısı gerçekleştirilirse bundan Çorum kadar çevre iller de büyük kazanımlar elde eder.”

İTO YÖNETİMİNİN ÇORUM ÇIKARMASI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyeleri, Anadolu gezisi kapsamında hafta sonu Çorum'a geldi.  İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ve beraberindeki 40 kişilik heyet, Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren sanayi işletmelerini gezdi. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erol Karadaş, Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ve meclis üyelerinin de eşlik ettiği gezide İTO heyeti, OSB'deki üretim tesislerini ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yol süpürme araçlarının Çorum'da üretildiğini ve çok sayıda ülkede kullanıldığını öğrencince şaşıran heyet, Çorumlu girişimcilerin çok şeyleri başardığının altını çizdiler. Sanayideki üretim tesislerinin gezilmesinin ardından Çorum Müzesi'ni ziyaret eden İTO yönetimi, daha sonra Çorum TSO Meclis Toplantısı'na katıldı.

Kaynak: Çorum haber