Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACATÇILAR BAŞBAKANA ÇIKIYOR

İHRACATÇILAR BAŞBAKANA ÇIKIYOR

İHRACATÇILAR BAŞBAKANA ÇIKIYOR28.09.2010

"Güçlü TL benim kişisel meselem" diyen Başbakan Erdoğan'ın bu sözleri, ihracatçıları teyakkuza geçirdi. Dün bir araya gelen TİM Yönetim Kurulu, teknik bir rapor hazırlanarak, Başbakan'a sunma kararı aldı. 
        
Geçtiğimiz hafta sonu Dolmabahçe Sarayı‘nda gazetecileri kabulünde, DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın sorularını yanıtlarken, "Hiçbir şekilde TL'nin değer kaybetmesine taraftar değilim. Güçlü TL benim kişisel meselem. Bu noktalara değerli paramızla geldik" diyen Başbakan Erdoğan'ın bu ifadeleri üzerine ihracatçılar olağanüstü toplandı.

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, dün öğleden sonra bir araya gelen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu, akşam saatlerine kadar konu üzerinde görüştü. Gelinen nokta hakkında çeşitli değerlendirmelerin yapıldığı toplantı sonrası, teknik bir rapor hazırlanarak, Başbakan'a sunulma kararı alındı.

Sunulacak raporun içeriği ve başlıkları hakkında çeşitli görüşlerin bildirildiği toplantıda, güçlü TL'nin ihracatçı üzerindeki olumsuz etkilerini detaylıbir şekilde Başbakan Erdoğan'a anlatmaüzere görüş birliğine varıldı.

"TL'nin değeri kadar ihracatçının rekabeti gücü de düşünülmeli"
Başbakan'ın sözlerine reel sektör ve ihracatçı kesiminden tepkiler gecikmedi. DÜNYA'ya konuşan STK temsilcileri ile ihracatçılar, önemli olanın ‘TL'nin rekabet edebilir değerde' olması gerektiği konusunda birleşti.

- Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran: Sayın Başbakan bunu dar gelirlinin satın alma gücünü etkilememek adına düşünüyor olabilir; ancak burada reel kesimi de unutmamak gerekli. Türkiye'nin 80 milyar dolar dış ticaret, 40 milyar dolar cari açığı var. Bu asla unutulmamalı. TL'nin değerli olup olmaması kritik bir karar ve tüm kesimleri düşünerek, alınmalı.

- Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin: Bizim için önemli olan Türkiye'de ürettiğimiz malı yurtdışına satabilmemiz. Ancak bu TL ile baş edemeyiz. İhracat yapmamız artık çok zor. Eğer hükümet değerli TL'de ısrarcı olacaksa, ihracatçıya ‘vergisiz bölgeler' ve değişken asgari ücret politikası gibi enstrümanlar yaratılması gerek. Enerjinin de vergisinde değişiklik yapılabilir.

- Matraş Deri Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Matraş: Başbakan'ın bu sözlerinin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Çünkü bir paranın değeri o ülkenin ekonomik durumunun iyi veya kötü olması anlamına gelmez. Ben Başbakan'ın bu anlamda bir ifadesi olduğuna inanmıyorum. Çünkü kendisi Türk sanayicisinin rekabet gücünün artmasını ister. herkesten fazla ister diye düşünüyorum.

- Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Adnan Ulubaş: Bizim TL'nin değerli olmaması yönünde bir talebimiz yok. Hepimiz aynı gemideyiz. Derdimiz girdilerimiz yüzünden rekabet edememek. Değerli TL nasıl ülkenin refah seviyesinin yükseldiğini gösteriyorsa, ihracatçının iş yapamaz duruma gelmesi de, kötüye gidişin işaretidir. TL değerli kalacaksa, bölgesel ve sektörel teşvikler aktif hale gelmelidir.

- Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu: Başbakan "Hiçbir şekilde TL'nin değer kaybetmesine taraftar değilim. Güçlü TL benim kişisel meselem" diyor ancak hemen arkasından da ‘faizlerin daha da düşmesi lazım" diyor. Dolayısıyla Başbakan'ın açıklaması tek taraflı bir söylem değil. Faizde yapılacak 1-2 puan indirim ihracatçının rekabet gücünü artıracak. MB döviz rezervlerinin 100 milyar dolara çıkartılacak olmasıyla değerli TL kendi kendine ortaya çıkacak.

- Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: Biz ihracatçılar olarak 5-6 yıl önceki kurlarla ihracat yapmaya çalışıyoruz. Maliyetlerimiz artarken 5-6 yıl öncesi kurlarla ihracat yaparak para kazanmamız mümkün değil. Kurların enflasyona paralel seyretmesi önemli. MB bağımsız olmalı.

- Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan: TL'nin değerinin yanında dış ticaretin de düşünülmesi gerek. Kurun çok inişli çıkışlı bir grafik izlemesinden rahatsızız. Dalgalı kur hedefe ulaşmamızı tehdit ediyor. İhracatçıya özel bir sigorta sistemi oluşturulmalı. Japonya ve Kore gibi ülkeler ihracatçılarını korumaya alıyor. İhracatın artması demek Türkiye'de sanayileşmenin sağlanması ve işsizliğin azalması demektir. TL'nin değeri kadar ihracatçının da dış piyasadaki rekabeti de düşünülmeli.

- Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu: Doların ihracatçının beklentisinin altında seyretmesi en çok tarım ihracatçısına darbe vuruyor. 5 yıl önceki fiyatlarla ihracat yaparak bir mucizeyi gerçekleştiriyoruz. İhracat; kalite artışıyla ve pazar arayışlarıyla bir şekilde devam ettiriliyor. Ama artık son noktadayız. Ülkemize çok fazla sıcak para girişi var. İhracatçıya destek şart. TL değer kaybetsin demiyoruz ama bir denge olmalı. Zaten 1.60- 1.70 kurla TL değerinden kaybetmez.

- Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı: Başbakan'ın bu sözleri hangi amaçla söylediği önemli. 6 sıfırlı hanelerden Türk parasının geldiği noktaya bakacak olursak, ülke imajı için önemli adımlar atıldığını görüyoruz. Zaten ihracatçımız da TL değersiz olsun demiyor. İhracatçı dolar 3 TL olsun demiyor ki, 1.70'in altına düşmesin diyor. Bu TL'yi güçsüzleştirmez. İhracatın artması orta vadede ülkeye güveni artırır. Ülkeyi de parasını da değerli kılar.
 
Kaynak: Dünya