Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / KÖPRÜYE DEMİRYOLU İSTİYORLAR

KÖPRÜYE DEMİRYOLU İSTİYORLAR

KÖPRÜYE DEMİRYOLU İSTİYORLAR30.06.2010

Çanakkaleliler, Gelibolu-Lapseki arasında yapılacak köprü üzerinden demiryolu da geçirilmesinin şehrin önünü daha çok açacağını savunuyor.

Çanakkaleli işadamları, Ulaştırma Bakanlığı'nın talimatıyla Gelibolu ile Lapseki ilçeleri arasındaki Sütlüce ve Şekerkaya mevkilerinde planlanan boğaz köprüsü projesi için geliştirilen projelerde, köprü üzerinden demiryolu da geçirilmesinin şehrin önünü daha çok açacağını belirtti.

Bu kapsamda Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü tarafından son İl Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararı basın mensuplarıyla paylaşan Çanakkale Ticaret Odası (ÇTSO) Genel Sekreteri Abdürrahim Temiz, bunların yönetim kurulu üyeleri tarafından sonuna kadar desteklendiğini söyledi. Tarih, kültür ve turizm şehri olarak simgeleşen Çanakkale'nin, son yıllarda tarıma dayalı sanayinin yanısıra endüstriyel yatırımların da cazibe merkezi haline geldiğine dikkat çeken Genel Sekreter Temiz, diğer illere nazaran bu süreci oldukça yavaş yaşayan bir konumda olduğunu kaydetti.
Temiz, "İlimiz dünyadaki beş boğazdan biri, liman şehri, Avrupa'ya yakın, yeterli işgücüne sahip, ayrıca sanayileşmiş olan Bursa ve İzmir gibi illerimize yakın bir konumdadır. Yaşam kalitesinin yükseltilebilmesi için ilimizin öncelikle ulaşılabilirliğinin sağlanması gerektiği noktasından hareketle ulaşım alt sistemlerinin birbirini tamamlayacak şekilde kente hizmet verecek duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda mevcut karayolu, denizyolu ve havayolu ulaşım olanaklarının hizmet kalitelerinin yükseltilmesi çalışmalarının yanısıra raylı sistemin kent ulaşımına entegre edilmesi oldukça önemlidir. Bandırma'ya kadar gelen ve 1997 yatırım programında olan demiryolunun Çanakkale'ye bağlanması, hem yolcu hem de yük taşımacılığı açısından kenti daha ulaşılabilir hale getirecek, beklenen atılımların yapılmasını kolaylaştıracak, yeni yatırımları hızlandıracak, bunların sonucu olarak da kentte yaşam standartını yükseltecektir. Bandırma ve Kepez limanlarını birbirine bağlayan demiryolu hattı, kentin ekonomik faaliyetlerine dinamizm getirirken şehitlikleri, millî parkları, tarihî ören yerlerini görmek isteyenlerin daha kolay ulaşımına katkı sağlayacaktır. Demiryolunun Çanakkale'nin hassas ekolojik dengesini ve bozulmaması gereken tarihsel dokusunu koruyacak bir ulaşım biçimi olduğu da unutulmamalıdır." dedi.
Bandırma-Çanakkale demiryolu projesi makro düzeyde değerlendirildiğinde, ülkedeki genel ulaşım politikasının azımsanmayacak kadar yüksek oranda destek alacağının görüleceğini belirten Abdürrahim Temiz, Bandırma-Çanakkale demiryolu projesi yerel düzeyde değerlendirdiğinde hızlı feribotla bağlantılı olarak, İzmir-İstanbul bağlantısını sağlayan ve demiryolu-denizyolu kombine taşımacılığına örnek teşkil eden Bandırma Ekspresi'nin Çanakkale'ye uzatılarak daha ucuz, güvenli ve konforlu bir yolcu taşımacılığı sağlanabileceğini hatırlattı.
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr