İhracat tablolarında daha üst sıraya çıkabilmek için mücadele eden iller, bölgelerinde faaliyet gösterdiği halde ihracatını başka yerlerden gerçekleştiren şirketleri kazanmaya çalışıyor.
İller, bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerin yaptığı ihracatın kendi hanelerine yazılması için birbirleri ile mücadeleye girişti. Birlik yetkilileri bu yolla ihracat tablolarında kendilerinin daha üst sıraya çıkabileceklerini söylüyor.
Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren, ancak sektöründe birliği bulunmayan şirketlerin, ihracatlarını bölge dışındaki ihracatçı birliklerinde yapmaları bölgenin gerçek ekonomik gücünü göstermiyor. Egeli ihracatçılar, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı nedeniyle belirlenen 500 milyar dolarlık hedefe, bölgede eksik olan "Kimyevi Maddeler" ile "Otomotiv" gibi birliklerin kurulmasıyla ulaşılabileceği kanısında.
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, TÜPRAŞ'ın Mersin, PETKİM'in İstanbul üzerinden ihracat yapmasından dolayı bölgedeki gerçek ekonomik büyüklüğün bölge rakamlarına yansımadığını aktararak, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bir Kimyevi Maddeler Birliği kurulması gerektiğini dile getirdi.
İhracattaki payımız azalıyor
İzmir'in ihracattan aldığı payın her geçen yıl azaldığını anlatan Saka, bölgenin 2001 yılında yüzde 8,8 olan Türkiye ihracatındaki payının 2009'da yüzde 6'ya düştüğüne dikkat çekti. Saka, "2010'un ilk 6 ayındaki rakamlara bakarsak yüzde 6'nın da altına inmiş durumda. Oysa Aliağa'dan çok büyük ihracat rakamları gerçekleşiyor ama bunlar İstanbul üzerinden olduğundan bölge rakamlarına yansımıyor" ifadesini kullandı.
Saka, Petkim ve TÜPRAŞ'ın İstanbullu ihracatçı olmaktan vazgeçtiğine dair gelişmeler olduğunu da aktardı. Saka, TÜPRAŞ'ın yaklaşık 2 ay önce ihracatını İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçılar Birliği (İKMİB) yerine Mersin'deki Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçılar Birliği (AKMİB) üzerinden yapmaya başladığını hatırlatarak, Petkim'in de ihracatını İzmir üzerinden kayda geçirmek istediğini belirtti ve ekledi: "Türkiye Petro kimya sektörünün kalbinin attığı yer Aliağa'dır. Plastikten mineral yağ ve yakıtlara, boyadan gübreye kadar tüm kimyevi maddelerde Aliağa çok önemli bir üst konumunda. Türkiye'nin ilk ihracatçı birliği olan Ege İhracatçı Birliği bünyesinde Kimyevi Maddeler İhracatçı Birliği kurulması gereklidir. Kurulması halinde bölgemiz ekonomisine büyük katkıları olacaktır. Umuyoruz ki böyle bir birlik kurularak bölgemizden yapılacak ihracat, bölgemizin ekonomik rakamlarına da yansır" dedi.
İhracatta artış yaşanır
Bölgede faaliyet gösteren şirketlerin, ihracatlarını da kendi yörelerinden yapmasının sağlayacağı yararlara değinen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise, "Şirketlerin ihracatını buradan yapması halinde rakamsal olarak bir artış yaşanacaktır. Bölgenin gerçek ihracat potansiyeli ortaya çıkacaktır. Bunun dışında İzmir'de üretim yapan, ancak sektöründe birliği olmadığı için ihracatını başka bir kente yapan şirket, hizmetini de orada almak durumunda kalıyor. Şu anki yasayla her ne kadar biz bu tip firmalara hizmet veriyor olsak da, İzmirli firmanın faaliyetini buradan yapması bölgecilik gibi bir avantaj sağlayacaktır. Biz hem bölgesel hem de sektörel anlamda kümelenme modeli oluşturmaya çalışıyoruz. Bu olduğu zamanda ihracatımızı daha da artırmış olacağız" diye konuştu.
Bölgede faaliyet gösteren firmalar bir birlik altında toplandığında ihracatlarının artacağını ifade eden Türkmenoğlu, "Daha örgütlü çalışacaklardır. Bölgedeki firmaya bölgedeki birlik daha iyi hizmet verecektir. Biz geleceğimizi düşünüyoruz. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı kapsamında ihracata bir hedef konuldu. 500 milyar dolar. Bu hedef ulaşmak için bu birliklerin kurulması gerekiyor" diye konuştu.
Kaynak: Referans