Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / KURUYÜKTE KAZANÇLAR ARTIYOR

KURUYÜKTE KAZANÇLAR ARTIYOR

KURUYÜKTE KAZANÇLAR ARTIYOR25.08.2010

Kötü geçen Haziran ve Temmuz aylarına göre çok daha fazla yük var. Demir cevheri, hububat ve kömür talebi piyasadaki artışın en önemli nedeni.

XXXIII. Hafta Kuru Yük Piyasa Raporu 16-20 Ağustos 
BDI DEĞERLENDİRMESİ
 
Baltık Dry Endeksi son iki ayın en yüksek seviyesinde;
Piyasa yaz tatiline rağmen geçen hafta da yükselişini sürdürdü. Genel endeks ve capesize endeksi % 11 civarında arttı ama haftanın en çok artan endeksi % 13,4 ile supramax endeksi oldu. 2756 puana yükselen BDI son iki ayın en yüksek seviyesine geldi. Fazla olmasa da limanlarında yaşanan sıkışıklık, güçlü periyot ve spot kiralama bağlantıları geçen hafta bütün tonaj gruplarına ait endeksler arttı.

Kötü geçen Haziran ve Temmuz aylarına nazaran şu anda piyasada çok daha fazla yük var. Demir cevheri, hububat ve kömür talebi piyasadaki bu artışın en önemli nedeni. Rusyanın uygulamaya koyduğu hububat ihracat yasağı da piyasanın yükselmesine yardımcı oluyor. Piyasanın bu olumlu gidişatının en azıdan kısa vadede devam etmesi bekleniyor.

Geçen ay Hindistan’ın ikinci büyük cevher üreten eyaleti olan Karnatka’nın 10 limanından ihracat yasağı konmasıyla Çin’in demir cevheri ithalatı ağırlıklı olarak Avustralya ve Brezilya’ya yönelince capesize piyasası yükselişe geçti. Rusyanın hububat ihracat yasağının yardımıyla özellikle ABD körfezi olmak üzere Atlantik pazarında artan hububat yükü  panamax kazançlarını artırdı.

Diğer yandan Clarkson Ağustos 2009’dan bu yana kuru yük filosunun 500 milyon dwt aratarak % 14 büyüdüğünü açıkladı. Buna karşılık ünlü broker firması deniz yolu ile yapılan emtia ticaretinin bu yıl sadece % 7 oranında genişleyeceğini tahmin ediyor. Diğer bir ifadeyle filo ihtiyacın iki katı büyüyor. 
   
PİYASA HABER&YORUMLARI
*Yılın ikinci yarısında Çin’in kömür ithalatı azalabilir;  
Daha önceki haftalarda kömür alımlarını artıracağını bildirdiğimiz Çin’in bu yılki kömür ithalalatı hakkında çelişen yorumlar var. Farklı bir bakış açısına göre; bu yılın ilk yarısında 81 milyon ton kömür ithalatı gerçekleştiren dünyanın ikinci en büyük enerji tüketen ülkesi olan Çin’in, yılın ikinci yarısında kömür ithalatının 59,5 milyon tona gerileyebileceği belirtiliyor.

Düşüşün nedeni bir önceki yıl enerji ihtiyacının % 80’ini termik santraller tarafından sağlanan ülkede hidro elektrik santralleri tarafından daha fazla enerji üretimi gerçekleştirileceği ve bunun sonucunda da ülkenin kömür talebinin azalacağı varsayımına dayandırılıyor.

Deniz yolu ile yapılan kömür ticaretinde de düşüş olabileceği çünkü ithal kömür fiyatının artmasıyla tüketicilerin iç kaynakalara yönelebileceği idda ediliyor. Çin geçen yıl 125,8 milyon ton kömür ithal ederek tarihinde ilk kez net kömür ithalatçısı ülke konumuna gelmişti. Bir önceki ay Uluslararası Enerji Ajansı Çin’in bu yıl 170 milyon ton kömür ithalatı gerçekleştirmesinin beklendiğini açıklamıştı. 

*Güney Afrika’dan Asya’ya kömür satışları Avrupa’ya olan satışları geride bıraktı;
Güney Afrika’nın Richard Bay Terminalinden bu yıl Asya’ya olan kömür satışları yılın ilk yedi ayı rakamlarına göre geçen yıla nazaran % 45 artarken aynı terminalden Avrupa’ya olan satışlar ise % 41 azaldı. Avrupa’nın bu yıl stoklarının yüksek olması ve enerji santralleri tarafından daha az enerji üretimi yapılması nedeniyle fazla kömür alımı yapmadığı belirtiliyor. Ayrıca Asya’nın enerji tüketimi artaraken Avrupa ülkeleri çevre kirliliği endişeleri, hükümetlerin harcamalarını kısması ve vergi artışları nedeniyle daha az kömür tükettiği vurgulanıyor. 

Asya ülkeleri G.Afrika’nın Richards Bay terminalinden bu yılın ilk yedi ayında 24 milyon ton kömür alımı yaparak aynı dönemde sadece 4,84 milyon ton kömür alan Avrupa ülkelerinin alımlarını 5 kat aşmış oldu.

2001-2007 yılları arasında Richards Bay’dan Asya’ya yapılan yüklemeler yıllık 10 milyon tondan az iken Avrupa ülkelerine yapılan satışlar 40 milyon tonu geçiyordu. 2009 yılında Avrupa ülkeleri 28,1 milyon ton kömür alarak alımların % 46’sını gerçekleştirmişti. 2008 yılnda 11,1 milyon ton alım yapan Asya ülkeleri ise aynı dönemde 25,1 milyon ton alım yaptı.

