Erdoğan, TORGEM Tersanesi'nde, özel sektör tarafından Türkiye'de inşa edilmiş en büyük kuru yük gemisi Kaptan Arif Bayraktar'ın teslim törenine katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de inşa edilmiş en büyük kuru yük gemisi olan Kaptan Arif Bayraktar gemisinin teslim töreni sırasında yapılan konuşmalarda denizcilik sektöründe kötüye gidiş olduğuna dair kullanılan ifadelere tepki gösterdi.
Başbakan Erdoğan, Tuzla'daki TORGEM Tersanesi'nde, özel sektör (TORGEM) tarafından Türkiye'de inşa edilmiş en büyük kuru yük gemisi olan Kaptan Arif Bayraktar gemisinin teslim törenine katıldı. Törene Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu da katıldı.
Ticaretin, iniş ve çıkışlı bir yolculuk olduğunu belirten Erdoğan, "Motivasyonumuzu kaybederek bu iş yapılmaz. Tam aksine, 'ben bu işi başaracağım' kararlılığını ortaya koymak lazım. Biterek, tükenerek bu iş olmuyor" dedi. Konuşmasında, Türkiye'de inşa edilmiş en büyük tonaja sahip Kaptan Arif Bayraktar gemisinin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, Türk tersaneciliğinin hızla geliştiğini söyledi.
Kendisinden önce söz alan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Konsey Başkanı Kenan Torlak'ın, denizcilik sektörünün kötüye gittiğine ilişkin açıklamalarına yanıt veren Erdoğan, ticaretin, iniş ve çıkışlı bir yolculuk olduğunu söyledi. Yapılan çalışmaları görmeden 'battık, bittik' demenin yanlış olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ticaret inişi ve çıkışı olan bir yolculuktur. Her zaman tırmanamazsınız. Kar ile zarar ticarette ortaktır. Devamlı olarak tırmanmak diye bir şey yok. Yaşamla ölüm de bir aradadır. Olayı bir de böyle değerlendirelim. Motivasyonumuzu kaybederek bu iş yapılmaz. Tam aksine, 'ben bu işi başaracağım' kararlılığını ortaya koymak lazım. Biterek, tükenerek bu iş olmuyor" dedi.
Başbakan Erdoğan, dünyada yaşanan küresel ekonomik krize değinerek konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Eğer bizler bu krizi onlar gibi değerlendirmiş olsaydık, Türkiye şu anda bu konumda olmazdı. Her ülkenin kendine has çıkış yolu vardır. Olumsuzluğu tahrik edeceğimize, 'biz bu süreci yeniden nasıl yakalayacağız', bunun üzerinde ısrarla durmamız lazım. Eğer biz küresel kriz başladı diye inşaat sektöründe toplu konutu durdursaydık şu anda inşaat sektörü çökerdi. İnşaat sektörünün çökmesi demek, tamamiyle istihdam biterdi. Kararlı durduk ve direndik. Direndiğimiz için toplu konut aldı başını gitti. Kara tablolarla veya veda namelerle bir yere gidilmez. Kararlı olacağız, azimli olacağız ve bu sürecin içinden çıkacağız. Bir sıkıntı olduğunu hiçbir zaman inkar etmedik, etmiyoruz fakat sıkıntıları hep beraber aşacağız. Gemilerini gerektiğinde karadan yürütecek kadar kararlı bir neslin mirasçılarıyız. Özgüven, her şeyin başıdır. Yıllarca bu ülkede denizciliğimizin neden gelişmediği, neden büyümediği konuşuldu. Şu anda denizciliğimizin geldiği yer ortada. Bu sıkıntı, bu kriz Türkiye'nin krizi değil. Küresel bir kriz. Talep olmayınca tabii ki sizin de arzınız olamayacaktır. Eğer talep olmuş olsa arzınız da olacaktır."
Bayraktar: "Acil ve kalıcı tedbirler alınmalı"
Tamamı Türk tersanelerinde inşa edilmiş ve tamamı Türk bayrağı taşıyan 15 gemilik filoya sahip bir grup olarak Türk işçisinin iş gücünden Türk mühendisinin dehasından ve üretme hacimlerinden asla şüphe etmediklerini ifade eden Bayraktar Denizcilik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Bayraktar, krizin en çok armatörleri etkilediğini söyledi. Kriz başlamadan önce denizcilik piyasalarının tarihin en yüksek noktasında olduğunu belirten Bayraktar, "Denizden kazandığını yine denize yatırarak filosunu büyütmeyi hedefleyen armatörler, özkaynaklarını kısa bir sürede kaybettiler. Kaptan Arif Bayraktar gemisinin maliyeti 53 milyon dolar, şuanki piyasa değeri ise 37 milyon dolar. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki sektörümüzde yeterli mesafe alınamadı. Özel Türk bankalarının sektöre desteğe devam etmeleri sayesinde kızaklarda yarım kalmış bir kısım gemilerin inşası ancak tamamlanabildi." dedi. Bayraktar Denizcilik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Bayraktar, Türk denizciliğinin sorunlarının sadece gemi inşa sanayinden ibaret olmadığını söyleyerek Başbakan Erdoğan'dan acil ve kalıcı tedbirlerin alınmasını istedi.
Kaynak: Merve KORKMAZ - DENİZHABER.COM.TR