TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2010 ilk çeyrekteki büyüme verilerini ‘özel sektöre dayalı çarpıcı bir performans’ olarak nitelendirirken, yeni bir rekor kırılamamasının nedenini dış ticaret olarak gösterdi.
Hisarcıklıoğlu, “Dış ticaretteki olumsuz tablo olmasaydı, ilk çeyrek büyüme yüzde 15.5 olacak ve tarihi bir rekora imza atabilecektik” dedi.
TÜRKİYE ekonomisinin, yılın ilk çeyreğinde elde ettiği çift haneli büyümesi moralleri düzeltirken, ihracat ve ithalat arasındaki dengesizlik de dikkatleri çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler ihracatın büyümeyi olumsuz olarak etkilediğini gözler önüne sererken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ilk çeyrekte tarihi bir rekor kırılamamasını bu duruma bağladı. Hisarcıklıoğlu, dış ticaret verilerinin iyi olması halinde Türkiye’nin ilk çeyrek büyümesinin yüzde 15.5 olacağını belirtti. Açıklanan yüzde 11.7’lik oranın TOBB’un yüzde 12’lik tahminine paralel geliştiğini belirten Hisarcıklıoğlu, 2010 yılının tamamı için yaptığımız yüzde 6 büyüme tahminini koruduklarını da açıkladı. Hisarcıklıoğlu, şu noktalara dikkat çekti:
Özel sektöre dayalı büyüme
Özel sektörün yatırımlarında canlanma başladı. Ekonomideki büyümenin, istihdama da olumlu yansıdı. Son 1 yılda TOBB’un temsil ettiği özel sektördeki kayıtlı istihdam artışının 726 bin kişiye ulaştı. Türkiye’nin yeniden özel sektöre dayalı olarak çarpıcı bir büyüme performansı sergiledi. Bu yüksek büyüme oranında baz etkisinin de payı olmakla birlikte, Türkiye ekonomisinin hızla kendini toparlama kapasitesi olduğu da görüldü.
2010 yılı ilk çeyrek büyümesinin motoru iç tüketim oldu. İç tüketimin ilk çeyrekte yüzde 9.9 arttı ve büyümenin 3’te 2’sinin iç tüketimden kaynaklandı. Yüzde 11.7’lik büyümede özel iç tüketim artışının payı yüzde 64, kamu harcaması artışının payının yüzde 1, özel sektör yatırım artışının payının yüzde 34, kamudaki yatırım artışının payının eksi yüzde 8, diğer etkenlerin payı da yüzde 9 oldu.
En büyük sorun dış ticarette
Büyüme sürecinde en büyük sorunun dış ticaret alanında yaşandı. Dış ticaret ekonomide büyüme ivmesine yeterli desteği vermedi. İhracat yılın ilk 5 ayında yüzde 16 artarken, ithalat yüzde 37 büyüdü. Bunun sonucunda da dış ticaret açığı ikiye katlandı ve 22.6 milyar dolara ulaştı. Dış ticaretteki bu olumsuz tablo olmasaydı. 2010 yılı ilk çeyrek büyümesi yüzde 15.5 olacak ve tarihi bir rekora imza atılabilecektik.
İlk 5 aydaki ithalat artışının yüzde 41’i sanayi aramalı ithalatından kaynaklandı. Yatırım malı ithalatı yüzde 12, tüketim malı ithalatı ise yüzde 11 arttı. Yine bu dönemde imalat sanayi ihracatımız 5 milyar dolar artarken, sanayi aramalı ithalat 7.4 milyar
dolar artmış olması da özellikle dikkate alınmalıdır.
Referandum süreci aksamadan tamamlanmalı
EKONOMİDE yakalanan yüksek büyüme oranının devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Yüksek büyüme sürecini 2010 yılında devam ettirmek ve Yunanistan’da başlayan olumsuz dalganın Türkiye’ye etkilerini hafifletmek için, güven arttırıcı önlemlere ve yapısal reformlara devam edilmesinde büyük fayda görüyoruz. Referandum sürecinin aksamadan sürmesi ve tamamlanması da, 2010 yılında istikrar ve büyüme için olumlu bir faktör olacaktır.”
İmalat sanayii lokomotif oldu, moraller düzeldi
İSTANBUL Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, geçen yılın aynı dönemine göre baz etkisiyle yüzde 11.7 artan büyüme rakamının, beklentilerin biraz altında kalsa da moralleri düzelttiğini belirtti. Küçük, şu değerlendirmeleri yaptı: “İmalat sanayindeki yüzde 20.6’lık artış elde büyümede sanayiinin lokomotif görevini üstlendiğini gösterdi. Yılın ilk üç ayında imalat sanayi üretimi yüzde 19.8 artmıştı. Baz etkisi faktörünün giderek zayıflayacağı önümüzdeki çeyreklerde de, büyümenin devam edebilmesi için mutlaka sanayimize destek verilmelidir. Şunun altını çizmeliyiz ki, elde edilen artış oranları, geçen yılın aynı dönemindeki küçülme oranlarının gerisinde kaldı.
Kaynak:Hürriyet.com