İç kaynaklarının azalmasıyla uzun dönemde Avrupa’nın kömür talebinin eski seviyelerine çıkacağı, Asya ülkelerinin ise yüksek talebinin devam edeceği tahmin ediliyor.

*Uluslararası Hububat Konseyi 2010/11 sezonu hububat üretim öngörüsünü 23 milyon ton düşürdü;

Uluslararası Hububat Konseyi, IGC, 29 Temmuz 2010 tarihli son raporunda; 2009/10 sezonunda 1,782 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya hububat üretimini Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, Haziran ayı öngörüsünden 23 milyon ton düşük ve 2009/10 sezonunun rekora yakın üretiminden 29 milyon ton aşağıda, 1,753 milyon ton düzeyde gerçekleşeceğini öngörüyor.

 Konsey; gelecek hububat rekoltesi için beklentilerin Karadeniz bölgesinin bazı kısımlarında, AB’de ve Kanada’da geçen ayki olumsuz koşullardan önemli düzeyde etkilendiğini belirtiyor. Etkinin, esas olarak, Kuzey yarı kürede buğday ve arpa üretimlerinde olduğu ve bu hububatların üretim öngörülerinin sırasıyla 13 milyon ton ve 7 milyon ton düşürüldüğü ancak mısır üretim değerinde az bir değişme olduğu belirtiliyor. 

Konsey; azaltılan üretim öngörüsünün yemlik kullanım öngörüsünde aşağı doğru bir revizyona neden olduğunu belirterek endüstriyel ve gıda olarak kullanımlardaki artışların yemlik kullanımdaki azalmadan daha fazla olduğunu ifade ediyor.

IGC; 2009/10 sezonunda 235 milyon ton düzeyde gerçekleştiğini tahmin ettiği küresel hububat ticaretini, Temmuz 2010/Haziran 2011 sezonunda, Haziran ayından hemen hemen hiç değişmeden ancak geçen senenin 1 milyon ton altında, 234 milyon ton olarak öngörüyor.

Konsey; dünya hububat ticareti öngörüsünün geçen aydan değişmemesinin nedeninin son aylardaki üretim problemlerinin esas olarak ithalatçı ülkeleri değil ihracatçı ülkeleri etkilemekte olduğu şeklinde belirtiyor. Bu sezonun ticaret öngörüsünün geçen sezonun 235 milyon tonluk değerinin sadece çok az altında olduğu ancak 2008/09 rekoru 249 milyon tondan oldukça düşük olduğu ifade ediliyor. Buğday ticaretinin yaklaşık 4 milyon ton azalmasının öngörüldüğü ancak mısır ticaretinin ise hemen hemen aynı miktarda yükselme eğiliminde olduğu vurgulanıyor. Rusya ve Ukrayna’nın ihracatlarında beklenen azalmanın ABD ve Arjantin için öngörülen yüklemelerdeki önemli artışlar ile dengelenmesi bekleniyor.
 
 
Karadenizden doğacak buğday ihracatı boşluğunu ABD ve Avustralya dolduracak;       Uluslararası Hububat Konseyi (IGC)’nin son raporuna göre, kuraklık  nedeniyle Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’dan yapılacak satışların azalması nedeniyle 2010-2011 sezonunda buğday ihracatında oluşacak olan boşluk ABD ve Avustralya tarafından doldurulacak. Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan ABD’nin gelecek Haziran ayında sona erecek sezonda 26 milyon ton ihracat yaparak bir önceki sezona göre ihracatını % 13 artıracağı tahmin ediliyor. Avustralya’nın ihracat tahmini ise 1 milyon ton artışla 15 milyon ton.

IGC’nin tahminine göre Rusya bu sezon geçen sezondan 3 milyon ton az olarak 15,3 milyon ton buğday ihraç edecek. Diğer bazı kaynaklara göre ise ülkenin buğday ihracatı 9,5 milyon tona kadar düşebilecek.

Kazakistan’ın 2010-11 sezonu buğday ihracatının ise bir önceki sezona göre yaklaşık 800 bin ton azalarak 7 milyon tona gerileyebileceği belirtiliyor. Ukrayna’nın buğday ihracatının ise 9,3 milyon tondan 6,8 milyon tona düşeceği tahmin ediliyor.

Tahminlere göre bu sezon Mısır dünyanın en büyük buğday ithalatçısı olmaya devam edecek ve tahminen 9 milyon ton buğday alacak. 

CAPESIZE:
Capesize piyasasında bir önceki haftaya göre geçen hafta canlılık daha azdı, ancak yine de capesizelar için iyi bir hafta oldu. Ortalama günlük TC kazançları % 16’nın üzerinde artarak 35 bin dolara yaklaştı.

 PANAMAX:
Geçen hafta panamaxlar açısından da çok olumlu geçti.  Ortalama kazançlar % 8 civarında arttı. Rusya’nın ihracat yasağı nedeniyle dördüncü çeyrekte ABD’den hububat taşımalarının artması ve buna bağlı olarak gemi talebinin çoğalacağı beklentisi yapılan periot bağlantılar piyasayı yükseltti.

SUPRAMAX/HANDYMAX/HANDYSIZE:
Olumlu beklentiler nedeniyle kazançlar hem Atlantik hem de Ppasifik bölgesinde artış gösterdi. Supramax endeksi geçen hafta en fazla yükselen endeks oldu ve 1 Temmuz’dan bu yana ile kez 2000 puanın üzerine çıktı.

Kaynak: Lojiport