Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / BAKANLIKTAN ARTIŞ AÇIKLAMASI, TİMDEN TEMMUZ KAYGISI

BAKANLIKTAN ARTIŞ AÇIKLAMASI, TİMDEN TEMMUZ KAYGISI

BAKANLIKTAN ARTIŞ AÇIKLAMASI, TİMDEN TEMMUZ KAYGISI30.06.2010

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ocak - Haziran arasında ihracat rakamları geçen yıla göre yüzde 22.4 artış kaydederken, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa'da yaşanan krizin talep daralması ve kur farkının ihracatçıda kısa ve orta vadeye dönük olarak endişe yarattığına dikkat çekti

İhracatta 6 ayda yüzde 22.4 artış sevinci yaşanıyor.

Ocak - Haziran arasında ihracat rakamları geçen yıla göre yüzde 22.4 artış kaydederek 51 milyar doları aştı.

Devlet Bakanı Çağlayan 107 milyar dolarlık hedefin aşılacağı müjdesini verdi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracatının, 1 Ocak- 22 Haziran tarihi itibariyle yüzde 22,4 artış kaydederek, dün itibariyle 51 milyar doları geçtiğini bildirdi.
Bakan Çağlayan, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, ihracatın Orta Vadeli Program'da verilen 107 milyar doları aşacağını söyledi.
Çağlayan, ''İnşallah bu rakamı aşacak şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen bunu artıracağız'' de
TİM’de Temmuz kaygısı…
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa'da yaşanan krizin ihracatçıları kısa ve orta vadeye dönük olarak endişelendirdiğini belirterek, talep daralması ve dolar-avro paritesinin ihracatı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

İhracatçıların ikinci sıkıntısının ise pariteden kaynaklandığını ve dolar-avro paritesi nedeniyle fiyat veremediğini bildiren Büyükekşi, ''Bir tarafta talep daralması, bir tarafta da fiyat baskısı. Avrupa'ya ihracatımızda Temmuz ayından itibaren sıkıntılar yaşanabilir'' dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Almanya'nın tasarruf tedbirleri uygulamaya koyduğunu, Yunanistan'ın, İspanya'nın ve Portekiz'in de ücretleri düşürdüğünü anlattı.

Tasarruf tedbirleri ve ücretlerde yapılan gerilemelerden dolayı Yunanistan, Portekiz ve İspanya'da talep daralmaları olabileceğine işaret eden Büyükekşi, talep daralmasının da ihracata olumsuz etki yapabileceğini söyledi.

TİM Başkanı Büyükekşi, ikinci sıkıntının pariteden kaynaklandığını ifade ederek, dolar-avro paritesi ile ihracatçının fiyat veremediğini kaydetti. Büyükekşi, ''Bir tarafta talep daralması olacak, bir tarafta da fiyat baskısı. Onun için Avrupa'ya ihracatımızda Temmuz ayından itibaren sıkıntılar yaşanabilir. Bu da ihracatımızı olumsuz etkileyebilir'' diye konuştu.

''Önerilerimiz, mutlaka değerlendirilmeli''
İhracatın ithalatı karşılama oranının yeni bir çıpa olması gerektiğinin altını çizen Büyükekşi, kur konusunda büyük şikayetleri olduğunu söyledi.

Büyükekşi, ihracat noktasındaki gelir akışının en düşük maliyetlerle kamu tarafından heç edilmesi amacıyla bir Kur İstikrar Fonu kurulması önerilerini yinelerken, fonun kaynağının kısa vadeli sıcak para girişlerinde yüzde 1'lik stopaj uygulanması olabileceğini kaydetti.

TİM Başkanı Büyükekşi, ''Kur İstikrar Fonu önerimiz ve kısa vadeli sıcak para girişlerine yüzde 1'lik stopaj uygulanması talebimiz, mutlaka değerlendirilmeli'' diye konuştu.

DTM koordinasyonundaki toplantı
Paritede yaşanan gelişmeler nedeniyle geçen hafta Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonundaki toplantının bir ön görüşme olduğunu ifade eden Büyükekşi, görüşmelerin devam edeceğini söyledi.
Büyükekşi, toplantıya Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası, Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, akademisyenler ve ihracatçıların katıldığını anlatarak, toplantıda önerilerini dile getirdiklerini kaydetti.

“Esas konu, kur”
Esas konunun kur olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, ''Pariteye bir şey yapamayız ama kurla ilgili bir şeyler yapabiliriz. Kurda, Merkez Bankası döviz alım ihalelerindeki miktarı belki bir parça artırabilir. Kura yapılacak bir miktar iyileştirmenin ihracatımıza daha olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Öte yandan, avronun hem dolar hem de dolaylı olarak TL karşısındaki değer kaybı otomotiv, hazır giyim ve demir çelik sektörleri ile turizmi olumsuz etkiledi.

Yunanistan krizinin patlak vermesiyle başlayan paritedeki düşüş, Avrupa ülkelerinin ortak ve kararlı bir politika üretememesine dayandırılıyor.

Paritede yaşanan gelişmelerin ihracata yansımalarının ve ne tür önlemlerin alınabileceğine yönelik ilk toplantı geçen hafta yapılmıştı. Toplantıların devam edeceği belirtiliyor.

 
Kaynak: Güliz Demircan Yücel/AA